Blue Air suspendă toate zborurile din România „începând de astăzi și până luni”

Compania aeriană Blue Air a anunțat, marți, la ora 16.30, că toate zborurile operate astăzi din România au fost suspendate, măsura fiind valabilă până pe 12 septembrie. Blue Air acuză o „situație neprevăzută”, respectiv proprirea tuturor conturilor companiei de Ministrului Mediului pentru neplata unei amenzi.

„Compania aeriană Blue Air Aviation anunță, printr-un comunicat, că a oprit toate zborurile programate a pleca din România, de pe București Otopeni, de la Bacău, Cluj Napoca și Iași începând de marți, 6 septembrie până luni, 12 septembrie 2022”, a anunțat compania într-un comunicat. Compania a anunțat, în schimb, că astăzi, 6 septembrie, vor fi operate zborurile către România. „Această situație este determinată de poprirea conturilor societății fără o comunicare prealabilă de la Ministerul Mediului către Blue Air și făra nici o încercare din partea autorităților de a concilia aceasta situație”, transmite compania aeriană. Conform informațiilor Libertatea, cea care a oprit conturilor este Administrația Fondurilor de Mediu, care a luat decizia după ce compania nu a mai plătit taxa pe emisii de carbon.

Zborurile anulate astăzi

Potrivit programului de zbor afișat pe site-ul aeroportului Otopeni, de la ora 16.30, când Blue Air a făcut anunțul, mai erau programate 13 zboruri, toate fiind anulate. Mai exact, este vorba despre zborurile Blue Air din București către Lyon, Atena, Palma de Mallorca, Dubrovnik, Cluj-Napoca, Iași, Oslo, Porto, Tel-Aviv, Alicante, Bilbao, Hamburg, Valencia. Anterior, au fost anulate alte două curse – spre Stockholm și Paris.

Din Bacău era programat un zbor către Dublin, din Iași unul către Londra, iar din Cluj-Napoca erau programate două zboruri – către Valencia și București, conform informațiilor afișate pe site-urile aeroporturilor.

Acuzațiile lansate de Blue Air

În același comunicat, Blue Air acuză „declarațiile și instigările directe spre a nu mai cumpăra bilete, propagate de către un reprezentant cu rang înalt al ANPC și al statului român”. Acestea au dus la:

„Distrugerea semnificativă a încrederii clienților în compania Blue Air, generând pierderi de peste 5 milioane de euro, prin reducerea volumului de vânzări bilete; Creșterea presiunii din partea furnizorilor cheie ai societății Blue Air Aviation de a achita sumele in avans (lucru imposibil acum in conditiile popririlor tuturor conturilor societatii); Distrugerea încrederii pasagerilor Blue Air în capacitatea operațională a companiei, precum și prejudicierea gravă și îngreunarea operațiunilor companiei Blue Air, datorită subminărilor făcute de un oficial de rang înalt al statului român”.

Problemele companiei și amenda-record de la ANPC

Compania Blue Air a fost amendată în repetate rânduri după ce a anulat mai multe zboruri în ultimii ani, iar în iulie, Blue Air a primit o amendă-record din partea ANPC.

Autoritatea Naționala pentru Protecția Consumatorilor a amendat compania cu două milioane de euro, după ce compania a anulat 11.289 de zboruri, „în perioada 30.04.2021-30.04.2022” În luna iunie, Libertatea a scris că mii de clienți s-au plâns că Blue Air anulează zborurile și nu primesc banii înapoi cu lunile sau chiar cu anii.

sursa: www.libertatea.ro

Ultima oră! Energocom va achiziționa 15 milioane de metri cubi de gaze naturale. Unde vor fi stocate

Compania Energocom va achiziționa 15 milioane de metri cubi de gaze naturale, și vor fi stocate în depozitele din România și Ucraina. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

Soluție de rezervă: Guvernul a aprobat crearea stocurilor de gaze naturale  pentru situații de urgență – NordNews

Potrivit CSE, decizia a fost luată în vederea sporirii securităţii energetice a Republicii Moldova.

Astfel, stocurile de gaze naturale vor fi procurate și livrate în baza unui contract-cadru de vânzare-cumpărare a gazelor naturale de tip EFET, încheiat între SA „Energocom” și SA „Moldovagaz”.

„La data adoptării prezentei dispoziţii SA „Energocom” va procura în baza contractului EFET semnat, iar SA „Moldovagaz” va asigura livrarea şi va vinde 10 mil. m3 de gaze naturale la condiţii standard, la preţul de achiziţie de 1882,78 USD/1000 m3 , care va fi confirmat prin actul de predare-primire semnat între SA „Moldovagaz” şi FJSC „Gazprom”, la care se adaugă tariful de intrare în sistemul de transport al SRL „Moldovatransgaz”, la condiţiile de livrare ale pieţei angro a Republicii Moldova. Livrarea se va efectua la data de 30 septembrie”, se arată în dispoziția CSE.

