,,Călărași-un ținut la poarta raiului” – filmul în regia lui Dumitru Grosei, a obținut premiul mare la Amorgos Tourism Film Festival din Grecia

Filmul ,,Călărași – un ținut la poarta raiului”, în regia lui Dumitru Grosei, a obținut premiul pentru
”Cel mai bun film documentar cu tema istorie și conservare patrimoniu”, la Amorgos Tourism Film Festival. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 31 octombrie – 5 noiembrie 2018, pe insula Amorgos, în Grecia.

separator
Amorgos Tourism Film Festival are loc în fiecare an pe insula Amorgos, în timpul desfășurării „Convenției Internaționale pentru Cultură și Turism din Amorgos” și este organizat de Asociația Culturală a Femeilor din Tholaria – Amorgos. Festivalul urmărește să popularizeze și să încurajeze punerea în aplicare a practicilor ecologice în domeniul turismului, determinate de nevoia de responsabilitate socială și de dezvoltare durabilă, să încurajeze producția filmelor și să promoveze un spirit de prietenie și cooperare între producătorii din întreaga lume.

Filmul ,,Călărași – un ținut la poarta raiului” a mai obținut în 2018 alte 3 premii după primele 3 festivaluri:

1. Premiul pentru cel mai bun film pe tema „Etnoecologie (natură și oameni indigeni)”, în cadrul Festivalului Internațional de Film Ecologic To save and preserve, din Rusia.

2. Marele Premiu ”Cel mai bun film etnografic” în cadrul Festivalului Internațional de Film Etnografic din Zlatna, județul Alba, România.

3. Cel mai bun documentar la Constanta International Film Festival, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Independent.
Recent, filmul documentar a mai fost selectat la Independent Producers Indie Film Festival, aflat la a XIII-a ediție și care a avut loc în București, în perioada 17 – 22 septembrie 2018.

Filmul documentar ,,Călărași – un ținut la poarta raiului”, cu durata de 52 de minute, este produs în 2018, de Symbol Media, Moldova, co-produs de Alternative Cinema, Moldova, și Hi-Fi Production, România, cu sprijinul Consiliului Raional Călărași.Călărașul este un ținut deosebit. Chiar dacă întreaga Moldovă este o așezare pitorească și foarte frumoasă, Călărașul se deosebește prin faptul că se află în centrul pădurilor, a Codrilor. Această așezare bogată, are și prioritățile sale specifice: de istorie, cultură, spiritualitate, etnografie, agricultură, meșteșuguri și îndeletniciri, dar și de folosire a Codrilor ca mijloc de apărare. Datorită Codrilor, ținutul Călărașilor a putut să reziste de-a lungul timpului tuturor năvălirilor barbare. Călărașul – este așezat în regiunea unei cruci mari basarabene, formată din patru sfinte mănăstiri: Hârjauca, Frumoasa, Hârbovăț și Răciula. Pe harta Basarabiei, poate fi văzută crucea celor patru așezări.

Aici poți vedea trailerul filmului documentar.

Prigojin oprește marșul spre Moscova. Trupele se întorc înapoi de unde au pornit

„Am mărșăluit până la 200 de kilometri de Moscova. Acum a sosit momentul în care se poate vărsa sânge. Dându-ne seama de acest lucru, întoarcem coloanele și mergem în direcția opusă”, a declarat Prigojin într-o înregistrare audio.

Evgheni Prigojin la Rostov pe Don Foto Profimedia 1 jpg

Presa scrie că șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, ar fi acceptat propunerea președintelui belarus Alexandr Lukașenko de a opri mișcarea unităților de mercenari și de a lua măsuri de dezescaladare, transmite agenția rusa de presă TASS.

Aceeași sursă susține că, potrivit serviciului de presă al președintelui Belarusului, a fost elaborată o modalitate avantajoasă și acceptabilă de rezolvare a situației, cu garanții de securitate pentru luptătorii Wagner.

TASS precizează că discuțiile dintre Lukașenko și Prigojin ar fi durat o zi întreagă.

Prigojin: „Războiul a fost necesar pentru o adunătură de lepădături”

Evgheni Progojin, conducătorul armatelor Wagner, care a inițiat ieri o rebeliune militară în Rusia, ceea ce a tensionat foarte mult situația internă a țării, a declarat, în cadrul unei adresări de jumătate de oră că, de fapt, nimeni de la bun început nu avea de gând să atace Federația Rusă, motiv pentru care războiul de astăzi din Ucraina, pornit de Kremlin, nu are niciun rost.

