Pentru a eficientiza procedurile de control în punctul de trecere rutier Giurgiulești – Galați și a reduce semnificativ timpii de așteptare, Guvernul a aprobat Acordul încheiat între Republica Moldova și România pe 20 noiembrie 2024.
Acordul prevede instituirea celui de-al doilea punct de trecere rutier cu control coordonat al graniței, în continuarea modelului implementat la punctul Leușeni – Albița, activ din februarie 2023, transmite Știri.md.
„Astfel, toți cei care traversează frontiera prin punctul Giurgiulești-Galați vor efectua o singură oprire la intrarea în România pentru îndeplinirea formalităților necesare, ceea ce va facilita traversarea mai rapidă a frontierei. Acest lucru va aduce beneficii atât pentru planificarea călătoriilor personale ale cetățenilor, cât și pentru transportatori, datorită fluidizării schimburilor comerciale”, comunică reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.
Totodată, membrii MAI anunță că pe lângă avantajul economic, având în vedere stimularea schimburilor economice și atragerea de resurse și investiții, acest acord va adăuga un plus de securitate la frontieră, aliniindu-se totodată la standardele europene de gestionare a granițelor.
„De menționat că în urma aprobării inițierii negocierilor prin hotărârea Cabinetului de miniștri, la 20 noiembrie 2024, a avut loc semnarea Acordului dintre România și Republica Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României, în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) – Giurgiulești (Republica Moldova).
Controlul coordonat în cele două puncte de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România a fost inițiat din nevoia ambelor țări de a avea mecanisme noi și complexe pentru asigurarea securității frontierelor și pentru a rezista provocărilor aduse de război”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.
Conform Planului Anual de Cooperare pentru anul 2024 șefii structurilor locale se întâlnesc zilnic sau ori de câte ori este necesar, analizând punctual aspectele care apar pe timpul serviciului. În același timp, reprezentanții MAI declară că șefii de grupă ale ambele părți organizează modul de cooperare pe linia fluidizării traficului pe sensul de intrare în România și mențin legătura direct pentru a preveni soluționa eventuale litigii pe linia controlului de frontieră.
Spectacol extraordinar pe cerul nopții: Șapte planete se vor alinia pe cer luna viitoare
Observatorii stelari vor avea parte de o aliniere rară a șapte planete pe 28 februarie, când Mercur se va alătura altor șase planete care sunt deja vizibile pe cerul nopții, scrie adevarul.ro.
Șase planete – Venus, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun – sunt vizibile în prezent pe cerul nopții. Pe parcursul unei singure nopți, la sfârșitul lunii februarie, li se va alătura Mercur, o rară aliniere de șapte planete vizibilă pe cer.
Dar astfel de evenimente nu sunt doar un spectacol pentru privitorii de stele – ele pot avea, de asemenea, un impact real asupra sistemului nostru solar și oferă posibilitatea de a obține noi informații despre locul nostru în cadrul acestuia.
Cele opt planete majore ale sistemului nostru solar orbitează în jurul Soarelui în același plan plat, toate având viteze diferite. Mercur, cea mai apropiată planetă de Soare, completează o orbită – un an pentru planetă – în 88 de zile. Anul Pământului, desigur, este de 365 de zile, în timp ce Neptun are nevoie de 60 190 de zile, sau aproximativ 165 de ani tereștri, pentru a efectua o singură revoluție în jurul stelei noastre.
Vitezele diferite ale planetelor înseamnă că, ocazional, mai multe dintre ele pot fi aliniate aproximativ pe aceeași parte a Soarelui. De pe Pământ, dacă orbitele se aliniază corect, putem vedea mai multe planete în același timp pe cerul nostru nocturn. În cazuri rare, toate planetele se vor alinia astfel încât să apară împreună pe cerul nostru de noapte de-a lungul eclipticii, calea trasată de Soare.
”Parada planetară” de pe 28 februarie 2025
Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn sunt suficient de luminoase pentru a fi vizibile cu ochiul liber, în timp ce Uranus și Neptun necesită un binoclu sau un telescop pentru a fi văzute.
În ianuarie și februarie, putem fi martorii acestui eveniment. Planetele nu sunt aliniate exact, astfel încât ele vor apărea într-un arc pe cer datorită planului lor orbital în sistemul solar. În timpul nopților senine din ianuarie și februarie, toate planetele, cu excepția lui Mercur, vor fi vizibile – un eveniment numit uneori paradă planetară. Pe 28 februarie, însă – dacă vremea permite – toate cele șapte planete vor fi vizibile, un spectacol extraordinar pentru observatorii de la sol.
„Există ceva special în a privi planetele cu proprii ochi”, spune Jenifer Millard, comunicator științific și astronom la Fifth Star Labs din Marea Britanie. „Da, puteți merge pe Google și obține o imagine mai spectaculoasă a tuturor acestor planete. Dar atunci când te uiți la aceste obiecte, este vorba de fotoni care au călătorit milioane sau miliarde de kilometri prin spațiu pentru a ajunge pe retina ta.”
