Călătoriile cu taxiul s-ar putea scumpi

Care ar fi cauza majorării costului pentru acest serviciu?

Costul asigurării obligatorii de răspundere civilă auto pentru taxi în municipiul Chișinău s-a majorat de la 1 august și a ajuns la 5014,8 lei pentru un automobil. Patronatul Transportatorilor Auto de Pasageri și Bagaje în Regim de Taxi (ATAT) precizează că aceasta este prima de referință aferentă asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (AORCA) pentru taxi și a crescut cu peste 550 de lei de la ultima majorare din vara 2020, scrie unimedia.info. Iată ce se arată într-o postarea de pe pagina de Facebook a Patronatului respectiv.

„Şoferii și companiile de taxi achită mai mult pentru un serviciu de asigurare care nu s-a schimbat structural. Orice teoretician economic ne va spune că majorările de costuri ale unui serviciu, mai ales când se fac fără a adăuga valoare acestuia, sunt imputate practic întotdeauna clienților prin majorarea tarifelor serviciului. Aceasta se va întâmpla, inevitabil și cu regret, în scurt timp pentru serviciile de taxi – o activitate economică cu rentabilitate destul de mică. ATAT, în calitate de asociație patronală a operatorilor de transport de persoane în regim de taxi, ne arătăm consternați de această mărire, cu atât mai mult cât în ultimii 2 ani prețul RCA a ajuns să crească în total cu cca 1500 de lei (valoarea AORCA în 2019 pentru taxi în Chișinău a fost 3548,16 lei). Majorarea dată, total inoportună, are loc în contextul unei situații economice care în pandemie a lovit din greu veniturile taximetriștilor – companiile de taxi au activat aproape 14 luni sub pragul de rentabilitate, iar recuperarea veniturilor după relaxarea măsurilor restrictive practic nici nu a început, că ramura noastră s-a pomenit în față unor provocări suplimentare severe: exodul șoferilor în alte domenii economice, incl. în afara țării, costul ridicat al pieselor auto, planificare urbană eșuată – lipsă locuri de parcare/așteptare dedicate taxiurilor, trafic dificil și ambuteiaje care înseamnă consum mai mare de combustibil, iar în final șoferii pot prelua și efectua mai puține comenzi. Considerăm, de asemenea, că creșterea nu este motivată economic, iar părerea companiilor de taxi sau consultări din partea noastră ca și asociație patronală nu au fost solicitate.”

Pornind de la situația descrisă, Patronatul Transporturilor își exprimă dezacordul față de aceste reglementări care vor mări tarifele serviciilor de taxi.

Un deputat moldovean, pe câmp, la volanul tractorului său: ,,Dacă vom da din coate, vom avea ce mânca la toamnă”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Gheorghe Agheorghiesei, s-a filmat astăzi în timp ce se afla în câmp, în plin proces de lucru. Parlamentarul, agricultor de profesie, și-a arătat tractorul său fanilor de pe Facebook.

VIDEO Un deputat PAS se filmează în timp ce conduce un tractor: ”Dacă vom da din coate, vom avea ce mânca la toamnă”

A avut și un mesaj pentru prietenii săi virtuali, transmite realitatea.md.

”Prieteni, ne folosim de timpul frumos și de câteva ore libere pentru a face un pic de agricultură. Dacă vom da din coate, vom avea ce mânca la toamnă. Spor la treabă la toți agricultorii care sunt acum pe dealuri și muncesc pământul. O zi bună tuturor!”, a menționat parlamentarul.

Gheorghe Agheorghiesei este deputat PAS în Parlamentul Republicii Moldova. Acesta este originar din comuna Vărzărești, raionul Nisporeni. A fost în diasporă peste 20 de ani, împreună cu familia și copiii. În 2013 a revenit, a investit în agricultură, iar acum este deputat.

De ce se mută pensionarii germani în Ungaria. Cât costă casele care îi atrag ca un magnet, explozie de cereri

Locuințele ieftine îi atrag ca un magnet de vârstnicii din Germania care aleg să achiziționeze locuințe în Ungaria. În ultimii 2 ani, peste 3.000 de pensionari s-au mutat aici, în special în regiunea lacului Balaton.

Chiar dacă este una dintre cele mai spcumpe zone din țară, aici se găsesc locuinţe mai ieftine decât cele din Germania, scrie ziarulromanesc.at citat de adevarul.ro.

De altfel, în Ungaria, mai ales în zonele rurale, proprietățile sunt mult mai ieftine decât în Germania.

Traiul ieftin, principala cauză

Un agent imobiliar german a explicat cum a prezentat recent unor posibili cumpărători o casă recent renovată, care se află la 10 km distanță de Lacul Balaton. Aceasta costă 18 milioane forinţi (49.000 euro). „La preţul acela nu poţi cumpăra nici măcar un garaj în Germania“, a spus agentul. 

Conform sursei citate, căutările de case au explodat în zonă, înregistrându-se de la trei până la şase prezentări pe zi. Traiul ieftin este unul din principalele motive care îi determină pe pensionarii germani să aleagă să trăiască în Ungaria.

