Când ar putea intra din nou Marea Britanie în Uniunea Europeană

O eventuală revenire a Marii Britanii în Uniunea Europeană, de unde ea a ieşit după referendumul privind Brexit-ul din 2016, nu va fi posibilă decât după mulţi ani, consideră fostul premier britanic Tony Blair.

„Chestiunea de a şti dacă şi cum Marea Britanie ar putea reveni în UE aparţine unei generaţii viitoare. Cred că asta e realitatea”, a afirmat Tony Blair într-un interviu pentru agenţiile de presă AFP, ANSA, DPA şi EFE, de la biroul Institute for Global Change pe care îl conduce, în centrul Londrei.

Fostul lider laburist în vârstă de 69 de ani s-a opus ferm Brexit-ului, făcând în special campanie în Irlanda de Nord pentru a preveni consecinţele unei ieşiri din UE asupra păcii în provincie, zguduită de trei decenii de violenţe până la acordul de pace semnat în aprilie 1998, în urmă cu aproape 25 de ani.

Instituţiile din această provincie sunt paralizate de un an, în faţa boicotului partidului unionist DUP, care se opune dispoziţiilor post-Brexit în Irlanda de Nord.

„Cred că în prezent dezbaterea din Regatul Unit este mai degrabă despre cât de mult dorim să reconstruim o relaţie strânsă cu Europa, ceea ce cred că ar trebui să facem, şi sper că Partidul Laburist este de aceeaşi părere”, a spus Blair, conform ziare.com.

„Cred că sunt multe lucruri pe care le putem face împreună”, a adăugat el.

În opinia sa, Marea Britanie şi UE au multe subiecte comune de discutat, cum ar fi energia şi clima, cercetarea sau apărarea şi securitatea după invazia rusă din Ucraina.

„Cred că este foarte important să încercăm să cooperăm în materie de tehnologie”, a adăugat el.

„Dacă nu vom face asta, Europa, din care Regatul Unit face parte, va fi zdrobită de cei doi giganţi ai tehnologiilor, care sunt SUA şi China, şi poate chiar şi de un al treilea, India”, a mai spus fostul premier britanic.

„Sarcina imediată este de a regla problemele Brexit-ului, deoarece daunele sunt evidente”, a mai insistat Tony Blair, invocând dezamăgirea britanicilor faţă de dificultăţile economice, imigraţia ilegală sau problemele cu sistemul public de sănătate, despre care susţinătorii Brexit-ului au spus că vor fi rezolvate prin ieşirea din UE.

După tensiunile dintre UE şi Marea Britanie în timpul lui Boris Johnson, care a fost adeptul unei linii dure privind Brexit-ul, apoi în timpul mandatului efemer de premier al lui Liz Truss, actualul lider din Downing Street, Rishi Sunak, pare să îşi dorească o relaţie mai liniştită cu blocul comunitar.

El a încheiat recent un acord cu Bruxellesul pentru a ajusta regulile comerciale post-Brexit în Irlanda de Nord, precum şi un nou acord cu Franţa pentru a lupta împotriva imigraţiei clandestine.

Opoziţia laburistă, aflată pe primul loc în sondaje, cu mai puţin de doi ani până la viitoarele alegeri legislative, nu pune în discuţie ieşirea din UE, liderul său Keir Starmer promiţând „să facă să funcţioneze Brexit-ul” dacă va ajunge la putere.

„Cred că există o ambivalenţă în rândul multor oameni din Regatul Unit în privinţa Brexit-ului. Însă cred că, dacă oamenii văd problemele (determinat de Brexit), nu vor să se întoarcă la diviziunile create de această dezbatere”, a explicat Tony Blair.

„Prin urmare, înţeleg pe deplin poziţia laburiştilor”, a adăugat el.

Rusia amenință că va ataca Polonia. Motivul

Rusia a amenințat că va ataca Polonia dacă vor fi instalate arme nucleare NATO pe teritoriul acestei țări, într-o nouă declarație agresivă a regimului de la Kremlin, făcută de această dată de adjunctul lui Lavrov, Serghei Riabkov, scrie digi24.ro.

