Bucuria Învierii – participă la un concurs pascal pentru mici și mari!

În fiecare an, în preajma sfintelor sărbători pascale, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală organizează ateliere de încondeiere a ouălor. Muzeografii și ghizii oferă lecții teoretice și practice vizitatorilor dornici de a cunoaște simbolurile și semnificația acestui obicei străvechi din spațiul românesc.

separator

Având în vedere că, în acest an, nu ne putem vedea, invităm copiii și adulții să participe la un concurs, care cuprinde 2 secțiuni:

 • Pentru cei mici: Desen artistic pe hârtie – Compoziție pascală;
 • Pentru cei mari: Încondeierea ouălor de Paști.

Astfel, sperăm să aducem în casele voastre atmosfera celestă de Paști.

Vă provocăm ca, de această dată, discutând cu buneii, părinții, profesorii, utilizând internetul, site-ul muzeului, pagina noastră de Facebook și alte surse de informare, să alegeți singuri simbolurile folosite în încondeierea ouălor, sau să împărtășiți cu noi amintiri legate de atmosfera pascală, când bunica, bunelul, părinții sau chiar voi ați mers pe poteca întunecată a satului pentru a sfinți pasca și ouăle în noaptea de Înviere a lui Hristos și a lua lumina sfântă a Învierii.

Pentru a participa la concurs trebuie să țineți cont de următoarele:

 1. Perioada desfășurării concursului: 10-26 aprilie 2020;
 2. Materiale și tehnici de lucru:
  • Pentru cei mici: hârtie format A4/ A3, marcher, cariocă, guaș, acril, acuarelă, pix, creion, lipici, hârtie colorată, tehnica decupării, etc.
  • Pentru cei mari: ouă, ceară, chișiță, vopsea alimentară pentru ouă.
 3. Participanți:
  1. Copii 6-10 ani – Compoziție cu tematică pascală, desenată pe foaie, format A4/A3;
  2. Copii 11-15 ani – Compoziție cu tematică pascală, desenată pe foaie, format A4/A3 sau ou pascal realizat în diferite tehnici, cu diferite culori accesibile din trusa de rechizite: marcher, carioci, guaș, acuarelă, pix, creion, tehnica decupării;
  3. Tineri liceeni, studenți, discipoli ai școlilor de artă, părinți, bunei, profesori – Ou încondeiat cu ceară, cu simboluri tradiționale.
 4. Condiții:
  1. Participanții să trimită o poză cu lucrul asupra desenului/oului în timpul lucrului și o poză cu creația finisată pe adresa electronică concurs@muzeu.md sau prin Messenger, pe pagina de Facebook oficială a Muzeului https://facebook.com/muzeu.md.
  2. Participanții să păstreze desenele și ouăle pentru a le prezenta la Muzeu, când Vă vor anunța organizatorii concursului.
  3. Pozele să fie însoțite de nume, prenume, număr de telefon al unei persoane adulte.
  4. Participanții să dea acordul ca desenele/ouăle încondeiate, dacă vor fi selectate, să fie expuse pe pagina oficială de Facebook a Muzeului și în expoziție pentru publicul ce va vizita Muzeul.
  5. Creațiile participanților pot deveni parte a Patrimoniului Muzeal.
 5. Membrii juriului vor fi lucrătorii MNEIN: etnografi, muzeografi, pictori.
 6. Primii 10 câștigători vor beneficia de premii și surprize din partea Muzeului.

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală:

,,Dragi prieteni, copii, părinți, bunei, colegi de breaslă, haideți să facem această perioadă mai frumoasă și să permitem ca spiritul sărbătorilor pascale să intre în casele și în sufletele noastre. Vă dorim succes și Vă așteptăm creațiile!”

Surse de inspirație:

 1. http://www.muzeu.md/buletin-stiintific/vol-11-24-chisinau-2009/;
 2. http://www.muzeu.md/2019/04/23/program-pascal-saptamana-luminata-la-muzeu/;
 3. http://www.muzeu.md/2019/04/16/atelierul-de-incondeiere-a-oualor-pascale-2019/;
 4. https://emuzeu.blogspot.com/p/atelierul-de-incondeiere-oualor.html;
 5. https://www.youtube.com/watch?v=PhvOP2pSeEs;
 6. https://www.publika.md/inatelierul-de-incondeiere-a-oualor-pascale-de-la-muzeul-national-de-etnografie-si-istorie-naturala-munca-e-in-toi-fotoreport_3040212_foto_5129557.html#gallery;
 7. http://www.muzeu.md/category/atelier/page/5/
 8. http://www.cimec.ro/Etnografie/Paste/paste.htm
 9. http://www.cimec.ro/Etnografie/obiceiuri-paste/index.html
 10. https://bibliotecahasdeu.wordpress.com/tag/ouale-de-pasti/

Străinii ce luptă în armata rusă vor putea obține mai ușor cetățenia Federației Ruse. Legea a fost semnată de Putin

Președintele rus Vladimir Putin a semnat sâmbătă o lege care le va facilita străinilor angajați în armata Rusiei obținerea cetățeniei, informează CNN.

Un soldat rus și-a ucis opt colegi de armată la o bază militară din Siberia | JurnalTV.md

Potrivit acestei legi, publicate sâmbătă pe portalul de informații juridice (monitorul oficial rus, n.r.), străinii care servesc în armata rusă pot acum să solicite cetățenia fără a mai prezenta un permis de ședere, așa cum era necesar anterior.

