Cadrele didactice debutante și stagiarii vor beneficia de un program de ghidare la locul de muncă

Cadrele didactice debutante și stagiarii din instituțiile de învățământ general din Republica Moldova vor beneficia de un program de ghidare la locul de muncă. Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința de astăzi, Regulamentul cu privire la activitatea de mentorat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Scopul aplicării acestui program este de a facilita integrarea profesională a noilor angajați din sistemul de învățământ. Va fi susținută dezvoltarea continuă a competențelor profesionale și personale ale cadrelor didactice și manageriale, va fi promovată inovația și leadershipul în educație, precum și asigurată starea de bine la locul de muncă și, respectiv, progresul elevilor în învățare.

Activitatea de mentorat se va desfășura sub următoarele forme: mentoratul de practică, mentoratul de inserție profesională și mentoratul de dezvoltare profesională la locul de muncă. Pentru a deveni mentor, persoanele trebuie să dețină calificări specifice și experiență profesională corespunzătoare. Condițiile variază în funcție de nivelul de mentorat (național, regional sau instituțional) și includ absolvirea unor programe de formare specializate, promovarea evaluărilor și obținerea certificatelor necesare.

Activitatea mentorilor va fi evaluată în baza metodologiei elaborate de Institutul Național pentru Educație și Leadership.

O fetiță de 14 ani din Moldova, aflată în stare gravă, transportată de urgență cu SMURD-ul la București pentru intervenție medicală complexă

O nouă intervenție aeriană SMURD România a fost realizată în Republica Moldova la data de 10 septembrie curent. O aeronavă medicală a aterizat la ora 10:18 pe stadionul Dinamo, mun. Chișinău pentru a transporta un pacient grav bolnav, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Inițial, copilul de 14 ani a fost spitalizat la IMSP Institutul Mamei și Copilului cu o patologie hematologică severă și evoluție fulminantă, care s-a agravat prin instalarea complicațiilor acute, urmând un tratament corespunzător. Menționăm faptul că odata cu agravarea stării generale, medicii specialiști printr-un consiliu interclinic au decis necesitatea transportării minorului la Institutul Clinic Fundeni, București pentru intervenție medicală complexă.

Astfel, misiunea transfrontalieră a avut drept scop transportarea minorului în timp util și a fost realizată de specialiștii din cadrul Serviciului Național Consultativ și Transfer Interspitaliceasc (SNCTI) al IMSP CNAMUP, care au asigurat transferul asistat cu monitorizarea parametrilor vitali de la IMSP Institutul Mamei și Copilului și care au predat în siguranță pacientul echipajului SMURD Romania.

Datorită eforturilor comune, copilul a fost transportat în siguranță la o altă etapă de tratament specializat în Institutul Clinic Fundeni, București.

Misiune intersectorială realizată de:

Șeful SNCTI al IMSP CNAMUP – Victor CORCIU

Echipa AMU specializată TIM:

Medic specialist anesteziolog – reanimatolog de urgență – Victoria LUPU

Felcer – Daniela CATRINICI

Asistent medical – Elena SÎRBU

Conducătorul autoambulanței – Anatol BURUIAN

Maia Sandu a întâmpinat lotul paralimpic al Moldovei la Aeroport

Lotul paralimpic al Republicii Moldova la JO de la Paris a fost întâmpinat astăzi la Aeroportul Internațional Chișinău de președintele Maia Sandu, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, și ministrul Muncii, Alexei Buzu, informează unica.md.

”I-am întâmpinat pe sportivii noștri la aeroport și le-am mulțumit pentru rezultatele obținute la Jocurile Paralimpicele de la Paris. I-am felicitat pe judocanii Ion Basoc, care a devenit vicecampion paralimpic, și pe Oleg Crețul, care a câștigat medalia de bronz. Alături de Larisa Marinenkova, Gheorghe Spînu și Ina Cernei au obținut pentru Republica Moldova locul 73 din 168 de țări participante la Jocurile Paralimpice. Suntem mândri de fiecare dintre voi!”, scrie președintele țării într-o postare.

Pregătiți-vă umbrelele! Se așteaptă ploi

Meteorologii anunță că vremea devine instabilă în următoarele 24 de ore. Ziua va fi posomorâtă și izolat vor cădea averse slabe, informează unica.md.

Astfel, în perioada 10 septembrie, ora 21:00 – 11 septembrie, ora 21:00, ne așteaptă ploi.

Vântul va sufla slab până la moderat din direcția sud-est.

Temperaturile pe parcursul zilei vor fi în ușoară scădere față de zilele precedente:

– Noaptea, temperatura minimă va oscila între +13°C și +18°C.

– Pe timpul zilei, temperatura maximă se va încadra între +20°C și +25°C.

Recomandăm să aveți la îndemână o geacă subțire sau o umbrelă, în caz că ieșiți din casă mâine.

Procurorii vor acorda o importanță mai sporită medierii în etapa de urmărire penală
Articolul anterior
Gestionarea deșeurilor solide în sudul țării va fi îmbunătățită din contul unui grant de 4,34 milioane de euro
Articolul următor