Blue Air se ruinează: Are datorii de 230 de milioane de euro, adică 50% din venituri, şi va rămâne doar cu 5 avioane

Scandalul Blue Air este departe de-a se fi încheiat. Compania care a fost în ultimii ani o gaură neagră pentru bugetul statului va beneficia de reeşalonarea datoriei de 28 de milioane de lei care a generat oprirea aeronavelor la sol. Dar reprezentanţii firmei spun că au probleme financiare mult mai mari.

”Urmează o perioadă foarte grea de redresare financiară ne-au transmis reprezentanții companiei Blue Air care în momentul de față mai spun că au datorii de 230 de milioane de euro, practic jumătate din veniturile companiei într-un an de zile. Pasagerii Blue Air continuă să treacă prin situații delicate. Vin în continuare să întrebe de cursele operatorului aerian. Compania, se pare, că nu a transmis și o informare oficială către pasagerii care urmau să aibă zboruri programate în aceste zile.

Sunt persoane care au ajuns în țară cu alte companii aeriene si spun că vor depunde sesizări pentru a-și primi banii înapoi și transmit că nu mai doresc să zboare niciodată cu Blue Air. În momentul de față Blue Air este nevoită să opereze cu doar 13 aeronave din flota de 32 pe care a avut-o înainte de pandemie, iar spre finalul acestui an va rămâne doar cu 5 avioane din cauza faptul că o parte din ele vor fi înapoiate proprietarilor de la care au fost închiriate.

Blue Air a ajuns în această situaţie chiar cu sprijinul indirect al statului român, care acum se dă peste cap să rezolve lucrurile. Guvernul a dat companiei un împrumut de 300 de milioane de lei, ca să treacă peste pandemie. Numai că, experţii au tras un semnal de alarmă încă de acum doi ani că Blue Air ar putea să nu mai returneze banii vreodată.

Blue Air a anunțat marţi că suspendă până luni, 12 septembrie, toate cursele programate a pleca de pe aeroporturile din România, din cauza popririi tuturor conturilor companiei de către Ministerul Mediului, care pune compania în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice.

Primele aeronave Tarom care aduc turiştii abandonaţi de Blue Air pe aeroporturile din străinătate au început să aterizeze. 150 de turişti au sosit azi-noapte din Israel, iar dimineaţă un alt avion a adus turişti din insula Zakynthos, Grecia. 

Toţi au fost nevoiţi să-şi prelungească în mod forţat sejurul, după ce Blue Air a anunţat că şi-a anulat zborurile pe motiv că i s-au blocat toate conturile. 54.000 de oameni au fost afectați după sistarea a peste 400 de zboruri. Acum, poprirea a fost ridicată pentru că Administrația Fondului de Mediu a acceptat reeșalonarea datoriei. Blue Air anunţă că va relua zborurile după verificarea capacităţii de operare

Blue Air va rămâne doar cu cinci avioane, dintr-o flotă de 32 înainte de pandemie

În perioada 6-11 septembrie, Blue Air avea programate 401 zboruri, acestea fiind anulate, ceea ce a afectat peste 54.000 de pasageri. Compania susţine că le-a oferit tuturor soluţiile prevăzute de legislaţie. ”Poprirea a fost ridicată şi zborurile vor fi reluate. Am beneficiat de sprijinul AFM, în special cel al domnului preşedinte Dobre”, a transmis, miercuri, Blue Air, precizând că a fost ”puternic zdruncinată” credibilitatea companiei, potrivit news.ro.

Reprezentanţii societăţii au transmis că fac o evaluare atentă pentru a determina capacitatea de operare.  ”În decursul zilei de joi vom reveni cu un comunicat oficial în care vom anunţa exact ce zboruri vom relua, fie cu sprijinul TAROM sau a altor operatori încercăm să aducem acasă pasagerii blocaţi în aeroporturile străine”, a transmis compania.   Blue Air a precizat că pasagerilor afectaţi de anulări le-a oferit opţiunile prevăzute de legislaţia în vigoare, aplicabile tuturor operatorilor aerieni la nivel european, respectiv rambursarea biletelor de călătorie, rerutarea pe următorul zbor disponibil publicat pe website sau rambursarea în portofelul electronic utilizabil la viitoare achiziţii de bilete. 

”Absolut toate chestiunile legate de rambursarea pasagerilor depind esenţial de reluarea activităţii, astfel încât societatea să poată realiza veniturile necesare atât pentru operarea zborurilor curente, cât şi pentru rambursarea sumelor datorate către pasageri. Datoriile Blue Air în acest moment sunt de aproximativ 230.000.000 EUR ceea ce înseamnă, într-un an normal de operarare, aproximativ 50% din totalul veniturile realizate.  Aşa cum am demostrat şi în anul 2019 (an în care Blue Air a avut venituri de aproximativ 415.000.000 EUR) compania deţine know-how-ul şi personalul necesar pentru realizarea veniturilor suficiente în vederea achitării tuturor datoriilor sale atât timp cât este lăsată să funcţioneze în condiţii de piaţă normale”, au mai precizat oficialii Blue Air.  