Deși fascinante de observat, au astfel de alinieri vreun impact aici, pe Pământ? Sau ar putea avea o utilitate în creșterea înțelegerii sistemului nostru solar și nu numai?
De fapt, spune Millard, „este doar o întâmplare că ele se află în această poziție a orbitelor lor”. Și, deși unii oameni de știință au sugerat că alinierile planetare ar putea avea un impact asupra Pământului, baza științifică pentru majoritatea acestor afirmații este slabă sau inexistentă.
Alinierea planetelor ar putea influența activitatea Soarelui
Cu toate acestea, în 2019, cercetătorii au sugerat că alinierile planetare ar putea avea un impact asupra activității solare. Una dintre principalele întrebări nerezolvate cu privire la Soare este ce determină ciclul său de 11 ani dintre perioadele de activitate maximă, cunoscute sub numele de maxim solar (în care ne aflăm în prezent), și perioadele de cea mai slabă activitate, minim solar. Frank Stefani, fizician la centrul de cercetare Helmholtz-Zentrum din Dresda-Rossendorf, Germania, crede că răspunsul ar putea fi forțele de maree combinate ale lui Venus, Pământ și Jupiter.
În timp ce forța de maree a fiecărei planete asupra Soarelui este extrem de mică, Stefani spune că atunci când două sau mai multe planete se aliniază cu Soarele – cunoscută sub numele de syzygy – acestea s-ar putea combina pentru a provoca mici rotații în interiorul stelei, numite unde Rossby, care pot determina evenimente meteorologice.
„Pe Pământ, undele Rossby provoacă cicloane și anticicloane”, spune Stefani. „Avem aceleași unde Rossby în Soare”. Calculele lui Stefani au arătat că alinierile lui Venus, Pământ și Jupiter ar determina o periodicitate a activității solare de 11,07 ani, ceea ce corespunde aproape exact cu durata ciclurilor solare pe care le vedem.
Nu toată lumea este atât de sigură de idee, unii observând că activitatea solară poate fi deja explicată doar prin procesele din interiorul Soarelui. „Dovezile observaționale sugerează că planetele cauzează în mod direct ciclul solar, pur și simplu nu se întâmplă”, spune Robert Cameron, cercetător solar la Institutul Max Planck pentru cercetarea sistemului solar din Germania, care a publicat o lucrare pe această temă în 2022. „Nu există nicio dovadă a vreunei sincronizări”.
Premieră ecologică în Republica Moldova în privința lămpilor fluorescente
În premieră, în R. Moldova urmează a fi reciclate tuburile fluorescente. Compania Moldrec Group a expediat luni spre reciclare partenerilor din România, Green Group,un camion cu lămpi, scrie evz.ro.
Tuburile fluorescente – pericol real pentru sănătatea umană
Potrivit specialiștilor, tuburile fluorescente reprezintă o mare problemă pentru mediu și pentru sănătatea oamenilor. Dacă nu sunt reciclate corespunzător, acestea se pot sparge, iar mercurul, aflat în interior, reprezintă un pericol real pentru sănătatea umană.
Reprezentanții companiei Moldrec Group au subliniat că tuburile fluorescente pot fi găsite în majoritatea oficiilor din țară, iar atunci când nu mai funcționează, de obicei sunt aruncate la gunoi. „Acum acestea pot fi reciclate și în Republica Moldova, cu preocupare pentru sănătatea oamenilor și pentru mediu”, notează Moldrec Group.
„La Green Group din România, tuburile vor fi tratate cu grijă pentru a nu pune în pericol viața umană și mediul”
Acțiunea a fost salutat de către fostul ministru al Mediului, Iuliana Cantaragiu. Aceasta a atenționat că lămpile fluorescente pot prezenta un pericol pentru mediul înconjurător și pentru sănătatea celor din jur.
„Noutatea zilei este că în sfârșit tuburile fluorescente au soluție pentru reciclare și în Republica Moldova. Când ardea un tub în oficiu, ce făceați cu el? Deseori le-am văzut pe la containerele de gunoi și mă înfiora gândul că se pot sparge. Acestea conțin mercur, iar mercurul este foarte toxic și periculos pentru sănătatea oamenilor și pentru mediu”, a spus Iuliana Cantaragiu.
„Acum, pentru prima dată în Republica Moldova, Moldrec Group a efectuat un transport spre Green Group din România, unde tuburile vor fi tratate cu grijă pentru a nu pune în pericol viața umană și mediul. Dacă aveți tuburi, nu le mai țineți prin depozite sau subsoluri, căci pot fi un pericol pentru voi și cei din jur, ci predați-le la Moldrec Group. Reprezentanții companiei pot fi găsiți la numerele de telefon 0767 81 781 sau 060 291 291. Împreună pentru o Moldovă verde și curată”, a afirmat Iuliana Cantaragiu.
