Campania de Crăciun ”În Brațele Mamei” începe prin lansarea a două servicii noi destinate mamelor și copiilor din Moldova și din Ucraina

În fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, Misiunea Socială „Diaconia” desfășoară o amplă campanie de sensibilizare și colectare de fonduri în sprijinul beneficiarilor Centrului Maternal din cadrul Programului „În Brațele Mamei”. 

Astăzi intrăm în campania de Crăciun deschizând cu multă bucurie două uși noi – cea a Centrului de educație timpurie „Gâgâlici” și cea a Casei de oaspeți „Sfântul Iosif cel Milostiv”. Ambele servicii răspund obiectivului principal al Programului– asigurarea dreptului fiecărui copil de a crește în familie, în siguranță, păstrând legătura strânsă cu mama.

Mihaela BELEI, Coordonatoare Program „În Brațele Mamei”, Diaconia, ne-a povestit un pic mai mult despre filosofia celui mai nou serviciu al Misiunii Sociale „Diaconia”:

Diaconia și-a propus să promoveze un model inovativ de educație a copiilor, alături de oamenii din comunitatea noastră care rezonează cu această metodologie, mă refer la metodologia Pikler pe care echipa „Gâgâlici” a îmbrățișat-o, datorită sprijinului partenerilor noștri de la KinderSpielRaum. Mămicile pe care le găzduim la Centrul Maternal vor beneficia de aceste servicii gratis. Așa ne asigurăm că toate categoriile sociale au acces la servicii educaționale de calitate, prin aplicarea unui model social de coparticipare și incluziune a tuturor membrilor comunității.

După declanșarea războiului în Ucraina, un flux considerabil de femei și copii și-au găsit refugiu temporar în Republica Moldova. Diaconia a fost din primele zile la graniță, cu hrană și un ceai cald pentru oamenii care fugeau din calea bombardamentelor. Mai mult, la Centrul Maternal, am găsit adăpost și pentru cupluri mamă-copil din Ucraina. Iar pentru că situația din țara lor continuă să fie critică, sute de familii de refugiați vor rămâne să ierneze în Moldova. Pentru mamele și copiii pe care i-am găzduit mai bine de 6 luni la Centrul Maternal, am creat un centru de găzduire special – Casa de oaspeți „Sfântul Iosif cel Milostiv”, pe care am lansat-o tot astăzi:

Din luna februarie și până acum, 12 mame din Ucraina și copiii lor au avut nevoie de ajutorul nostru pentru a trece mai ușor prin situația complicată cu care se confruntă. Aceste mame sunt speriate și stresate. Și-au luat copiii, o valiză de haine și au fugit din calea morții… Au lăsat în urmă soții, părinții, casa. Trăiesc incertitudine și nesiguranță, unele nu au unde se întoarce nici dacă se termină războiul, deoarece casele lor nu mai sunt, au fost distruse, spune Mihaela BELEI.

În acest moment, Programul „În Brațele Mamei” este constituit din următoarele 3 servicii:

Centrul Maternal, Centrul Multifuncțional pentru Copil și Familie „Sfânta Ana” și Centrul de dezvoltare timpurie „Gâgâlici”.

Centrul Maternal este primul serviciu înființat în cadrul Programului „În Brațele Mamei” în anul 2011, din dorința de a oferi mamelor și pruncilor aflați în impas un spațiu sigur și confortabil pentru a rămâne alături indiferent de greutățile cu care se confruntă.

Doar în anul 2022, 23 de cupluri mamă-copil au primit asistenţă rezidenţială (17 din Republica Moldova și 6 din Ucraina) și alte 17 cupluri din comunitate. Pe parcursul a 11 ani de activitate a Centrului Maternal, 173 de mame au fost ajutate să îşi păstreze pruncii alături.  Pentru fiecare caz, Misiunea Socială „Diaconia”, cu sprijinul partenerilor și oamenilor de bună credință, identifică și asigură soluții complexe: de la prevenirea abandonului copiilor până la reintegrarea în comunitate a mămicilor și copiilor acestora.