132 zboruri anulate pe Otopeni, în prima săptămână din septembrie, dintre care 73 aparţin Blue Air

Un număr de 132 de zboruri au fost anulate în prima săptămână din septembrie, pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti, 73 dintre acestea (55%) aparţinând operatorului aerian low-cost Blue Air. Potrivit Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), în intervalul 1-7 septembrie 2022, pe AIHCB au fost operate 2.365 zboruri, dintre care 2.076 regulate.

În acelaşi interval, 711 zboruri (aterizări şi decolări) au înregistrat întârzieri mai mari de 30 minute, cu 37 mai puţine faţă de săptămâna anterioară. Dintre acestea, 291 au avut drept cauză întârzierea sau rotaţia echipajelor sau aeronavelor. Cele mai multe zboruri întârziate s-au înregistrat, în ordine, la companiile aeriene Wizz Air (179 de zboruri), Tarom (139 de zboruri), Ryan Air (118) şi Blue Air (97 de zboruri).

Moment emoționant la Cluj! Mai mulți români și basarabeni s-au prins în Hora Unirii de 27 martie

Aniversarea a 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este marcată la Cluj-Napoca, în această perioadă, în cadrul unei noi ediţii a Festivalului Cultural Basarabia. Pe parcursul mai multor zile, Grupul de Iniţiativă Basarabeană îşi propune să promoveze istoria comună, cultura, tradiţia şi spiritul basarabean în inima Transilvaniei, scrie presa din România.

Manifestările dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România au debutat duminică, 24 martie cu concursul „Unde? Cine? Când?”.

Miercuri, 27 martie, studenții basarabeni care învață în centrul universitar din Cluj-Napoca s-au adunat în Piața Unirii unde au încins tradiționala Hora Unirii. Evenimentul a avut loc la ora 17:30 printre cei care au ținut să participe la eveniment pentru a celebra unitatea națională și spiritul european s-au numărat și clujeni.

În cadrul Festivalului Basarabia va mai avea loc în 29 martie evenimentul „Clubul literar basarabean” iar în 3 aprilie este programat concursul intelectual „100 de GIB-iști au zis”.

Manifestările se vor încheia în 6 aprilie cu Gala Aniversară, cu un eveniment special plin de surprize și momente memorabile ce vor rămâne în inimile participanților.

Studenții moldoveni vor primi burse în universitățile din străinătate

Studenții din Republica Moldova vor avea posibilitatea de a beneficia în continuare de burse în instituțiile de învățământ din străinătate. Proiectul de lege care prevede aprobarea acordului privind Programul de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală (CEEPUS IV), semnat la Varșovia în 2023, a fost votat în prima și a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

De menționat că, acordul urmează să fie prelungit pentru o perioadă de șapte ani, transmite Știri.md.

În acest sens, va fi încurajată participarea tinerilor studenți, cercetătorilor, cadrelor didactice și personalului administrativ la mobilități academice, programe de cercetare, stagii practice sau activități profesionale în cadrul instituțiilor de învățământ superior din statele contractante ale Acordului. De menționat că și Republica Moldova va oferi burse de studii pentru cetățenii străini.

Anterior, în perioada 2011-2023, 275 de cetățeni moldoveni au beneficiat de burse în țările semnatare ale Acordului. 

Totodată, țara noastră a găzduit 255 de bursieri străini. Republica Moldova este parte a Programului de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală din anul 2011.

Țările semnatare ale Acordului sunt Austria, 

Cod Galben de vânt puternic în țară!

Meteorologii au emis un avertisment Cod Galben de vânt puternic pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru mâine, 29 martie.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), avertizmentul va fi valabil în intervalul orelor 08:00-18:00. Astfel, se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s.

Sunt posibile întreruperi temporare ale curentului electric şi ale legăturilor de comunicaţii;

Se pot rupe crengi de copaci şi se poate semnala doborârea unor arbori uscaţi;

Este posibilă decopertarea parţială a unor construcţii.

Specialiștii recomandă evitarea trecerii prin apropierea copacilor; ocolirea cablurilor electrice căzute la pământ; evitarea parcării autovehiculelor în apropierea copacilor, pe care vântul puternic îi poate doborî; evitarea folosirii focului deschis.

Un bărbat şi-a ucis iubita, apoi a stat cu cadavrul 3 zile, în speranța că va ”învia”. Brazilianul a vrut să-i omoare şi mama
Articolul anterior
Un restaurant vegan a luat decizia să includă carne în meniu, din cauza crizei preţurilor: „Mai bine închidea afacerea”
Articolul următor