Biserica Ortodoxă Rusă recrutează mercenari

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat că Biserica Ortodoxă Rusă își înființează propriile „companii militare private ortodoxe” pentru a recruta și antrena mercenari pentru a lupta împotriva Ucrainei. Agenția spune că a descoperit o astfel de companie militară creștin-ortodoxă care operează dintr-o catedrală proeminentă din Rusia, scrie adevarul.ro.

Potrivit SBU, așa-numita companie militară privată Andreievsk Cross recrutează și antrenează mercenari la Catedrala Navală din Kronstadt din Sankt Petersburg. Agenția de securitate ucraineană susține că recrutorii bisericești înrolează enoriași, țintind de preferință bărbați cu serviciu militar anterior efectuat și experiență de luptă, înainte de a-i trimite la o pregătire suplimentară sub conducerea instructorilor serviciilor speciale ruse, pentru a-i pregăti pentru desfășurarea alături de forțele ruse pe linia frontului în Ucraina.

„Pentru a deghiza antrenamentul de luptă, organizatorii antrenează «recruți» exclusiv în interiorul zidurilor catedralei și pe terenurile speciale de antrenament ale Federației Ruse”, susține SBU.

Serviciul de Securitate al Ucrainei afirmă că oligarhi ruși cu legături cu Kremlinul finanțează aceste armate private conduse de biserici sub pretextul unor contribuții caritabile pentru construcția catedralei.

De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, în februarie 2022, autoritățile ucrainene au deschis 68 de dosare penale împotriva reprezentanților Bisericii Ortodoxe Ucrainene legați de Biserica Rusă. 26 de fețe bisericești au fost trimise în judecată până acum, în timp ce alte 19  au primit deja sentințe judecătorești, potrivit SBU.

„În plus, oamenii legii investighează 18 dosare legate de biserica rusă pentru incitare publică la ură religioasă, precum și vânzarea de arme de foc și distribuirea de pornografie infantilă”, se arată în declarație .

La 19 octombrie, parlamentul Ucrainei a mai făcut un pas în adoptarea unei legislații care să ofere baza legală pentru interzicerea completă a ramurii ucrainene a Bisericii Ortodoxe Ruse. Biserica se confruntă de mult timp cu acuzații de promovare a propagandei rusești și de menținere a loialității față de Patriarhia Moscovei.

Șofer de autocar, depistat cu permisul de conducere falsificat
Articolul anterior
Festivalul florilor de toamnă la Iași, în zeci de culori și nuanțe. Crizantema, vedeta expoziției
Articolul următor