Ca un student medic, Maria Marian își împărtășește emoțiile din anul VI de studiu la Medicină

Cu multă muncă, ambiție și perseverență, Maria Marian începe să-și vadă visul împlinit. În urmă cu aproape 6 ani, jurnalista a aplicat la medicină dorindu-și să îmbrățișeze cea de-a doua profesie a sa, de a deveni medic, iar în curând va aduna roadele muncii sale.

Studentă în anul VI la Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Nicolae Testemițanu”, prezentatoarea TV Maria Marian și-a surprins urmăritorii virtuali într-o ipostază mai puțin obișnuită pentru cei care îi urmăresc activitatea.

Purtând un halat alb medical și o mască de protecție, Maria Marian și-a împărtășit sincer emoțiile după o sesiune de examene încheiată, în acel moment trăind emoții pure și firești pe care le trece orice student la medicină.

,,Nici nu știu cum să vă spun…

Nimeni, da nimeni pe lumea asta nu va înțelege bucuria, fericirea și euforia studenților de la medicină după ce încheie examenele. Sunt așa de fericită că îmi vine să pup tot universul”, mărturisește prezentatoarea TV.

,,Nu se vede sub mască, dar e o senzație de nedescris! O înțeleg doar cei care trec prin această experiență – 6 ani, 6 ani de examene și învățat contra cronometru, 6 ani de dureri de cap și de investiție în intelect☺️.

Mai am mult-mult de lucru până în vară, dar am încheiat aceste sesiuni de cursuri și examene cu deadline-uri, termene fixe, limite continuu. Mai urmează, dar sunt atât de fericită azi 😊.

Cu acest prilej merit și un selfie în halat alb, că tare mai muncesc și depun eforturi colosale să îl port cu demnitate 😊

22.01.2021 Semnat: Maria Marian-Șuparschii”.

Prietenii virtuali i-au urat Mariei felicitări și mari succese pe mai departe!

Cavoul familiilor Macri-Donici, proiectat de arhitectul Bernardazzi, restaurat cu sprijinul UE

Lucrările de conservare și restaurare de la cavoul familiilor Macri-Donici sunt în plină desfășurare, grație Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii” (EU CBM), implementat de PNUD. Cavoul este unul din cele 10 obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului, selectate pentru restaurare și conservare, în cadrul componentei patrimoniu cultural al programului EU CBM, scrie. jurnal.md.

Aflat în curtea bisericii „Sf. Arhanghel Mihail” din Dubăsarii Vechi, cavoul familiei Macri-Donici a fost proiectat de arhitectul Alexandru Bernardazzi și realizat în marmură și granit de meșterul A. Tuzini din Odesa, în perioada anilor 1882-1883, lucru confirmat și de semnătura arhitectului pe unul dintre pereții laterali ai cavoului.

Provocarea cea mare pentru echipa antrenată în procesul de restaurare este să păstreze autenticitatea monumentului și să-i redea toată splendoarea de altădată. În timpul lucrărilor de restaurare, în unul dintre pereții interiori ai cavoului au fost descoperite două morminte. Se presupune că unul dintre acestea ar aparține Limoniei Donici, soția lui Nicolae Donici. Pentru a confirma și documenta cele descoperite, a fost chemată o echipă de arheologi. Pentru restabilirea exactă a celor două morminte nou descoperite, urmează să fie lansat un apel pentru colectarea de fonduri.

„Bucuria noastră este enormă, nu o pot reda în cuvinte. Noi credeam că aceste două morminte au fost distruse în perioada anilor 1960-1961. Vom încerca să găsim soluții financiare, pentru ca echipa de arheologi să poată studia cui aparțin cele două sicrie executate în aramă. Ceea ce s-a descoperit acum este ceva unic pentru țara noastră”, afirmă Teodor Pelin, parohul bisericii „Sf. Arhanghel Mihail” din Dubăsarii Vechi.

Cavoul Macri-Donici poate prezenta interes pentru cei care fie vor să descopere lucrările arhitectului Bernardazzi, fie vor să afle mai multe despre viața astronomului Nicolae Donici. În Dubăsarii Vechi sunt două monumente istorice introduse în registrul de stat: biserica și cavoul. Acestea urmează să fie parte a traseului turistic din regiune, unde mai pot fi vizitate conacul în care a locuit astronomul Nicolae Donici și dumbrava de stejari seculari.

41 de salvatori moldoveni au devenit paramedici SMURD

După patru săptămâni de pregătire teoretică și practică în domeniul acordării primului ajutor medical calificat, mai mulți angajați IGSU din nordul și sudul țării au susținut examenul de absolvire a cursului de paramedici SMURD, scrie provincial.md.

Astfel, 29 angajați ai IGSU din cadrul Direcției situații excepționale Bălți, Direcției regionale căutare-salvare nr. 2, Direcției situații excepționale Soroca, Dispeceratului Nord, dar și 12 ofițeri din cadrul Direcției situații excepționale Cahul au primit certificate de calificare pentru a activa în rândul paramedicilor.

Aici, salvatorii au susținut probe în acordarea primului ajutor medical calificat, demonstrând abilități în efectuarea manevrelor de resuscitare, imobilizarea fracturilor, aplicarea pansamentelor, manevre de hemostază, prim ajutor în caz de obstrucții severe, dar și manevre de descarcerare.

O dată ce au trecut testul, salvatorii vor putea schimba uniforma de pompier și salvator pe cea roșie de paramedic SMURD, pentru a interveni în salvarea a mii de vieți omenești. De la lansarea Proiectului SMURD în Republica Moldova, paramedicii IGSU au desfășurat peste 13 mii de misiuni pentru acordarea primului ajutor calificat oamenilor aflați în dificultate.

Veste proastă! Motorina se scumpește

De mâine motorina se scumpește din nou, anunță Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Aceasta va fi la preț de 25,69 de lei per litru. Benzina va costa 25,82 de lei litrul.

Așadar, șoferii vor plăti cu 4 bani mai mult pentru un litru de motorină, iar pentru benzină cu 11 bani mai puțin.

Un polițist de patrulare s-a tamponat într-un copac la Ștefan-Vodă. Pasagerul său a decedat
Articolul anterior
Replici dure pe Instagram. Mama lui David Manukyan susține că Olga Buzova era în stare de ebrietate atunci când a anunțat despărțirea de fiul său
Articolul următor