Biden a anunţat NATO că racheta din Polonia a fost trasă de armata ucraineană. Zelenski insistă că e Rusia. Ce ştim şi ce nu ştim despre incident

Ambasadorii NATO s-au reunit de urgenţă la Bruxelles, în urma incidentului de seara trecută din Polonia. Doi polonezi au murit după ce o rachetă a căzut la o fermă aflată la 10 km de graniţa cu Ucraina.

Este pentru prima dată când războiul din Ucraina, izbucnit în urmă cu nouă luni, face victime într-o ţară membră NATO. Potrivit guvernului polonez, racheta ar fi produsă în Rusia. Pe de o parte, Rusia respinge orice implicare în incidentul despre care susţine că ar fi o provocare pusă la cale de Ucraina. De cealaltă parte, ministrul ucrainean de Externe a declarat că ideea că ţara sa ar fi lansat racheta este doar o propagandă rusească.

Incidentul din statul polonez a avut loc chiar în momentul în care armată rusă a lansat unul dintre cele mai ample atacuri asupra Ucrainei, în care pste 100 de rachete au lovit obiective ale sistemului energetic din ţară. Preşedintele Poloniei rămâne însă rezervat în declaraţii şi spune că este nevoie de o investigaţie pentru a afla cu certitudine cel mai important răspuns: cine a lansat racheta. 

Preşedintele american Joe Biden le-a spus, mercuri, partenerilor din G7 şi NATO că explozia produsă marţi în estul Poloniei a fost cauzată de o rachetă a apărării antieriene ucrainene, a declarat miercuri o sursă din cadrul NATO pentru Reuters.

Pe de altă parte, liderul ucrainean este convins că lovitura cu rachetă în Polonia „nu este nimic altceva decât un mesaj al Rusiei adresat summitului G20”. „Există un stat terorist printre voi, împotriva căruia trebuie să ne apărăm”, a avertizat Zelenski.

Necunoscutele în cazul incidentului cu rachetă din Polonia

Cea mai importantă necunoscută rămâne: a fost o deviere accidentală sau a fost un atac deliberat? Şi mai ales ce înseamnă asta practic pentru populaţia întregii lumi. Discuțiile sunt în plină desfășurare în cadrul NATO, unde se ia în considerare dacă se impune Activarea articolului 4 din tratatul Alianţei.

Articolul 4 prevede că, în cazul in care un membru NATO se simte amenintat, orice decizie a Alianței este luată prin conses, numai după consultări între toate statele membre. Articolul 5, în schimb, cel de care se teme întreaga planetă, în caz de activare, stabileşte că un atac împotriva unui stat membru NATO este un atac asupra întregii Alianţe Nord Altlantice. Analiştii ne liniştesc însă: este puţin probabil să se ajungă la activarea Articolului 5 şi la izbucnirea unui conflict direct între Rusia şi NATO.

sursa: www.observatornews.ro

Ion Paladi și Paula Seling au lansat un nou colind superb: „La mulți ani de sărbători!”

Interpretul de muzică populară, Ion Paladi și artista de peste Prut, Paula Seling, au lansat un nou colind superb, „La mulți ani de sărbători”.

„Decembrie este luna colindelor, iar Ion Paladi și Paula Seling v-au pregătit cea mai frumoasă surpriză în preajma sărbătorilor de Crăciun”, se arată în descrierea videoclipului.

Cei doi interpreți sunt acompaniați de Orchestra „Lăutarii”. Muzica colindului este compusă de Ion Paladi și Corneliu Botgros, iar versurile au fost scrise de Mariana Honceru. 

Videoclipul a fost filmat „într-un cadru de poveste” atât în România, cât și în Republica Moldova.

Putin, la volan unui Mercedes pe podul explodat recent între Crimeea și Rusia

Președintele rus Vladimir Putin a vizitat Podul Crimeei, iar viceprim-ministrul Marat Khusnullin i-a raportat despre lucrările de reparație, scrie publicația de propagandă Ria Novosti, citată de stirileprotv.ro.

Autoritățile au anunțat luni deschiderea circulației pe partea dreaptă a porțiunii de drum a podului.

La 8 octombrie, un camion a explodat pe podul Kerch, care leagă peninsula Crimeaa de Rusia, și o garnitură de tren a luat foc, ceea ce a dus la prăbușirea a două travee ale drumului.

Podul Kerci este format, de fapt, dintr-un pod rutier și unul feroviar, care leagă Peninsula Taman, din Rusia continentală, de regiunea Kerci din Crimeea. Explozia a afectat linia de cale ferată și a rupt în două locuri un sens de mers de pe podul rutier.

Incidentul a blocat ore bune circulația dinspre Crimeea spre Rusia, iar autoritățile au fost nevoite să intervină pentru a ajuta sutele de șoferi rămași în peninsulă.

Forțele ucrainene de apărare aeriană au doborât majoritatea rachetelor Rusiei în timpul atacului masiv de astăzi

Conform Administrației militare a orașului Kiev, 10 rachete au fost lansate astăzi spre capitala Ucrainei. 9 dintre ele au fost distruse, transmite presa din Ucraina.

Массированный ракетный удар по Украине

Forțele de apărare aeriană a Ucrainei au reușit să doboare zeci de rachete rusești în timpul bombardamentului masiv al Federației Ruse, pe 5 decembrie.

În special, în regiunea Poltava, Forțele Armate ale Ucrainei au reușit să distrugă toate cele 10 obuze rusești care vizau regiunea. Acest lucru a fost dezvăluit de șeful administrației militare regionale Poltava, Dmitri Lunin.

„În regiunea Poltava ,,fără sosiri”. Forțele de apărare aeriană au lucrat la maxim. Au doborât cele 10 rachete rusești”, a scris militarul.

Șeful OVA din Dnepropetrovsk, Valentin Reznikochenko, a spus că apărătorii ucraineni de la comandamentul aerian Vostok au reușit să neutralizeze 15 rachete inamice.

Între timp, administrația militară a orașului Kiev a declarat că 10 rachete au fost lansate spre capitala Ucrainei. 9 dintre ele au fost doborâte forțele de apărare aeriană.

Președintele Volodymyr Zelensky a spus că armata ucraineană a reușit să doboare majoritatea rachetelor rusești, iar inginerii energetici lucrează deja la reluarea livrării energiei electrice.

Astăzi, 5 decembrie, Rusia a lansat un atac masiv cu rachete pe teritoriul Ucrainei. Explozii au fost auzite în Odesa, Zaporojie, Vinnitsa și în alte orașe ale Ucrainei. Odesa a rămas fără electricitate și apă, iar o coloană neagră de fum s-a ridicat peste oraș.

De asemenea, așezările din regiunile Nikolaev, Dnepropetrovsk și Sumy au rămas fără electricitate. Compania „Ukrenergo” a transmis că rușii au lansat noi atacuri asupra infrastructurii critice.

Cine este persoana cu numărul 8 miliarde și unde s-a născut
Articolul anterior
O tânăra ucraineancă care a fugit de război în Italia, împreună cu fiul ei de 3 ani, înjunghiată până la moarte și aruncată într-un râu
Articolul următor