Bill Gates le va lăsa moștenire copiilor săi mai puțin de 1% din averea sa, considerând că este mai bine ca aceștia să își construiască propriul succes decât să moștenească sume uriașe

Cofondatorul Microsoft, Bill Gates, a declarat că le va lăsa copiilor săi mai puțin de 1% din averea sa, considerând că este mai bine ca aceștia să își construiască propriul succes decât să moștenească sume uriașe. Această tendință devine din ce în ce mai comună printre miliardarii din tehnologie, care aleg să doneze cea mai mare parte a averii lor în scopuri filantropice, conform Fortune.

Bill Gates: „Am decis că nu ar fi o favoare pentru ei”

Într-un interviu acordat podcastului Figuring Out With Raj Shamani, Bill Gates a explicat că deciziile privind moștenirea sunt personale, însă el a ales să nu le lase copiilor săi sume mari de bani.  

„În cazul meu, copiii mei au primit o creștere și o educație grozavă, dar mai puțin de 1% din averea totală, pentru că am decis că nu ar fi o favoare pentru ei”, a spus Bill Gates.  

Miliardarul a adăugat că nu dorește să creeze o „dinastie” și că nu îi obligă pe copii să conducă Microsoft, ci vrea să le ofere șansa de a-și construi propriile cariere și succese.

„Nu vrei ca ai tăi copii să fie vreodată confuzi cu privire la sprijinul tău pentru ei și dragostea ta pentru ei. Așadar, cred că trebuie să le explici de timpuriu filosofia ta: că îi vei trata pe toți în mod egal și că le vei oferi oportunități incredibile, dar că cea mai mare chemare pentru aceste resurse este să se întoarcă la cei mai nevoiași prin intermediul fundației”, a subliniat Bill Gates.

Cât înseamnă 1% din averea lui Bill Gates

Însă, chiar și 1% din averea lui Bill Gates îi va plasa pe cei trei copii ai miliardarului în top 1% – definit de consultanții imobiliari globali Knight Frank ca fiind o persoană cu o avere de 5,8 milioane de dolari sau mai mult.

Asta pentru că, potrivit Bloomberg Billionaire’s Index, averea lui Bill Gates valorează 162 de miliarde de dolari, iar 1% din această valoare netă înseamnă 1,62 de miliarde de dolari. Gates a dezvăluit anterior pentru Daily Mail că fiecare dintre copiii săi va primi „doar” 10 milioane de dolari, explicând că le oferă astfel oportunități, dar fără să le „umbrească” identitatea.  

Copiii lui Bill Gates și-au văzut părinții luptând pentru cauze precum eradicarea poliomielitei, salubrizarea apei și vaccinurilor împotriva bolilor mortale, pentru a numi doar câteva dintre eforturile de care tatăl lor speră că vor fi „mândri”.

„Am văzut cazuri în care copiii chiar le spun părinților lor să fie mai filantropi. Cred că generația tânără se împotrivește uneori ideii de a moșteni averea”, a mai adăugat cofondatorul Microsoft.

Filantropia, noul trend în rândul miliardarilor tech

Bill Gates nu este singurul miliardar din tehnologie care nu își lasă averea moștenire.  

Laurene Powell Jobs, văduva lui Steve Jobs, a declarat că averea de miliarde de dolari moștenită de la fondatorul Apple nu va fi transmisă celor trei copii ai lor. 

„Mi-am moștenit averea de la soțul meu, căruia nu i-a păsat de acumularea de avere. Fac acest lucru în onoarea muncii sale și mi-am dedicat viața pentru a face tot ce pot pentru a o distribui eficient, în moduri care să ridice indivizii și comunitățile într-un mod durabil”, a spus ea pentru New York Times, în 2020. 


Sportivii moldoveni au obținut trei medalii la Campionatul European de Sambo

Lotul național de sambo al Republicii Moldova a obținut trei medalii la Campionatul European, rezervat seniorilor, care s-a desfășurat în orașul Limassol, Cipru.

