Brazii de Crăciun nevânduţi în România ajung în Republica Moldova

Românii care au vrut să cumpere pomul de Crăciun în Ajun, sperând că vor prinde un preţ mai bun, au avut o surpriză neplăcută. Comercianţii nu au negociat nici măcar un leu. Şi asta pentru că au clienţi şi pentru brazii nevânduţi. Pomii rămaşi acum în pieţe vor lua drumul Republicii Moldova, acolo unde îşi vor găsi cumpărători printre ortodocşii care vor sărbători Crăciunul pe rit vechi, potrivit observator.tv.

separator
În cea mai mare piaţă din Bucureşti, sute de oameni s-au adunat în zona brazilor de Crăciun. Mulţi au aşteptat Ajunul pentru a cumpăra un pom, sperând să prindă un preţ mai mic. Supriză, însă. Comercianţii nu au negociat cu nimeni. Romsilva a scos la vânzare anul acesta peste 40 de mii de brazi. Oferta a fost completată şi cu marfă adusă din import, iar preţurile au fost aceleaşi ca în anii trecuţi.

Peste 6 mii de brazi au fost vânduţi în această piaţă din Bucureşti, în ultimele zile. Preţul a variat între 79 de lei şi 1000 de lei. Comercianţii nu au lăsat la preţ nici măcar azi, în ultima zi. Explicaţia este simplă. Brazii care nu se vând, se urcă în TIR-uri şi vor fi trimişi în Republica Moldova, acolo unde vor fi cumpăraţi de cei care sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi.

Unii chiar au mărit astăzi preţul brazilor. În Prahova, în schimb, distanţa prea mare faţă de Republica Moldova i-a făcut pe comercianţi să renunţe la varianta exportului şi să mai lase, în cele din urmă, din preţ. Silvicultorii spun că, de anul viitor, brazii de Crăciun vor fi de două ori mai scumpi. Asta pentru că mulţi crescători nu vor mai avea parte de finanţări cu bani europeni, iar producţia va scădea masiv.

Un prezentator moldovean ne arată locul din care izvorăște Dunărea
Articolul anterior
S-a stins din viață actrița rusă Galina Volchek
Articolul următor
Alte articole interesante