Bloggerii moldoveni, obligați de Fisc să achite impozite pe veniturile obținute din reclamă

Bloggingul trebuie făcut responsabil, iar câștigurile din publicitate trebuie tratate ca o leafă obișnuită. Așa spun autoritățile fiscale, inclusiv cele din Republica Moldova.

După ce s-a mutat în Germania, jurnalista Patricia Podoleanu a încercat să afle cum stau lucrurile referitor la blogging, în țara noastră comparativ cu alte țări. Aceasta a expediat o scrisoare către Serviciul Fiscal de Stat și a primit răspuns. ,,Serviciul Fiscal de Stat de la Chișinău mi-a explicat ce spune legea la capitolul “blogging moldovenesc”, iar influencerul Doina Danielean mi-a descris cum stau lucrurile în practică”, a povestit Patricia pe blogul său.

Reclama în schimbul banilor se traduce în salariu.

O persoană care prestează ocazional servicii de reclamă trebuie să achite impozite pe veniturile obținute, deoarece banii primiți înseamnă salariu în opinia Serviciului Fiscal de Stat. Fiscul adaugă:

“Indiferent de faptul dacă persoana care prestează servicii şi/sau lucrări este angajat al entității în baza unui contract individual de muncă sau nu este angajat al entității dar ocazional prestează servicii în baza unui contract civil, în ambele situații venitul achitat persoanei fizice pentru serviciile acordate urmează a fi supuse impozitării și calculării contribuţiilor de asigurări sociale în modul general stabilit de legislația în vigoare”.

Mai mult, bloggerul este obligat să declare anual veniturile, prin completarea „Declarației cu privire la impozitul pe venit”, nu mai târziu de data de 30 aprilie a anului următor anului fiscal de gestiune. Veniturile urmează a fi reflectate la codul C4 „Alte venituri impozabile” în Declaraţia menționată.

Influencerii moldoveni și taxele la stat. Serviciul Fiscal de Stat pe urmele lor.

Fiscul spune ca are informații precum că anumiți influenceri, buni de plată, s-ar eschiva de la plata impozitelor la stat pentru banii pe reclamă pe care îi primesc. Așa că sunt întreprinse acțiuni de conformare voluntară sau forțată. Iar pentru a-i găsi pe acești bloggeri, instituția spune că poate apela și la surse indirecte, fără să specifice care sunt acestea.

“Pentru a determina corectitudinea calculării sumei obligaţiei fiscale, autoritatea care efectuează controlul fiscal poate folosi, metode şi surse indirecte, conform legii”, scrie Fiscul.

Un om al străzii, găsit înghețat de poliție și plasat într-un centru special
Articolul anterior
Un medic care a activat la Spitalul Clinic Republican, răpus de Covid-19
Articolul următor
Alte articole interesante