Campania de sensibilizare și strângere de fonduri pentru beneficiarii Centrului Maternal va continua până la finele lunii decembrie. Pe 4 decembrie, Diaconia va participa la Târgul Internațional de Caritate cu un stand de produse tematice de Crăciun, elaborate de voluntari și de mamele de la Centrul Maternal. Iar pe 10 decembrie, va avea loc un atelier de binefacere, la care o comunitate de femei și fete vor confecționa obiecte de decor pentru sărbătorile de iarnă, care vor fi scoase ulterior la licitație. Toate resursele financiare colectate în contextul acestor evenimente vor fi donate în beneficiul cuplurilor mamă-copil găzduite de Centrul Maternal „În Brațele Mamei” gestionat de Misiunea Socială „Diaconia”.

Cum vă mai puteți implica în campanie, ajutând un copil să crească în brațele mamei?
Procurați produse de la standul Diaconia care vor fi expuse la Târgul Internațional de Caritate (duminică, 4 decembrie)
Înregistrați-vă și participați la atelierul de caritate „În Brațele Mamei, în Ograda Noastră” (sâmbătă, 10 decembrie)
Comandați felicitări de Crăciun speciale

Donați fonduri:
Cu 10 500 lei asigurați o lună de asistență complexă pentru un cuplu mamă – copil. Cu 350 lei oferiți o zi de asistenţă pentru un cuplu mamă – copil

Donați prin edonaţii, platforma Patreon sau  prin terminalele de plată MMPS și QIWI, Netto Pro, Run Pay.

Persoană de contact:
Daniela Grejdeanu, Manager Relații Publice, 
Tel.: 067 712 300, e-mail: pr.diaconia@gmail.com

Cod ROȘU de inundații în jud. Galați din România! A început evacuarea de urgență a populației din 23 de localități din calea ciclonului Ashley

Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la ISU, Jandarmerie și unitățile militare ale MApN sunt în alertă. Toate efectivele sunt în cazărmi sau consemnate la domiciliu, pentru a putea fi mobilizate imediat, în caz de urgență maximă, informează unica.md.

Este alertă la Galați, unde autoritățile au luat măsuri imediate în urma avertizărilor cod roșu de ploi torențiale și inundații. Una dintre ele vizează populația din zonele inundabile, care trebuie evacuată de urgență. „Nu trebuie să mai avem pierderi de vieți omenești. ”

Astfel, a început evacuarea populației din 23 de localități, cele mai expuse riscului. S-a dispus instituirea permanenței la nivelul autorităților locale din zonele aflate sub avertizare de fenomene hidrometeorologice periculoase;

Prefectul județului Galați, doamna Andreea-Anamaria Naggar, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) pentru a adopta noi măsuri preventive, menite să protejeze, în primul rând, viețile cetățenilor din zonele cu risc ridicat, precum și bunurile acestora, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Astfel, s-a dispus evacuarea preventivă a tuturor persoanelor care locuiesc pe albia râurilor și în zonele cu potențial de risc la inundații.

Încă din data de 28 septembrie, pompierii gălățeni au mers în teren pentru a discuta cu autoritățile locale, în vederea informării cetățenilor cu privire la riscurile care pot apărea. În urma acestei acțiuni, au fost identificate toate persoanele vulnerabile, care, în cursul zilei de astăzi, vor fi relocate în zone sigure. De asemenea, autoritățile locale au identificat și spații în care pot fi relocate persoanele evacuate.

De asemenea, echipele de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență, împreună cu reprezentanții autorităților locale, vor continua monitorizarea râurilor și a zonelor expuse inundațiilor, fiind pregătite să intervină rapid în cazul producerii unor situații critice. În acest scop, SGA Galați a dislocat în teren utilaje, staționate pe podurile cu risc, pentru a se putea interveni cât mai rapid posibil în eventualitatea formării unor blocaje din cauza aluviunilor.

Totodată, prin hotărâre de CJSU s-a decis ca în 22 de localități: Corod, Valea Mărului, Cudalbi, Costache Negri, Pechea, Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Vameș (Piscu), Tudor Vladimirescu, Corni, Berești, Jorăști, Băneasa, Târgu-Bujor, Fârțănești, Foltești, Frumușița, Podoleni (Barcea), Berești Meria, Măstăcani, Grivița și Suhurlui, să fie suspendate cursurile pentru data de 30 septembrie.