Totodată,  compania „Energocom” va procura și 5 milioane de metri cubi de gaze naturale la preţul preliminar de achiziţie al gazelor naturale de 1058,11 USD/1000 m3, estimat conform situației din 23 septembrie.

„Preţul final al gazelor naturale va fi recalculat după stabilirea preţului de import al gazelor naturale pentru SA „Moldovagaz” în luna octombrie 2022. Livrarea se va efectua la solicitarea SA „Energocom”. Până la onorarea deplină a obligațiilor SA „Moldovagaz” față de SA „Energocom”, contravaloarea gazului va fi garantată prin gajarea către SA Energocom a creanțelor cu titlu executoriu SA „Moldovagaz” față de SA „Termoelectrica””, au decis membrii Comisiei.

sursa: www.realitatea.md

Cetățenii, ademeniți la protestele Partidului ”Șor” cu ”salarii” cuprinse între 400 lei și 100 euro pe zi. Formaţiunea politică ar lua bani de la o grupare infracţională

Între 400 de lei moldoveneşti şi 100 de dolari! Atât primesc unii participanţi la acţiunile de protest din faţa Parlamentului şi Preşedinţiei, organizate de partidul politic „Şor”, informează procurorii anticorupţie. În prezent, sunt cercetate sursele de finanţare a protestului în cadrul dosarului penal deschis pe baza suspiciunilor că această formaţiune politică ar lua bani de la o grupare infracţională, scrie TVR Moldova.

Fiecare participant la acţiunile de protest din centrul oraşului Chişinău ar avea roluri bine definite. În funcţie de sarcinile pe care le au de îndeplinit, aceştia ar primi între 400 şi 600 de lei, la o manifestatie de stradă. Mai mult ar încasa cei care acceptă să rămână peste noapte în corturi – între 60 şi 100 de dolari. Banii sunt achitaţi pentru fiecare zi de protest, ne-au declarat procurorii anticorupţie.

”Zilnic, Procuratura Anticorupție recepționează diferite sesizări şi informații cu privire la finanțarea din surse obscure a protestului organizat de Partidul Politic „Şor” în faţa sediului Parlamentului şi Președinției. Toate aceste sesizări sunt examinate şi verificate în conformitate cu legislația procesual penală. Potrivit informațiilor investigate, unii protestatari sunt plătiți cu sume de bani ce variază între 400 lei şi 100 dolari SUA” se menţionează în răspunsul oferit pentru TVR Moldova de Procuratura Anticorupţie.

Luni, preşedintele Maia Sandu a declarat, într-o conferinţă de presă, că protestele organizate de partidul politic „Şor” în faţa Parlamentului şi Preşedinţiei sunt finanţate cu bani furaţi. O poziţie similară a avut şi Anastasia Taburceanu, consilierul de comunicare al premierului. 

Partidul politic „Şor” este subiectul unei dosar penal instrumentat de Procuratura Anticorupţie privind finanțarea ilegală a formaţiunii şi a campaniei sale electorale pentru alegerile locale din 21 noiembrie, anul trecut. 

Reprezentanţii partidului ar fi falsificat rapoartele contabile pentru primul semestru al anului 2022, iar persoane din conducere ar fi acceptat finanțarea ilegală, din partea unui grup infracţional organizat. Cinci persoane au statut de învinuit, printre care şi deputatul Marina Tauber, care este în arest la domiciliu, iar altele două au statut de bănuit. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, toţi riscă până la cinci ani de închisoare.

Cauza oficială a morții a Reginei Elisabeta a II-a. Ce scrie în certificatul de deces

National Records of Scotland a dat publicității joi certificatul de deces al Reginei Elisabeta a II-a și, potrivit acestuia, ea a murit de bătrânețe.

Cauza oficială a morții a Reginei Elisabeta a II-a. Ce scrie în certificatul de deces

În certificat sunt precizate data morții – 8 septembrie – și locul – Castelul Balmoral din Scoția, potrivit BBC, citează digi24.ro.

Documentul a fost semnat de fiica ei, Prințesa Anne. Moartea Reginei a fost înregistrată în Aberdeenshire, pe 16 septembrie, de către grefierul șef al Scoției, Paul Lowe.

În certificatul de deces au fost menționate și numele părinților ei, regele George al VI-lea și Elizabeth Bowes-Lyon.

În seara de 8 septembrie, Palatul Buckingham a transmis un comunicat prin care anunța moartea Reginei Elisabeta a II-a, după 70 de ani de domnie: „Regina a murit în pace în această seară, la Balmoral”.

Serghei Lavrov, critici și ironii la adresa noului premier al Marii Britanii
Articolul anterior
FOTO! Cleopatra Stratan și Edward Sanda, momente tandre la bancomat! O răsfața cu săruturi dulci în timp ce așteptau banii
Articolul următor