Compania Green Group România a fost fondată în anul 2002. Aceasta operează singurul parc industrial de reciclare din România. Green Group România deține licențele de mediu și campusurile necesare pentru reciclare și pentru un management al deșeurilor corespunzător.
Deciziile luate de Trump chiar în prima zi după învestire: Lista completă
Donald Trump a semnat mai multe ordine executive chiar în prima zia celui de-al doilea mandat al său care ar trebui să dea startul transformării a guvernului federal. „Cu aceste acțiuni, vom începe restaurarea completă a Americii și revoluția bunului simț”, a declarat președintele Statelor Unite în timpul discursului său inaugural după ce a depus jurământul în calitate de al 47-lea președinte al națiunii, scrie evz.ro.
„Epoca de aur a Americii începe chiar acum”, a declarat Donald Trump, cu puțin timp înainte de a semna ordinele executive.
Grațierea condamnaților din atacul de la Capitoliu, din 6 ianuarie
Una dintre primele decizii anunțate de Trump în timpul celui de-al doilea mandat al său a fost grațierea majorității celor care au fost inculpați în atacul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu.
Luni, în Biroul Oval, Trump a declarat că decizia sa va avea în vedere aproximativ 1.500 de inculpați care vor avea parte de o grațiere completă.
1.270 de persoane au primit condamnări pentru presupuse acțiuni legate de revolta din 6 ianuarie.
Amânare interdicției TikTok
Așa cum a promis cu o zi înainte de a prelua funcția, Trump a semnat luni un ordin executiv care prelungește termenul limită pentru ca societatea mamă a TikTok să găsească un nou proprietar sau să se confrunte cu o interdicție definitivă în SUA.
TikTok a fost pentru scurt timp offline pentru cei 170 de milioane de utilizatori americani ai săi, dar a revenit online la câteva ore.
Dar soarta finală a TikTok în SUA rămâne incertă. Nu este clar dacă proprietarul TikTok din China, ByteDance, ar dori să vândă către un cumpărător, chiar dacă ar fi vorba de o afacere intermediată de Trump.
Revocarea politicilor administraţiei Biden
Trump a revocat 78 de ordine executive din era Biden, dintre care multe au fost semnate de fostul președinte chiar în prima zi a administrației sale.
Printre politicile revocate se numără: un ordin executiv care impunea agențiilor federale să extindă interdicțiile privind discriminarea sexuală pentru a include orientarea sexuală și identitatea de gen; un ordin care permitea persoanelor transgender să servească în armata SUA; un ordin care interzicea reînnoirea contractelor cu închisorile private, transmite cnn.
Imigrația
Trump a anunțat că va declara urgență națională la frontiera de sud și că va construi mult-discutatul zid de la frontieră.
De asemenea, președintele SUA a anulat acordarea automată a cetăţeniei pentru copiii născuţi în SUA ai imigranţilor ilegali, care vor fi deportați în masă.
Retragerea SUA din OMS
Trump a anunțat luni că retrage SUA din Organizația Mondială a Sănătății, o mișcare semnificativă care taie legăturile cu agenția de sănătate publică a ONU.
Președintele a fost un critic acerb la adresa OMS, iar administrația sa a anunțat în iulie 2020 că se va retrage din organizație pe măsură ce pandemia Covid-19 a continuat să se răspândească. Biden a oprit în cele din urmă această operațiune cu propria sa acțiune executivă.
Înghețarea angajărilor federale
Trump a semnat o acțiune care decretează înghețarea angajărilor pentru angajații guvernului federal.
„Ca parte a acestei înghețări, niciun post civil federal care este vacant la prânz la 20 ianuarie 2025 nu poate fi ocupat și niciun post nou nu poate fi creat, cu excepția cazului în care se prevede altfel în acest memorandum sau în alte legi aplicabile”, se arată într-un memorandum al Casei Albe.
Acțiunea exceptează posturile din armată și cele „legate de aplicarea legii privind imigrația, securitatea națională sau siguranța publică”.
Investigații interne ample privind administrația Biden
La câteva ore după preluarea mandatului, Trump a emis două ordine executive prin care a ordonat Departamentului de Justiție și Biroului Directorului Serviciului Național de Informații să deschidă investigații ample privind „cenzurarea libertății de exprimare” în timpul administrației Biden.
Ieșirea SUA din Acordul de la Paris
Trump a semnat și un ordin care retrage din nou SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, acordul de reducere a emisiilor care precede primul său mandat, prin care aproape 200 de națiuni s-au angajat să mențină încălzirea globală sub două grade Celsius peste nivelurile preindustriale și, dacă este posibil, sub 1,5 grade.
În discursul său inaugural, președintele a promis să declare o „urgență energetică națională” și să revizuiască procesele de autorizare a mediului care, potrivit administrației sale, „impun sarcini nejustificate asupra producției și utilizării energiei . Vom fora, baby, vom fora (We’ll drill, baby, we’ll drill)”.