BNM lansează o nouă monedă de circulație, dedicată aniversării a 30-a de la adoptarea drapelului Republicii Moldova

Banca Națională a Moldovei (BNM) pune de astăzi în circulație o monedă cu valoarea nominală de 10 lei, cu ocazia Zilei Drapelului de Stat, marcată în Republica Moldova la 27 aprilie.

separator
Aceasta este dedicată aniversării a 30-a de la adoptarea tricolorului și completează, în ansamblu, seria monedelor de circulație cu caracter comemorativ, care mai include două emisiuni de acest gen. Prima monedă a fost emisă de BNM în 2018, când s-au împlinit 25 de ani de la introducerea monedei naționale, iar a doua – în 2019 cu ocazia a 30 de ani de la adoptarea legilor despre limba de stat și grafia latină.

Noua monedă este confecționată din oțel, placat cu nichel și alamă, ceea ce îi conferă un aspect bimetalic: argintiu și auriu și are un tiraj de 250.000 de exemplare.Aversul monedei redă în plan central imaginea stilizată a tricolorului arborat, în care este încadrată Stema de Stat a Republicii Moldova, și inscripția în arc de cerc: „30 de ani de la adoptarea tricolorului Republicii Moldova”.

Pe revers, sunt gravate în arc de cerc sunt 30 de stele care simbolizează 30 de ani de la adoptarea tricolorului, în plan central-valoarea nominală „10 LEI” și în partea de sus – anul emisiei „2020″.

Moneda conține monograma din literele „R” și „M” – acronim al denumirii statului – „Republica Moldova”, în imagine latentă.

Noua monedă va fi pusă în circulație prin intermediul băncilor licențiate, iar după ridicarea stării de urgență va fi disponibilă și la ghișeul BNM.

Aceasta va circula în paralel cu bancnota de 10 lei și moneda metalică cu aceeași valoarea nominală, inclusiv monedele cu caracter comemorativ, din emisiunea 2018 și 2019.

Video! Emilian Crețu arată cum nu ar trebui mâncată o ,,recipisă”

Emilian Crețu a realizat o nouă parodie, în contextul evenimentelor de astăzi din țara noastră. Actorul oferă o lecție de ,,bune maniere” și arată cum nu ar trebui mâncată o ,,recipisă” ori ,,un act cu informații valoroase”.

,,Dacă ești o persoană coruptă, nu e politicos să mănânci actul ca porcul…”, afirmă Emilian Crețu, în noul său video.

Internauții și-au dat seama din start la ce face referire actorul și s-au amuzat copios.

Senatul SUA a adoptat o rezoluție în care s-a stipulat că Republica Moldova trebuie susţinută pe calea integrării europene, prin asistenţă financiară şi tehnică

Senatul Statelor Unite ale Americii a adoptat o rezoluție în care s-a stipulat că Republica Moldova trebuie, în continuare, susţinută pe calea integrării europene, prin asistenţă financiară şi tehnică. Reprezentaţii Senatului au mai reiterat faptul că Statele Unite ale Americii sunt gata să ofere armament Republicii Moldova, dacă vor avea o cerere din partea Chişinăului.

post-img

Senatorii americani apreciază efortul  autorităţilor din Republica Moldova pentru aderarea ţării la blocul  comunitar european, iar reformele înfăptuite în ultimul an demonstrează  acest lucru, se arată în rezoluţie. Congresul american condamnă, din  nou, provocările și acțiunile agresive ale Federației Ruse în regiunea  transnistreană şi a făcut apel la partenerii internaţionali să se  alăture Statelor Unite în acordarea imediată a asistenței financiare şi  umanitare în sprijinul Republicii Moldova.

„În  ultimul an, Guvernul Republicii Moldova și societatea civilă s-au  angajat într-o reformă semnificativă a sistemului de justiție și au  promovat buna guvernare și stabilitatea economică. Republica Moldova  și-a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană, semnalând  angajamentul față de valorile democratice și statul de drept. Congresul  solicită Guvernului Statelor Unite să continue să ofere Republicii  Moldovei sprijin financiar și tehnic semnificativ”, se arată în rezoluţia adoptată.

Pe  21 mai, un grup de congressmani americani, aflaţi într-o vizită de  lucru la Chişinău, au declarat că Statele Unite ale Americii sunt gata  să ofere armament Republicii Moldova dacă va exista o cerere din partea  autorităţilor. 

Oficialii americani au confirmat că au votat un pachet de  sprijin pentru Ucraina şi Republica Moldova, în valoare totală de 40 de  miliarde de dolari.

MICHAEL M. MCCAUL senator SUA: „Suntem pregătiţi să contribuim la înarmarea Republicii Moldova, dacă acest lucru ni se va solicita. Planurile Rusiei pot privi Republica Moldova şi Georgia, care nu sunt  ţări sub umbrela articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic”.

sursa: www.tvrmoldova.md

Un tobogan dintr-un parc acvatic s-a prăbușit. 16 copii au ajuns la spital

Clipe de groază într-un mare aquaparc din Indonezia. Un tobogan înalt de 10 metri s-a prăbușit, iar cei care se aflau în aparat, majoritatea copii, s-au lovit de suprafața dură de dedesubt.16 persoane au fost rănite sau au acuzat dureri și au fost transportate la spitale.

Potrivit presei locale, o secțiune a toboganului de apă s-a prăbușit, iar oamenii au căzut de la o înălțime de aproximativ 10 metri.

Accidentul a fost surprins pe camerele de supraveghere. Un videoclip de pe internet arată o secțiune a toboganului de apă care se prăbușește în timp ce apa curge în pământ și se aude impactul oamenilor care lovesc asfaltul. Privitorii se grăbesc apoi să ajute, în timp ce alții țipă șocați.

sursa

De Paștele Blajinilor cimitirele din Chișinău vor fi închise
Articolul anterior
UNICEF Moldova a achiziționat 1,4 tone de echipamente medicale și de protecție pentru lucrătorii medicali din prima linie
Articolul următor