Biblioteca Națională găzduiește o expoziție despre deportări

Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează o expoziție tematică care își propune să elucideze adevărul istoric despre fenomenul deportărilor prin mărturiile celor care au suferit pe nedrept, supraviețuitori ai Gulagului sau descendenții acestora, să prezinte și să valorifice lucrări documentare și memorii din colecțiile instituției bibliotecare.

Biblioteca Națională găzduiește o expoziție despre deportări

Foto: IPN

Expoziția se desfășoară cu ocazia împlinirii 75 de ani de la cea de-a doua și cea mai de amploare operațiune de deportări de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova, transmite IPN.

Expoziția „Deportările din Basarabia, vremuri de tristă amintire” cuprinde circa 100 de documente, printre care amintirile Eufrosiniei Kersnovski, boieroaică din Soroca, deportată în Siberia în 1941, carte semnată de Vadim Ștefan Pirogan, co-fondator al Asociației foștilor deținuți politici și a Veteranilor Armatei Române din Republica Moldova, carte de memorii despre infernul Gulagului. 

La expoziție sunt prezentate volumele „Arhivele Memoriei”, care redau recuperarea și valorificarea istorică a memoriei victimelor regimului totalitar-comunist din RSSM și conțin cercetări realizate în localitățile din Republica Moldova.

Prin mărturii emoționante, imagini de arhivă și analize profunde din diverse documente prezente în colecțiile Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, aducem în prim plan întâmplările și consecințele acestor evenimente dramatice.

Deportarea în masă din 6-9 iulie 1949 este cea mai amplă deportare de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova, în urma căreia au avut de suferit 36 de mii de oameni sau peste 11.000 de familii. Casele, pământurile și bunurile celor deportați au fost transmise colhozurilor, iar o parte au fost furate și vândute. Pentru desfășurarea operațiunii au fost mobilizate 3.071 de camioane și 1.736 de vagoane.

Expoziția poate fi vizitată până pe 5 august, în blocul central al Bibliotecii Naționale.

Caz șocant! Soția a luat o copilă sub tutelă, iar soțul a abuzat-o sexual

Datorită diligenței procurorilor, la 10 iulie 2024, a fost pronunțată o sentință, prin care un bărbat în vârstă de 57 de ani, a fost recunoscut vinovat pentru acțiuni cu caracter sexual neconsimțite și violență în familie, stabilindu-i-se pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 11 ani, cu executare în penitenciar de tip semiînchis, informează unica.md cu referire la un comunicat al Procuraturii Generale.

Potrivit acuzării înaintate de procurori, inculpatul, în perioada anilor 2021 -2023, locuind în comun cu soția sa și o minoră, născută în 2007,  asupra căreia era instituită tutela, fiind desemnată în calitate de tutore soția inculpatului, totodată bărbatului revenindu-i obligațiuni de grijă, ocrotire, protecție și educare a minorei, în calitate de membru de familie, pe parcursul perioadei de timp indicate, acționând cu intenția unică de a determina copila de a întreține cu el periodic acte sexuale, manifestând un comportament fizic și verbal necuvenit și ilegal, a abuzat sexual copila.

Potrivit raportului de evaluare psihologică a minorei, a fost stabilit a un comportament caracterizat prin existența unor semne specifice copiilor victime ale abuzului sexual, expunere la abuz fizic și emoțional, stres posttraumatic, anxietate generalizată, gânduri distorsionate persistente cu privire la consecințele evenimentului traumatizant.

Același inculpat, după ce a aflat că victima împreună cu soția sa au depus plângere la poliție, le-a cerut să-și retragă plângerea și le-a amenințat cu moartea, menționând că le va „tăia pe bucăți” în caz de nesupunere și eventual condamnare a sa pe baza acuzațiilor legate de acțiunile cu caracter sexual neconsimțite întreprinse asupra minorei.

Inculpatul a pledat nevinovat. Acesta se află în arest preventiv.

Maia Sandu a participat la inaugurarea unui nou sediu al Substației de Asistență Medicală Urgentă din Orhei

Președintele Maia Sandu a participat la inaugurarea unui nou sediu al Substației de Asistență Medicală Urgentă Orhei. La eveniment au mai participat ministra Sănătății, Ala Nemerenco, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie Adrian Belîi, șefi de substații, personal medical și angajați ai instituției, informează unica.md cu referire la un comunicat al Ministerului Sănătății.

SAMU Orhei este una dintre cele mai mari substații din țară, care are în subordine 6 Puncte de Asistență Medicală Urgentă și deservește peste 100 de mii de locuitori din municipiul Orhei și comunele adiacente. Echipa dislocată în sediul nou-construit, formată din 62 de angajați, va beneficia acum de cele mai bune condiții de muncă, la cele mai înalte standarde.

Edificiul, cu suprafața de 1063 m2, dispune de încăperi spațioase, dotate cu echipament și mobilier nou: săli de alertă, de ședințe, de instruire, de păstrare a medicamentelor, de odihnă a angajaților, boxă pentru dezinfecție, vestiare pentru personal, sufragerie, precum și un garaj cu 6 boxe pentru ambulanțe. La fel, au fost instalate panouri solare, pentru a asigura un grad înalt de eficiență energetică a instituției.

Investițiile în lucrările de construcție și dotare a Substației de Asistență Medicală Urgentă Orhei au constituit circa 34 de milioane de lei, bani alocați de Ministerul Sănătății.

Continuăm cu pași siguri modernizarea sistemului de sănătate, prin facilitarea accesului cetățenilor la servicii medicale de înaltă calitate și crearea celor mai bune condiții de muncă pentru personalul medical.

Trei oameni s-au înecat în acest weekend

Cel puțin trei cazuri de înec au fost înregistrate în weekend, în țară. Acestea au fost raportate inclusiv în regiunea separatistă, scrie realitatea.md.

Un bărbat de 75 de ani și-a pierdut viața în râul Nistru. Tragedia a avut loc în dimineața zilei de 13 iulie 2024, în satul Răscăieți, raionul Ștefan Vodă. Persoana intrase în apă în stare de ebrietate.

În aceeași zi, o femeie de 29 de ani a decedat în apele Nistrului la Chițcani, stânga Nistrului. Persoana se odihnea cu familia pe malul Nistrului și a intrat în apă cu un amic și doi nepoți, apoi a început să se înece. Bărbatul a reușit să scoată la mal copiii, dar nu a putut să o mai salveze pe tânără. Copilul ei, de doar 4 ani, a rămas semi-orfan.

În seara de 13 iulie a decedat și o altă tânără, de 19 ani. Alături de mai mulți prieteni, aceasta se odihnea pe malul Nistrului, iar după e s-a întunecat au vrut să se scalde. Fata a început să se înece, amicii au vrut să o salveze, dar erau cât pe ce să își piardă și ei viața. Un pescar a intervenit și i-a scos la mal.

Conform datelor salvatorilor, de la începutul anului, 36 de persoane, printre care 6 minori, și-au pierdut viața în bazinele acvatice și râuri.

O tumoare gigantă, operată cu succes la Spitalul Clinic Bălți
Articolul anterior
Cum s-a văzut erupția vulcanului Etna. Pista aeroportului și străzile, acoperite de cenușă
Articolul următor