Biserica ortodoxă de rit vechi îl sărbătorește pe Sfântul Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul este considerat cel mai mare și important între sfinți, după Fecioara Maria și este  cel care a anunțat și pregătit venirea Mântuitorului pe pământ. Astfel, din acest motiv, este considerat și numit în religie Înaintemergătorul Domnului, iar sărbătoarea în sine este cunoscută și sub denumirea de “Sânt-Ion” sau “Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.

separator

Sfântul Ioan Botezătorul se sărbătorește în fiecare an pe data de 20 ianuarie, sărbătoarea fiind cunoscut și sub denumirea simplă de Sfântul Ion. Cu această ocazie, tradiția populară consideră că s-au încheiat în mod oficial sărbătorile de iarnă începute de Sfântului Nicolae. Sfântul Ion este precedat de Bobotează, o sărbătoare extrem de importantă care simbolizează botezul Domnului Iisus Hristos.

Se crede că în ziua se Sfântul Ion este bine să te speli pe față cu agheasmă luată de la Bobotează, denumită și agheasmă mare, pentru a fi ferit tot anul de boli și necazuri.

Tradiția spune ca de Sfântul Ion să zâmbim mai mult ca niciodată, deoarece persoanele care sunt triste în ziua de Sfântul Ion atrag ghinion și nu vor fi fericite nici în restul anului.

Sfântul Ioan Botezătorul este ocrotitorul pruncilor și credința străveche spune că femeile care-și doresc să devină mame trebuie să se roage la Sfântul Ion pentru a naște copii sănătoși.

Se spune conform tradiției populare că după Sfântul Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald.

Biserica Creştină de rit vechi a fixat mai multe sărbători pentru prăznuirea sa, între care zămislirea (5 octombrie), ca botezător (20 ianuarie), ziua naşterii (7 iulie) şi ziua morţii sale (11 septembrie).

Donald Trump anunță semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele rare, cruciale pentru industriile tech și auto

Statele Unite și Ucraina vor semna un acord privind mineralele rare săptămâna viitoare, conform declarațiilor președintelui Donald Trump, citate de Bloomberg. Acest pas este văzut ca o încercare de a menține relațiile bune cu Kievul în timp ce Casa Albă încearcă să medieze un armistițiu cu Rusia, notează libertatea.ro

Întâlnindu-se cu prim-ministrul italian Giorgia Meloni la Casa Albă, Trump a afirmat: „Avem un acord privind mineralele care presupun că va fi semnat joi. Și presupun că vor respecta acordul”

Acest anunț readuce pe făgașul normal negocierile care eșuaseră anterior, după o dispută între Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Acordul se concentrează pe planurile post-conflict de exploatare a resurselor minerale ucrainene și reconstrucția infrastructurii țării.

În ultimul timp, Trump a oscilat între a blama Moscova și Kievul pentru continuarea conflictului început în 2022. El a solicitat un acord de dezvoltare comun SUA-Ucraina ca o compensație pentru ajutorul militar și financiar oferit de administrația Biden.

Conform surselor citate de Bloomberg, acordul ar oferi Statelor Unite drepturi prioritare asupra profiturilor dintr-un fond special de investiții pentru reconstrucție, controlat de Washington. Ucraina a încercat să negocieze condiții mai avantajoase, refuzând să considere ajutorul anterior al SUA drept datorie.

În urma negocierilor recente, administrația Trump și-a redus estimarea privind asistența acordată Ucrainei de la 300 de miliarde de dolari la aproximativ 100 de miliarde de dolari. Această cifră se apropie de estimarea Ucrainei de peste 90 de miliarde de dolari.

Sursa citată precizează că semnarea acestui acord ar putea marca un punct de cotitură în relațiile SUA-Ucraina și în eforturile de reconstrucție post-conflict.

China restricționează exportul de 7 metale rare esențiale

Totodată, China a suspendat exporturilor pentru o serie de minerale și magneți esențiali, afectând livrările globale către industrii-cheie precum auto, aerospațială, semiconductori și de apărare.

Pământurile rare, un grup de 17 elemente chimice, joacă un rol crucial în diverse industrii, de la tehnologie la apărare. China domină atât extracția, cât și procesarea acestor minerale vitale, transformându-le într-un instrument geopolitic puternic.

În contextul tensiunilor comerciale cu SUA, Beijing a adăugat recent șapte pământuri rare pe lista sa de control al exporturilor. Deși aceste elemente sunt relativ comune în scoarța terestră, concentrațiile exploatabile sunt rare, iar procesul de izolare a elementelor individuale este complex.

O companie aeriană lansează rute directe din Chișinău către două orașe europene

În premieră pentru Aeroportul Internațional Chișinău, o companie aeriană lansează două direcții absolut noi spre două orașe europene – Bremen, Germania și Torino, Italia.Potrivit Aeroportului Internațional Chișinău programul de zbor al aerogării este completat cu două rute directe regulate, scrie realitatea.md

?????????????????????????

În premieră pentru Aeroportul Internațional Chișinău, o companie aeriană lansează două direcții absolut noi spre două orașe europene – Bremen, Germania și Torino, Italia.Potrivit Aeroportului Internațional Chișinău programul de zbor al aerogării este completat cu două rute directe regulate.

„Spre Bremen vor fi operate zboruri directe de două ori pe săptămână, în fiecare joi și duminică. Din luna iulie, frecvența curselor va crește, fiind planificate trei zboruri săptămânale, în fiecare marți, joi și duminică”, se menționează în comunicatul de presă.

Cursele spre Torino vor fi operate în zilele de joi și duminică, iar din luna mai – în zilele de miercuri și duminică.Biletele pentru noile destinații pot fi achiziționate deja de pe site-ul oficial al companiei Flyone.

Tragedie în Italia: Patru oameni au murit la prăbuşirea unei telecabine lângă Napoli

Patru persoane au murit după ce o telecabină montană s-a prăbușit lângă Napoli, în sudul Italiei, au anunțat serviciile de urgență. O altă persoană a fost „extrem de grav rănită” în accidentul de la Monte Faito și a fost transportată cu avionul la spital, transmite antena3.ro, cu referire la BBC

Mai multe instituții media italiene au raportat că unul dintre cablurile care susțineau cabina s-a rupt în timp ce telecabina traversa valea.

Accidentul s-a produs în jurul orei 15:00. Cablul care lega cele două stații ale telecabinei a cedat brusc, blocând ambele cabine în aer. Una dintre ele, care urca spre vârful muntelui Faito, a căzut și s-a izbit de primul pilon, într-o zonă cu vizibilitate redusă din cauza ceții.

La bord se aflau patru turiști și un inginer al companiei de transport EAV.

Cealaltă cabină, care abia plecase din stația de jos, a rămas suspendată în aer. Cei nouă pasageri și doi angajați de pe aceasta au fost coborâți în siguranță cu ajutorul frânghiilor și hamurilor.

Președintele regiunii, Vincenzo De Luca, a declarat că din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, inclusiv ceață, vânt și ploaie, este foarte dificil pentru echipele de salvare să ajungă în zona în care cabina s-a prăbușit, la o altitudine de 1500 m.

În decursul zilei, presa italiană a raportat că mai multe persoane au fost salvate dintr-o altă telecabină care s-a oprit mai jos în vale.

4 zodii care se comportă ireproșabil după o despărțire
Articolul anterior
Putin vrea să recupereze fostele proprietăți ale Imperiului Rus și URSS
Articolul următor