„Protejarea vieților este prioritatea noastră absolută. Fac apel la toți cetățenii să colaboreze cu autoritățile, să respecte indicațiile primite și să fie pregătiți pentru evacuare”, a explicat prefectul județului Galați, domana Andreea-Anamaria Naggar.

”Recomandăm cetățenilor să urmărească constant informările oficiale și să urmeze staturile primate de la autorități și de la forțele de intervenție din teren.”, spun autoritățile.

În urmă cu puțin timp, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc o ședință de lucru la care a participat viceprim-ministrul, ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, șeful DSU, dr. Raed Arafat, prim-adjunctul inspectorului general al IGSU, colonel Florea Constantin și alți reprezentanți din cadrul MAI.

29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii

Deși are doar mărimea unui pumn, reușește să pompeze sânge în tot organismul, având propriul sistem de generare a impulsurilor electrice. Inima – un organ incredibil, care ne ține în viață!

Ziua Mondială a Inimii, sărbătorită în fiecare an, în toată lumea, pe 29 septembrie, este o ocazie de a discuta despre bolile care afectează inima, trăgând un semnal de alarmă asupra gravității și impactului pe care îl au acestea, dar și despre sănătatea inimii și despre faptul că aceste boli sunt în cea mai mare măsură prevenibile.

Bolile cardiovasculare cuprind mai multe afecțiuni ale inimii și vaselor de sânge dintre care bolile ischemice cardiace (angina cardiacă, infarctul miocardic) și bolile cerebro-vasculare se numără printre cele mai frecvent întâlnite.

Bolile cardiovasculare sunt ucigașul tăcut numărul 1 la nivel mondial, se estimează că acestea iau viețile a 17,9 milioane de persoane în fiecare an, ceea ce înseamnă că 2.000 de oameni își pierd viața în fiecare oră din cauza bolilor de inimă.

Îngrijirea sănătății inimii ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare. Printre măsurile care pot fi luate pentru a menține inima în formă și a scădea riscul de apariție a bolilor cardiovasculare se numără:

  1. Exerciții fizice efectuate regulat;
  2. Menținerea unui alimentații echilibrate;
  3. Oprirea fumatului;
  4. Stoparea consumului de alcool;
  5. Efectuarea de controale medicale preventive cu regularitate.

Aveți grijă de sănătatea inimii dv.!

Gospodarul care își bate an de an recordurile cu cei mai giganți dovleci din țară! A expus la Bostaniada un bostan de peste 800 kg

Un dovleac de peste 800 de kilograme, crescut în curtea unui agricultor din satul Drăsliceni, raionul Criuleni,  a fost vedeta festivalului Bostaniada de la Bălăbănești, informează unica.md.

Cel care l-a crescut este Vasile Spîni, care an de an își bate propriul record și participă la celebrul festival gastronomic cu cei mai giganți dovleci.

În acest an, agricultorul care pe bună dreptate poate fi numit Regele Dovlecilor, a crescut un dovleac uriaș de peste 800 de kg!

Vasile Spînu se ocupă de creșterea dovlecilor mai bine de 15 ani, dar recolta din acest an bate toate recordurile. 

Pentru ca recolta să fie una mare și frumoasă, este nevoie de multă muncă, mărturisește gospodarul.

Vasile Spînu este fratele ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, și este agricultor cu numeroase trofee la Bostaniada!

Agricultorul a reușit și anul trecut să cultive un dovleac de 700 de kg și altul de 600 de kg.

În procesul de cultivare, deloc ușor, după cum spune agricultorul, este implicată toată familia. Potrivit lui Vasile Spînu, cel mai important este să fie udat la timp și să i se administreze îngrășăminte doar naturale.

Vasile Spînu este de profesie inginer mecanic. Dar de mulți ani face agricultură. Crește legume de vânzare, chiar pentru semințe, care apoi ajung în mai multe țări. A devenit celebru în tot satul datorită pasiunii pentru dovleci.

Municipalitatea spune că a împrăștiat 74 de tone de material antiderapant pe trotuare
Articolul anterior
Arme și muniții deținute ilegal, depistate de polițiști în gospodăria unui bărbat din nordul țării
Articolul următor