„Extinderea practicii misiunilor nucleare comune ale NATO – indiferent care ţară sau ţări s-ar alătura celor care iau parte deja la această practică – are caracter pur destabilizator. Şi în fapt ameninţător”, a afirmat oficialul regimului criminal de la Kremlin, statul agresor care a comis un rapt teritorial în Ucraina și de doi ani bombardează civili în această țară. 

Riabkov susține că practica misiunilor nucleare comune ale ţărilor NATO în apropierea graniţelor statului agresor „exacerbează ameninţările de securitate”. „Şi nu mă refer la desfăşurarea permanentă, care şi ea este intens discutată de demagogi de la Varşovia. De aceea, toţi acei politicieni care discută acum cu entuziasm despre o astfel de schemă în Polonia şi mai departe, din propriile lor motive, trebuie să înţeleagă: mutările în această direcţie nu vor contribui la securitatea Poloniei, ci facilităţile respective vor deveni cu siguranţă o ţintă.

Vor fi în prim-planul planificării noastre militare”, a insistat oficialul statului agresor. Riabkov s-a referit la discuţiile care au loc cu privire la desfăşurarea de facilităţi nucleare ale NATO în Polonia ca fiind o „chestiune în evoluţie”. Rusia urmăreşte îndeaproape cum tratează Polonia această problemă, a mai spus el. Într-un interviu publicat luni de cotidianul Fakt, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că autorităţile poloneze au discutat în mod repetat cu SUA posibilitatea desfăşurării de arme nucleare în Polonia, în cadrul programului „nuclear sharing” al alianţei, adăugând că Polonia este gata să facă acest lucru dacă va fi necesar.

Lumina Sfântă va fi adusă în R. Moldova de Patriarhia Română cu o aeronavă specială

Credincioșii din Republica Moldova se vor putea bucura și în acest an de aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim, scrie jurnal.md.

Mitropolia Basarabiei informează enoriașii că o aeronavă specială va aduce Sfânta Lumină de la Ierusalim la București, Chișinău și Iași, cele trei capitale românești cu importanță istorică deosebită. Astfel, ierarhii Mitropoliei Basarabiei, împreună cu o delegație de clerici și credincioși, vor întâmpina într-o procesiune solemnă Lumina Sfântă la Aeroportul Internațional Chișinău.

Ulterior, Sfânta Lumină va fi distribuită către fiecare protopopiat și parohie din țară prin cele trei Centre Eparhiale (Chișinău, Bălți și Cahul). Detaliile despre programul evenimentului vor fi anunțate ulterior.

„Această aducere a Sfintei Lumini reprezintă un moment de profundă însemnătate spirituală pentru credincioșii din întreaga lume, oferindu-le ocazia să participe la sărbătoarea Învierii Domnului în mod autentic și binecuvântat. În această zi sfântă, credincioșii sunt încurajați să se alăture acestui moment de bucurie și să primească Sfânta Lumină cu inimile deschise și rugăciuni de mulțumire”, se spune într-un mesaj al Mitropoliei Basarabiei..

Reprezentanții instituției se roagă ca Învierea Domnului să aducă lumină, pace și nădejde în inimile tuturor credincioșilor din Basarabia.

Un reputat avocat din Moldova s-a stins din viață

Uniunea Avocaților anunță despre trecerea în neființă a colegei lor, avocata Aurelia Bagrin, scrie telegraf.md.

”În numele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, transmitem sincere condoleanțe familiei, prietenilor și colegilor. Suntem alături de ei, oferindu-le susținerea noastră necondiționată și sentimente de profundă compasiune. Fie ca bunul Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace”, este mesajul semnat de către Dorin POPESCU, președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova.

Aurelia Bagrin a deținut o diplomă de master în Drept. Ea a fost consilier juridic la Centrul de Drept al Avocaților și coordonatoarea proiectului “Ajutor Decentralizat pentru Refugiații Ucraineni”, implementat cu sprijinul Oxfam.

.

Cetățenii turci se tem de cutremure: Dorm cu apă, biscuiți și fluiere lângă pat
Articolul anterior
Medicii i-au extirpat unei femei un chist ovarian gigantic de 4,5 kilograme
Articolul următor