A fost o nouă noapte de bombardamente în Nagorno-Karabah. Aproape toți locuitorii capitalei provinciei separatiste și jumătate din întreaga populație au fugit din calea luptelor între armeni și azeri pentru controlul acestui teritoriu.
Sunt cel puțin 70 de mii de refugiați, informează agenția France-Presse, conform Digi24.ro.
E menționat și un bilanț de cel puțin 280 de morți de la debutul ostilităților dintre armeni și armata azeră, dar fiecare tabără are propria versiune. Ținta predilectă a bombardamentelor lansate de Azerbaidjan e capitala provinciei, Stepanakert, unde sute de clădiri au fost făcute una cu pământul.
Sirenele apărării antiaeriene răsună zi și noapte la Stepanakert, iar urmările bombardamentelor sunt mai mult decât evidente.
De fiecare dată a urmat o succesiune de explozii puternice, a căror natură nu a fost posibil să fie determinată exact: rachetă, obuz de artilerie sau bombardament aerian. Resturi de rachete zac pe străzi sau chiar în balcoanele oamenilor. Mai multe case au fost complet distruse pe înălţimile oraşului, lângă Parlament.
Jumătate din populația provinciei a fugit
Peste 400 de clădiri au fost distruse în urma atacurilor și cel puțin 1.200 de localnici au rămas fără acoperiș deasupra capului. Jumătate din populația din Nagorno-Karabakh a fugit din cauza conflictului. Este vorba despre un număr cuprins între 70.000 și 75.000 de persoane, potrivit Avocatului Poporului din acest teritoriu azer, locuit de o majoritate de etnici armeni.
„Potrivit estimărilor noastre preliminare, aproximativ 50% din populaţie a fost strămutată, inclusiv 90% dintre femei şi copii”, a spus Artak Belgarian, responsabil pentru apărarea drepturilor civililor în timp de război.
Aceste persoane au mers fie spre interiorul Artsah (numele armean al Nagorno-Karabah), fie au devenit refugiaţi, mutându-se în alte locuri sigure, „în afara graniţelor teritoriului”, a declarat el.
Populaţia Nagorno-Karabah este de aproximativ 140.000 de locuitori, 99% fiind etnici armeni. Autorităţile locale şi Armenia acuză Azerbaidjanul de la reluarea ostilităţilor, la 27 septembrie, și spun că vizează civilii, în special la Stepanakert, principalul oraș, cu o populaţie de circa 50.000 de locuitori.
Stepanakert este vizat, începând de vineri, de tiruri repetate de rachete, care au forţat majoritatea populaţiei să fugă, iar pe cei care au rămas să se ascundă în subsoluri.
Pe de altă parte, și Azerbaidjanul susţine că este vizat, la rândul său, de tiruri deliberate asupra populaţiei sale civile, dar nu a indicat un număr de eventuali refugiați.