Pe lângă aceasta, Prigojin a subliniat faptul că Ministerul Apărării de la Moscova își minte proprii cetățeni, mușamalizând numărul adevărat de pierderi umane pe care le suportă armata rusească în Ucraina.

El a adus în atenție și faptul că adevăratul scop al „operațiunii miliatre speciale” nu este nici de departe „demilitarizarea” și „denazificarea” țării vecine.

Potrivit spuselor acestuia, inițial, planul Kremlinului era de a acapara Kievul în decurs de maxim 3 zile și de a schimba regimul din Ucraina, așezându-l la cârma țării pe cumătrul lui Putin, Victor Medvedciuk.

„Războiul a fost necesar pentru ca o adunătură de „lepădături” pur și simplu să celebreze și să-și facă PR”, a comentat Prigojin despre sensul războiului din Ucraina.

Conducătorul Wagner a mai spus că războiul și l-au dorit și oligarhii ruși, care timp de 8 ani de zile au „pilit” Donbasul, „dar se pare că acest lucru li s-a părut insuficient și și-au dorit mai mult”.

Totuși, Evgheni Prigojin nu a spus deocamdată un nume concret care se face responsabil în mod direct de războiul nemilos declanșat de Federația rusă în Ucraina, acum mai mult de un an, pe 24 februarie 2022.

sursa: www.jurnal.md

Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus: „Militari, rezerviști, cetățeni, așteptați semnalul nostru”

Șefa opoziției unite din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, i-a îndemnat sâmbătă, 24 iunie, pe concetățenii săi să nu piardă șansa de a salva Belarus. Și regimentul numit după eroul Kastus Kalinovski le-a spus militarilor și civililor „să aștepte semnalul”.

Svetlana Tihanovskaia, liderul Opoziției din Belarus, condamnată la 15 ani  de închisoare | PUBLIKA .MD - AICI SUNT ȘTIRILE

Wincenti Kalinowski, cunoscut și sub numele de Kastuś Kalinoŭski ( în belarusă) a fost un scriitor, jurnalist, avocat și revoluționar bielorus și polonez. El a fost unul dintre liderii renașterii naționale poloneze, lituaniene și belaruse. Unul dintre participanți la revoltele eșuate din ianuarie 1863, Kalinowski este venerat în special în Belarus, unde este văzut ca o icoană a naționalismului belarus.

„Putin poate încerca să implice armata belarusă în conflictul său intern, astfel încât acesta să devină conflictul nostru. Vreau să fac apel la diplomații, armată și forțele de securitate din Belarus să-și amintească că avem propriile noastre interese naționale. Putin și Prigojin sunt nu prieteni ai Belarusului .Nu trebuie să le alegeți partea. Belorușii trebuie să-și apere țara.

Sarcina principală a tuturor belarușilor acum este să păstreze securitatea și suveranitatea țării lor. Pentru a ne salva țara de ceea ce a devenit Rusia. Trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu.

Fac și un apel la armata belarusă: nu ne putem aștepta ca Rusia să părăsească Belarusul în pace. Acum este cel mai bun moment pentru a expulza armata rusă din țara noastră. Și dacă irosim această șansă, atunci Rusia va face la fel cu noi ca și cu Ucraina.”

Tihanovskaia a cerut închiderea graniței Belarusului cu Rusia. Ea a mai anunțat că astăzi a creat Cartierul General Operațional, invitând reprezentanții structurilor democratice, regimentul Kalinovski și voluntari belaruși să se alăture.

„Se apropie condițiile adecvate pentru distrugerea dictaturii. Acesta este începutul sfârșitului marii tiranie. Fac un apel la toți militarii belarusi: nu participați la conflictul intern al Rusiei, acest război civil nu ne priveste.

Se apropie momentul în care belarușii se vor confrunta cu o alegere: să execute un ordin penal sau să jure credință poporului belarus.

Avem o rezervă în Belarus, care include personal militar și cetățeni obișnuiți care sunt gata să elibereze Belarus de sub ocupație. Vom avea nevoie de oameni pentru acțiuni decisive. Alăturați-vă unităților de autoapărare. Fiecare oraș, fiecare stradă, fiți gata să vă controlați teritoriul și să mențineți ordinea.

Militari, rezerviști, belaruși, așteptați semnalul nostru”.

sursa: ziare.com

Leguminoasele și cerealele: sfaturi despre cum să le faci mai digerabile
Articolul anterior
A rămas însărcinată, deși avea sterilet. Unde era ascuns dispozitivul?
Articolul următor