Potrivit băncii fintech N26, costul mediu al vieţii în Germania este de 2.073 euro pe lună. În Ungaria, cu 800 de euro, pensionarii germani duc un stil de viaţă tihnit și echilibrat.

„În Ungaria pot face asta”

În acest sens, o femeie din Dresda a spus că în Germania ar fi rămas fără adăpost, deşi a lucrat 55 de ani. „Vreau doar să trăiesc în pace din pensia mea şi în Ungaria pot face asta“, a explicat femeia. Cu toate că Ungaria are cea mai puternică inflaţie din UE, cu mult peste cea din economia germană, serviciile sunt încă mai ieftine decât în Germania. Ungaria este a doua cea mai ieftină ţară din UE la nivelul serviciilor, pe primul loc situându-se Polonia. 

Un pastor evanghelic care slujeşte în Keszthely spune că germanii aleg Ungaria în număr foarte mare și din cauza situației de pe scena politică germană care i-au făcut să se simtă nesiguri şi nemulţumiţi. În Ungaria însă, pot fi fericiţi.

Sute de români devin proprietari în Ungaria la un preț de 10 ori mai mic decât în țara noastră

Și românii sunt atrași de locuințe în Ungaria. Anul trecut, sute de persoane au ales să își achiziționeze proprietăți în Ungaria. Casele care vin la pachet și cu terenuri de câteva mii de metri pătrați, sunt disponibile la prețuri de 10 ori mai mici decât în România.

Cei mai mulți români care și-au cumpărat o casă în Ungaria sunt din Arad și Timișoara. Aceștia au ales să cumpere case la prețuri între 5.000 și 10.000 de euro care includ teren și toate utilitățile necesare. De regulă, prețurile caselor din Ungaria încep de la 2.500 de euro. 

Prețurile sunt cu mult sub cele din România, unde un apartament cu două sau trei camere ajunge și la 100.000 de dolari în București. Așadar, este foarte greu pentru majoritatea românilor să își cumpere o locuință fără să apeleze la un credit pe 10-30 de ani. 

Care este singurul dezavantaj

La doar câțiva kilometri de granița cu România sute de români au cumpărat case cu terenuri de peste 2-3 mii de metri pătrați la doar 5.000 de euro. Casele sunt într-o stare bună, dar au fost abandonate de proprietarii care au ales să meargă în alte zone ale țării pentru a găsi locuri de muncă mai bune.

Așa apare și singurul dezavantaj al acestor locuințe, lipsa unor locuri de muncă în acele zone. Românii însă nu sunt afectați de acest lucru deoarece fac aproape o oră până la granița cu România sau lucrează chiar de acasă. 

Cea mai ieftină casă pe care am vândut-o anul trecut a costat 5.000 de euro, în Dombegyhaz (5 km de frontieră – n.r.). Este în centrul localităţii, are 100 metri pătraţi utili, trei camere şi 4.000 de metri pătraţi de teren.

În momentul de faţă, cea mai ieftină casă pe care o avem în portofoliu este la 9.000 de euro, la circa 7 km de de Variaşu Mic (localitate din Arad aflată la frontieră – n.r.), cu trei camere, utilităţi complete şi teren de 1.500 metri pătraţi”, a declarat pentru Bogdan Holocan, agent imobiliar în zona Banatului, potrivit Agerpres.

Prigojin anunţă sfârşitul Grupului Wagner: ”În curând, Wagner va înceta să mai existe”

Evgheni Prigojin, fondatorul Grupului Wagner, a declarat că în viitorul apropiat gruparea de mercenari şi-ar putea înceta existenţa. Declaraţia a fost oferită unui blogger rus, dar nu este clar dacă Prigojin a vorbit serios sau nu, scrie observatornews.ro.

„Acum, în ceea ce privește nevoia în general de obuze pe front, ceea ce vrem. Astăzi ajungem în punctul în care Wagner se termină. Într-o perioadă scurtă, Wagner va înceta să mai existe. Noi vom deveni istorie, nimic de care să ne facem griji, se întâmplă astfel de lucruri”, a fost afirmaţia făcută de Evgheni Prigojin în dialog cu blogger-ul militar rus Semion Pegov.

De câteva luni, şeful Wagner se plânge că autorităţile ruse, cu precădere Armata Rusă, refuză să ofere mercenarilor săi muniţie şi echipament de război, motiv pentru care Prigojin a intrat într-un război al declarațiilor cu șefii Armatei ruse. Prigojin a mai spus că doar în această săptămână Wagner a înregistrat pierderi importante din pricina lipsei de muniţie şi a echipamentului adecvat.

Pe de altă parte, tot Prigojin este cel care a declarat în urmă două zile că Wagner va opri tirul de artilerie asupra Bahmutului pentru a permite unor jurnalişti americani să filmeze în zonă, dar ulterior a revenit asupra afirmației și a spus că a glumit.

Mărturiile unui preot după ploaia salvatoare de pe insula Evia
Articolul anterior
Conaţionalii din diasporă vor fi ajutaţi să deschidă afaceri în ţară
Articolul următor