Cafeaua: elixir sau otravă?

Dacă te numeri printre cei care nu pot începe dimineaţa fără o cafea neagră tare sau un cappucino, trebuie să citeşti informaţiile de mai jos.

Cafeaua este o adevărată licoare energică, despre care amintesc încă sursele istorice antice. Se spune că în Egiptul antic faraonii erau îngropați cu o rezervă de boabe de cafea, iar aroma acesteia era utilizată pentru a ademeni duhurile binevoitoare, scrie ea.md.

Indiferent de istoricul și mitologia acestei băuturi, devenite indispensabilă pentru energia întregii planete, cafeaua are atât efectele pozitive, cât și negative. Cafeaua are următoarele efectele pozitive:

  • Este o sursă de antioxidanți naturali – cafeaua te ajută să lupți corect și eficient cu radicalii liberi, ceea ce permite organismului să aibă un metabolism corespunzător. În plus, cofeina accelerează schimbul de substanțe, îmbunătățind procesul de metabolism.
  • Sporește volumul de fibre din organism – în fiecare zi trebuie să consumăm circa 20 de grame de fibre, iar o ceașcă de cafea naturală (atenție! Nu solubilă) asigură un volum de 2 grame de fibre, acestea fiind responsabile de energia și revitalizarea întregului organism.
  • Scade riscul de îmbolnăvire cu diabet și oferă sprijin celulelor hepatice – conform unui studiu al specialiștilor americani, cu fiecare ceașcă de cafea scade riscul cu 9% de a face diabet zaharat, iar cu 66% a cancerului hepatic și a altor boli autoimune.

Dincolo de avantajele propriu-zise ale cafelei, există și anumite riscuri despre care trebuie să știi. Conform unui studiu realizat de Universitatea Australia de Sud pe un eșantion de circa 18.000 de persoane, cu vârsta între 30-75 de ani, dacă consumi șase și mai multe cești de cafea crești cu peste 50% riscul de demență și totodată creierul tău își pierde din volum, ceea ce stimulează riscul de a dezvolta un potențial accident cardio – vascular. Evident, aceste date nu trebuie să te oprească din consumul cafelei, ci îți amintește de necesitatea de a o bea cu măsură și neapărat de a te hidrata corespunzător. Este suficient să bei un pahar de apă până la ceașca de cafea și echilibrul va fi restabilit.

Rusia răspunde: Un angajat al Ambasadei R. Moldova la Moscova, declarat persona non-grata de autoritățile ruse

Un angajat al Ambasadei R. Moldova la Moscova a fost declarat persona non grata de autoritățile ruse, ca răspuns la decizia similară luată săptămâna trecută de autoritățile de la Chișinău. Potrivit RIA Novosti, ambasadorul nostru în Rusia, Lilian Darie, a fost convocat la MID, unde i-a fost înmânată o notă de protest și a fost înștiințat de măsura luată, scrie deschide.md.

Amintim că, săptămâna trecută, ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov a fost convocat la MAE și a fost înștiințat că un angajat al Ambasadei a fost declarat persona non grata pe teritoriul R. Moldova și urmează să părăsească statul nostru.

Măsura a fost luată ca răspuns la decizia Rusiei de a deschide șase secții de votare în stânga Nistrului la alegerile prezidențiale din weekend-ul trecut. Acestea au activat în orașele Tighina, Tiraspol, Rîbnița și Grigoriopol.

Amenința trecătorii cu un cuțit. Un bărbat, reținut de polițiști, pe o stradă din Capitală

Un bărbat de 41 de ani a fost reținut de oamenii legii după ce amenința oamenii cu un cuțit pe strada Tighina din Capitală.

Reținut, după ce amenința cetățenii cu un cuțit

Cazul a avut loc pe strada Tighina din capitală. Polițiștii au fost anunțați precum că un bărbat amenință cu un cuțit trecătorii.

Imediat, polițiștii Secției asigurare ordine publică s-au deplasat la fața locului și au dezarmat suspectul. Bărbatul de 41 de ani a fost condus la Inspectoratul de Poliție Centru pentru documentare.

Inspectoratul General al Poliției solicită cetățenilor, în cazul în care observă acțiuni ilegale să solicite intervenția poliției la numărul de urgență 112.

Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, retras din funcție. Zelenski a semnat decretul

Ambasadorul Ucrainei în R.Moldova, Marko Șevcenko, a fost eliberat din funcție. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, scrie deschide.md.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev au menționat că retragerea din funcție a lui Marko Șevcenko vine ca urmare a încheierii mandatului de patru ani.

De menționat că Marko Șevcenko a deținut funcția de ambasador al Ucrainei în R.Moldova din februarie 2020.

Un bărbat i-a dat foc iubitei sale după o ceartă iscată la beţie
Articolul anterior
Moldova are un nou Guvern!
Articolul următor