Veaceslav Plămădeală a cucerit medalia de argint în categoria de greutate de 79 kg, aceasta fiind cea mai bună prestație a lotului național.

Lucian Brai a obținut medalia de bronz la proba combat sambo, în categoria de 71 kg.

Vera Zorea a ocupat locul III în categoria de 54 kg, obținând a treia medalie pentru Republica Moldova.
 
Campionatul European de Sambo s-a desfășurat pe 2 și 24 aprilie.

Un înalt general rus a fost ucis într-un atac cu bombă la Moscova 

Imaginile difuzate de presa rusă au arătat o explozie, apoi resturile mașinii generalului Iaroslav Moskalik. Agenția Tass a citat serviciile de securitate care au confirmat existența unui dispozitiv exploziv improvizat, dar nu și numele generalului, dezvăluit în schimb de surse Reuters și BBC.

Un ofițer militar rus de rang înalt a fost ucis vineri după ce o mașină a explodat în localitatea Balașiha din regiunea Moscovei, au relatat posturile de știri ruse Mash și Shot, citate de Reuters.

Mai multe surse rusești afirmă că generalul Iaroslav Moskalik, adjunctul șefului Direcției principale de operațiuni a Statului Major al Forțelor Armate Ruse, este omul ucis în atacul cu bombă.

Nu există încă o confirmare oficială a acestui fapt, dar agenția de presă oficială rusă Tass a citat serviciile de securitate care au confirmat că o bombă a fost cauza exploziei din suburbia Balașiha din estul Moscovei.

„Explozia a fost cauzată de un dispozitiv exploziv artizanal. Fragmente ale dispozitivului exploziv au fost găsite la fața locului și vor fi trimise pentru examinare”, a declarat o sursă a serviciilor de urgență pentru Tass.

Cel puțin 12 state americane au dat în judecată administrația Trump, invocând haosul economic

Cel puțin douăsprezece state americane au dat în judecată administrația Trump la Curtea de Comerț Internațional al SUA pentru a opri noua politică tarifară, invocând că aceasta a adus haos în economie.

Statele reclamante sunt: Oregon, Arizona, Colorado, Connecticut, Delaware, Illinois, Maine, Minnesota, Nevada, New Mexico, New York și Vermont, scrie The Associated Press.

Procesul contestă afirmația liderului de la Casa Albă că poate impune în mod arbitrar tarife bazate pe Actul Internațional al Puterilor Economice de Urgență și solicită instanței să declare tarifele drept ilegale și să blocheze agențiile guvernamentale să le aplice.

Reclamanții susțin că numai Congresul SUA este împuternicit să impună tarife și că președintele poate invoca Actul Internațional al Puterilor Economice de Urgență numai atunci când o urgență prezintă o „amenințare neobișnuită și extraordinară”.

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a afirmat recent că statul său, cel mai mare importator din țară, ar putea pierde venituri de miliarde de dolari în urma noii politici tarifare.

Kush Desai, un purtător de cuvânt al Casei Albe, a declarat că administrația Trump rămâne hotărâtă să abordeze urgența națională care distruge industriile americane și lăsă lucrătorii americani în urmă.

La începutul lunii aprilie, președintele SUA, Donald Trump, a anunțat o creștere a taxelor vamale pentru majoritatea produselor importate, dar au fost ulterior suspendate pentru o perioadă de 90 de zile pentru mai mult de 75 de țări, inclusiv pentru Republica Moldova.

Recent China a impus tarife suplimentare până la 125% pentru produsele importate din SUA drept răspuns la decizia Washingtonului de a majora la 145% taxele vamale pentru produsele din China.

Rusia spune că „nu poate accepta” acordul de armistițiu în varianta propusă de SUA
Articolul anterior
Moldova are de astăzi mai puține procuraturi teritoriale. Câte au rămas
Articolul următor