Bucătarul lui Putin, despre retragerea din Herson: Este cea mai mare realizare a noului șef al armatei ruse din Ucraina

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului paramilitar Wagner, a lăudat mișcarea de retragere a trupelor ruse din Herson, comandată de noul șef al forțelor trimise în Ucraina, generalul Serghei Surovikin. „Bucătarul lui Putin”, cum este supranumit Prigojin, spune că decizia nu este onorantă, dar a fost luată pentru a salva viețile a mii de soldați, transmite Digi24.

„Nici eu, nici trupele Wagner din Herson nu ne-am predat. Bineînțeles, nu este un pas victorios în acest război, dar este important să nu ne chinuim, să nu intrăm în paranoia, ci să tragem concluzii și să ne îndreptăm greșelile. Iar apoi să înțelegem cine are dreptate, cine nu și care este esența problemei. Surovikin trebuie să retragă trupele și să salveze o mie de soldați care sunt înconjurați pe teritoriu inamic, complet rupt de liniile de aprovizionare. Cine și de ce a dat ordin să fie ocupată această poziție este o altă problemă.

Decizia luată de Surovikin nu este ușoară, dar a acționat ca un om căruia nu-i este frică de responsabilitate. A acționat într-o manieră organizată, fără frică, luând asupra lui întreaga responsabilitate. Vreau să subliniez că operațiunea de retragere a trupelor este întotdeauna extrem de dificilă. Întorcând spatele inamicului, este imposibil să părăsești poziția. Retregerea trupelor cu pierderi minime este cea mai mare realizare a lui Surovikin, nu este onorantă pentru forțele ruse, dar dar subliniază calitățile personale ale comandantului.

Când Surovikin a fost numit în această poziție, el a înțeles perfect ce se va întâmpla în octombrie-noiembrie și știa foarte bine ce pași vor fi făcuți în viitor”, a trasnmis Evgheni Prigojin pentru agenția RIA, potrivit canalului său de presă de pe rețeaua socială VKontakte.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat trupelor ruse să se retragă de pe malul de vest al râului Nipru, din orașul Herson. Anunțul a marcat una dintre cele mai semnificative retrageri ale Rusiei și un potențial punct de cotitură în război.

În comentariile televizate, generalul Serghei Surovikin, comandantul general al războiului din Ucraina, a spus că nu mai este posibil să aprovizioneze orașul Herson. El a propus întărirea liniei defensive a rușilor pe malul de est al râului.

„Începeţi retragerea soldaţilor!”, a transmis Şoigu în urma raportului generalului Surovikin, care a recunoscut că nu este „deloc” o decizie uşor de luat. 

Ion Paladi și Paula Seling au lansat un nou colind superb: „La mulți ani de sărbători!”

Interpretul de muzică populară, Ion Paladi și artista de peste Prut, Paula Seling, au lansat un nou colind superb, „La mulți ani de sărbători”.

„Decembrie este luna colindelor, iar Ion Paladi și Paula Seling v-au pregătit cea mai frumoasă surpriză în preajma sărbătorilor de Crăciun”, se arată în descrierea videoclipului.

Cei doi interpreți sunt acompaniați de Orchestra „Lăutarii”. Muzica colindului este compusă de Ion Paladi și Corneliu Botgros, iar versurile au fost scrise de Mariana Honceru. 

Videoclipul a fost filmat „într-un cadru de poveste” atât în România, cât și în Republica Moldova.

Putin, la volan unui Mercedes pe podul explodat recent între Crimeea și Rusia

Președintele rus Vladimir Putin a vizitat Podul Crimeei, iar viceprim-ministrul Marat Khusnullin i-a raportat despre lucrările de reparație, scrie publicația de propagandă Ria Novosti, citată de stirileprotv.ro.

Autoritățile au anunțat luni deschiderea circulației pe partea dreaptă a porțiunii de drum a podului.

La 8 octombrie, un camion a explodat pe podul Kerch, care leagă peninsula Crimeaa de Rusia, și o garnitură de tren a luat foc, ceea ce a dus la prăbușirea a două travee ale drumului.

Podul Kerci este format, de fapt, dintr-un pod rutier și unul feroviar, care leagă Peninsula Taman, din Rusia continentală, de regiunea Kerci din Crimeea. Explozia a afectat linia de cale ferată și a rupt în două locuri un sens de mers de pe podul rutier.

Incidentul a blocat ore bune circulația dinspre Crimeea spre Rusia, iar autoritățile au fost nevoite să intervină pentru a ajuta sutele de șoferi rămași în peninsulă.

Forțele ucrainene de apărare aeriană au doborât majoritatea rachetelor Rusiei în timpul atacului masiv de astăzi

Conform Administrației militare a orașului Kiev, 10 rachete au fost lansate astăzi spre capitala Ucrainei. 9 dintre ele au fost distruse, transmite presa din Ucraina.

Массированный ракетный удар по Украине

Forțele de apărare aeriană a Ucrainei au reușit să doboare zeci de rachete rusești în timpul bombardamentului masiv al Federației Ruse, pe 5 decembrie.

În special, în regiunea Poltava, Forțele Armate ale Ucrainei au reușit să distrugă toate cele 10 obuze rusești care vizau regiunea. Acest lucru a fost dezvăluit de șeful administrației militare regionale Poltava, Dmitri Lunin.

„În regiunea Poltava ,,fără sosiri”. Forțele de apărare aeriană au lucrat la maxim. Au doborât cele 10 rachete rusești”, a scris militarul.

Șeful OVA din Dnepropetrovsk, Valentin Reznikochenko, a spus că apărătorii ucraineni de la comandamentul aerian Vostok au reușit să neutralizeze 15 rachete inamice.

Între timp, administrația militară a orașului Kiev a declarat că 10 rachete au fost lansate spre capitala Ucrainei. 9 dintre ele au fost doborâte forțele de apărare aeriană.

Președintele Volodymyr Zelensky a spus că armata ucraineană a reușit să doboare majoritatea rachetelor rusești, iar inginerii energetici lucrează deja la reluarea livrării energiei electrice.

Astăzi, 5 decembrie, Rusia a lansat un atac masiv cu rachete pe teritoriul Ucrainei. Explozii au fost auzite în Odesa, Zaporojie, Vinnitsa și în alte orașe ale Ucrainei. Odesa a rămas fără electricitate și apă, iar o coloană neagră de fum s-a ridicat peste oraș.

De asemenea, așezările din regiunile Nikolaev, Dnepropetrovsk și Sumy au rămas fără electricitate. Compania „Ukrenergo” a transmis că rușii au lansat noi atacuri asupra infrastructurii critice.

Roberta Metsola la întrevederea cu Natalia Gavrilița: „Vizita mea vine în perioada marilor provocări pentru Republica Moldova”
Articolul anterior
Un bărbat, condamnat la 8 ani de închisoare după ce și-a snopit în bătaie soția
Articolul următor