Concret, străinii care au semnat un contract cu Forțele armate ruse pentru cel puțin un an vor fi eligibili pentru această procedură, potrivit amendamentelor aduse legii privind „Cetățenia Federației Ruse”.

O mamă a doi copii minori, mobilizată în Rusia. Femeia va lua parte la antrenamente, după care va fi trimisă pe front

Corespondentul militar al postului tv Pervîi Canal a vorbit despre mobilizarea unei prietene de-ale sale, medic cardiolog, mamă a doi copii.

Военный корреспондент «Первого канала» Ирина Куксенкова.

Irina Kuksenkova a raportat că în orașul Vladimir a fost mobilizată prietena ei, cardiologul Olesya, care are doi copii minori. Ea va sta o lună la centrul de antrenamente din Kovrov, după care va fi trimisă în Ucraina, relatează kommersant.ru.

„Încerc să iau legătura cu comisariatul militar al orașului Vladimir, să clarific dacă ei sunt treji și teferi acolo. ,,Ieri, ne-au luat-o pe Olesya. Da, este cardiolog, dar are doi copii minori”, a scris Irina Kuksenkova.

Potrivit lui Kuksenkova, în Vladimir au fost mobilizate în total patru doctorițe.

După anunțul mobilizării parțiale, Duma de Stat a afirmat că vor fi chemați în serviciu militar medici și personal medical cu experiență de luptă. Ei au explicat, de asemenea, că prioritatea va fi acordată resuscitatorilor, anestezilogilor și chirurgilor traumatologi.

Tot mai mulţi cetăţeni moldoveni, aflaţi în Rusia, încearcă disperaţi să ajungă acasă. Bilete de 6.000 de euro

Tot mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova, aflaţi în Rusia, încearcă disperaţi să ajungă acasă. Dar au soluţii destul de puţine. Ei pot folosi fie avionul, ce-i drept la preţuri exorbitante, fie autobuzul. În ambele cazuri, trebuie să aibă mare noroc să prindă un loc liber. Şi ministerul de Externe de la Chişinău anunţă că se înregistrează o creșterea considerabilă a cererilor de perfectare a titlurilor de călătorie din Federația Rusă.

O singură companie aeriană operează zboruri de la Moscova spre Chişinău, cu escală în Erevan, Armenia. Un bilet costă, în această perioadă, nici mai mult, nici mai puţin de 6.000 de euro.

TELEFON REPREZENTANT COMPANIE AERIANĂ: „Aşa deci, Moscova-Erevan-Chişinău cea mai apropiată dată este 26 septembrie. Este la 4 dimineaţa şi vă spun preţul în euro, probabil. 6.000 de euro este biletul. A rămas în clasa „Advantage”, cele mai scumpe. Destinaţia finală Chişinău preţul 6.000 de euro? Dacă destinaţia Erevan este alt preţ, adică mai ieftin. Au mai rămas practic 5 locuri. Asta e din cauza războiului? Da, fluxul este foarte mare şi sunt câteva zboruri pe zi, de asta se cumpără foarte repede. Chiar nu avem.”

Mai este o opţiune pentru a ajunge pe calea aerului în Republica Moldova, prin Istanbul. Un bilet pentru un astfel de zbor costă 270 de euro, triplu faţă de acum câteva zile, înainte ca Vladimir Putin să anunţe mobilizarea parţială.

TELEFON REPREZENTANT COMPANIE AERIANĂ: „Pe mâine este cu Air Moldova dar sunt ultimele 2 locuri, în genere sunt ultimele 2 şi trebuie să reuşim să le luăm, încă dacă reuşim. Zborul e la 16.20. 270 (n.r euro) de persoană. Fără bagaj, doar cu bagajul de mână. Ultimele 2, în genere, disponibile.”

A treia opţiune pentru basarabeni să ajungă acasă este autocarul. Curse de la Moscova sunt de patru ori pe săptămână. Şi aceste bilete sunt la mare căutare.

TELEFON REPREZENTANT COMPANIE TRASPORT AUTO: „Preţul biletului e 200 de euro. Prin Europa. În câte zile se ajunge din Moscova la Chişinău? Două zile jumătate. Din Moscova trebuie să rezervaţi din timp pentru că acolo s-a început mai mare… mai multe persoane vor să meargă şi autocarele sunt pline. Mai din timp se bronează.”

Şi datele ministerului de Externe arată că a crescut foarte mult numărul de solicitări din partea cetăţenilor Republicii Moldova, aflaţi în Rusia, pentru titlurile de călătorie fără de care nu pot reveni acasă.

TELEFON DANIEL VODĂ purtător de cuvânt, ministerul de Externe: „În legătură cu creșterea considerabilă a numărului de cereri pentru perfectarea titlurilor de călătorie la secția consulară a Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă, MAEIE a dispus prelungirea programului acesteia în zilele de weekend. Autoritățile examinează și posibilitatea redistribuirii personalului diplomatic pentru activități consulare în cazul menținerii cererii sporite din partea cetățenilor țării noastre.”

Amintim că titlul de călătorie poate fi folosit o singură dată pentru a reveni în Republica Moldova, dacă titularul a pierdut paşaportul, i-a expirat sau a fost furat.

,,Poșta Moldovei” anunță deschiderea traficului poștal internațional
Articolul anterior
Încă 2 persoane diagnosticate cu Covid-19 au decedat. Bilanțul urcă la 46 morți
Articolul următor