„Bucătarul lui Putin”, suspectat de complot împotriva elitei ruse

Oligarhul Evgheni Prigojin, supranumit „Bucătarul lui Putin”, intenționează să profite de popularitatea obținută în Rusia pe fondul războiului din Ucraina și să lanseze o mișcare conservatoare pe care să o transforme mai târziu în propria formațiune politică.

Evgheni Prigojin FOTO EPA-EFE

Planul lui Prigojin este să ia la țintă elitele economice și politice din Rusia, așa cum procedează în prezent organizația anti-corupție a opozantului Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, scrie portalul Meduza, care citează surse apropiate atât de Kremlin, cât și de acest oligarh în vârstă de 61 de ani.

Pe lângă discursul anti-elite, Prigojin speră să capete capital politic ridicându-se pe un eventual val de nemulțumire față de înfrângerile militare suferite de Rusia în Ucraina.

„Va cultiva o sete de răzbunare pentru înfrângerile militare (…). Cine este de vină că nu am ajuns la Kiev, că am predat Hersonul? Din nou, elitele”, a explicat o sursă Meduza viziunea lui Prigojin.

O altă sursă a descris mișcarea gândită de Prigojin ca fiind un „proiect de nișă conceput pentru majoritatea ultrapatriotiților” care „nu sprijină autoritățile în toate și critică elita, oficialii și afacerile”.

Evgheni Prigojin ar fi ajutat în acest proiect de doi asociați importanți ai lui Putin, și anume frații Iuri și Mihail Kovalciuk, care, potrivit unei surse de la Kremlin, speră să-i arate astfel liderului autoritar al Rusiei că sunt actori importanți în politica internă a țării. Iuri Kovalciuk, în vârstă de 71 de ani, este supranumit „Bancherul personal al lui Putin”. Acesta este unul dintre personajele din anturajul liderului de la Kremlin care a insistat pentru declanșarea războiului împotriva Ucrainei.

Se spune că tocmai planurile politice l-au făcut pe Prigojin să renunțe la obscuritate și să iasă în lumina reflectoarelor cu solicitări pentru „epurări în administrație” ca pe vremea lui Stalin și înăsprirea războiului, critici la adresa Ministerului rus al Apărării, răfuieli politice, mai ales cu guvernatorul Sankt Petersburgului, Aleksandr Beglov, și asumarea posturii de șef al companiei militare private Wagner, cunoscută ca „Armata secretă a lui Putin”.

În ciuda faptului că este acuzat de comiterea unor abuzuri oribile în campania sa de recrutare din închisorile din Rusia, Prigojin pare să aibă sprijinul deplin al Kremlinului. De altfel, Kremlinul pare să ignore atât inițiativele lui Prigojin de subsituire a statului, cum ar fi înființarea unor „miliții populare” în regiunile Belgorod și Kursk, cât și execuțiile macabre din cadrul Wagner, cum e cazul „dezertorului” ucis duminica trecută cu un baros.

„Nu este treaba noastră”, a răspuns luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la o întrebare despre pedepsele aplicate de Wagner împotriva propriilor membri considerați „trădători”.

Prigojin neagă deocamdată că ar avea planuri politice. Într-un comunicat făcut public marți de serviciul de presă al companiei sale, Concord Management, „Bucătarul lui Putin” susține că nu ia în considerare să înființeze „vreun partid sau vreo mișcare”.

„Lucrez și fac ceea ce ar trebui să facă oricine în locul meu”, spune el.

Corespondentul „Le Monde” la Moscova remarcă la rândul său că Prigojin are planuri politice. În acest context, Benoît Vitkine își aduce aminte că prima încercare a lui Prigojin de a intra pe scena politică a fost un eșec. În 2020, Prigojin și-a dorit să se alăture partidului naționalist Rodina („Patria”) în perspectiva alegerilor din anul următor, însă nu a avut succes în acest sens. Între timp, „și-a învățat lecția: mai bine singur la bord”, scrie Vitkine.

„Evgheni Prigojin are tot ce-i trebuie pentru a fi politician în Rusia – asentimentul Kremlinului, un imperiu mediatic, bani și nu anumit sentiment de provocare”, notează corespondentul „Le Monde”.

sursa

Uniți împotriva corupției pentru integritate și securitate! De Ziua Internațională Anticorupție, angajații SPIA au oferit participanților la traficul transfrontalier buclete informative despre combaterea fenomenului corupției

Ziua Internațională Anticorupție, celebrată anual, la nivel mondial, la data de 9 decembrie a fost inițiată prin „Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva Corupției” și stabilită ca “Ziua Internațională Anticorupție” începând cu anul 2006, prin Rezoluția 58/4 a Adunării Generale a ONU.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Corupția erodează societatea și încrederea în instituții, alimentează sărăcia și inegalitatea, făcând sistemele publice disfuncționale, slăbește mecanismele și capacitatea statului de a pune legile în aplicare. Combaterea acestui fenomen nu ține doar de buna guvernare, ci are legătură directă cu viitorul societății noastre, fiind, totodată, un risc de securitate.

În vederea combaterii eficiente a fenomenului corupției, resursele Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI acționează pentru identificarea și investigarea faptelor circumscrise corupției, inclusiv prin activarea mecanismelor de cooperare interinstituționale și internaționale.  Angajamentul și progresele SPIA al MAI au fost recunoscute constant de către organizațiile europene şi internaţionale devenind membru în cadrul Organizației Partenerilor Europeni Împotriva Corupției (European Partners against Corruption and the European Anti-Corruption Contact Points Network EPAC/EACN) care va crea noi posibilități în scopul realizării dezideratului nostru comun – prevenirea și combaterea fenomenului corupției și asigurarea climatului de integritate, atât pentru angajații instituțiilor noastre, cât și pentru cetățeni.

În perioada 05-09 decembrie, angajații SPIA (Serviciul protecție internă și anticorupție al MAI) în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Asociația Obștească „Uniunea Conducătorilor Auto” și Automobil Club Moldova au desfășurat o serie de activități de sensibilizare și educație anticorupție, informând participanții la traficul rutier și conducătorii auto despre răspunderea ce o poartă în cazul implicării în actele de corupție și conexe corupției.

Evenimentele dedicate Zilei Internaționale Anticorupție au continuat la 09 decembrie în punctele de trecere a frontierei Leușeni și Sculeni. Astfel, echipele comune de funcționari ai SPIA, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și structurile analogice – Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) al României și Direcția Generală Anticorupție (DGA) a MAI al României, și studenți din cadrul Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI, au distribuit cetățenilor materiale informative însoțite de recomandări referitoare la adoptarea unui comportament integru în relația cu funcționarii MAI, inclusiv încurajarea denunțării actelor de corupție la linia telefonică specializată anticorupție, cu numărul scurt „1520”.

Acțiunile desfășurate în contextul săptămânii anticorupție vizează promovarea, în rândul angajaților MAI și a cetățenilor, a unei culturi bazate pe respingerea tuturor formelor de corupție, prin aplicarea unor mecanisme de prevenire şi combatere a acestui flagel.

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, persoane în picioare, balon şi în aer liber
Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, persoane în picioare şi în aer liber
Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, persoane în picioare, în aer liber şi text care spune „Neumann D.G.A. SPIA VOLUNTAR VOLUN TAR”
Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, persoane în picioare şi drum
Nu este disponibilă nicio descriere.
Nu este disponibilă nicio descriere.

SPIA al MAI reafirmă cu acest prilej, preocuparea prioritară privind consolidarea instituțională a Ministerului Afacerilor Interne, pentru că doar o structură eficientă este capabilă de o  intervenție promptă și fermă în combaterea fenomenului corupției, intervenție  de natură să asigure funcționarii publici cu statut special de capacitatea ministerului de a le asigura protecția.

Serviciul protecție internă și anticorupție al MAI rămâne ferm angajată  în efortul de dezvoltare a capacităților profesionale în domeniul combaterii corupției  și suntem convinși că putem clădi un viitor mai bun, atât timp cât ne sprijinim pe fundația solidă a valorilor europene de integritate și toleranță zero față de corupție.

Putin: „Orice ţară care lansează un atac nuclear asupra Rusiei va fi ştearsă de pe faţa pământului”

Putin a declarat că Rusia nu are mandat să lanseze prima o lovitură nucleară preventivă, spre deosebire de Statele Unite, dar că armele hipersonice avansate ale Rusiei ar asigura că aceasta ar putea răspunde cu forţă dacă va fi vreodată atacată.

The West prepares for Putin's next moves as Ukraine war enters a new phase

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis vineri că orice ţară care îndrăzneşte să atace Rusia cu arme nucleare va fi ştearsă de pe faţa pământului, notează Reuters.

Putin a declarat că Rusia nu are mandat să lanseze prima o lovitură nucleară preventivă, spre deosebire de Statele Unite, dar că armele hipersonice avansate ale Rusiei ar asigura că aceasta ar putea răspunde cu forţă dacă va fi vreodată atacată.

Cutremur în România, vineri seară. Cât de puternic și care sunt zonele afectate

Cutremur în România, vineri seară. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat ce magnitudine a avut și unde a fost simțit.

Imagine

În ziua de 9 decembrie 2022, la ora 17:36:01 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea, județul Vrancea, un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.2, la adâncimea de 129km.

Seismul de vineri seară a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 86km E de Brașov, 98km S de Bacău, 99km NE de Ploiești, 108km V de Galați, 110km NV de Brăila, 148km N de București, 172km NE de Pitești, 177km SV de Iași, 199km E de Sibiu, 212km N de Ruse.

Cel mai înalt vulcan din Eurasia a început să erupă și aruncă bombe vulcanice: „O frecvență de până la zece explozii pe oră”
Articolul anterior
Bulevardul „Victimelor agresiunii rusești”. Strada pe care se află Ambasada Rusiei în Polonia a fost redenumită
Articolul următor