Când urmează să fie gata noul penitenciar din Chișinău

Noul penitenciar din municipiul Chișinău, care va fi construit în apropiere de comuna Bubuieci, urmează să fie gata până la finele anului 2028. Instituția de detenție, cu o capacitate de peste 1 000 de locuri, va avea statut de izolator de urmărire penală și va înlocui actualul Penitenciar nr. 13, transmite IPN.

Parlamentul a aprobat ratificarea unui acord dintre Ministerul Justiției și Oficiul Națiunilor Unite pentru Servicii de Proiect, care va gestiona construcția noului penitenciar.

„Proiectul, deși este cu un istoric mai puțin fericit, sperăm de data aceasta să ajungem la un final cu succes. Proiectul în cauză se va derula pe o perioadă de 56 de luni. Asta ar însemna că termenul de finalizare ar fi data de 31 decembrie 2028”, a declarat Eduard Serbenco, secretar de stat la MJ, în plenul Parlamentului.

În luarea sa de cuvânt, deputata PAS, Ana Racu, a menționat că Penitenciarul nr. 13 a fost construit în anul 1946. Acesta are statut de izolator de urmărire penală, iar în prezent aici se dețin persoane aflate în arest preventiv: femei bărbați, dar și minori.

Potrivit ei, tranzitul de persoane în această instituție este în jur de 12 mii de persoane anual. „Capacitatea legală a Penitenciarului nr. 13 este 570 de persoane, iar în prezent în această instituție se află în arest preventiv peste 820 de persoane”, susține parlamentara.

Ana Racu a declarat că, de-a lungul anilor, această instituție a fost suprapopulată. „În unele celule puteai să găsești 32, 34, 36 de persoane care dormeau, atenție, pe schimburi, pentru că elementar nu aveau acces la un pat. Unele dintre aceste persoane erau plasate de multe ori în arest arbitrar”, precizează deputata.

Ea a mai adăugat că noul penitenciar va fi construit cu bani europeni. Instituția va avea o capacitate de 1050 de locuri, construcția fiind operată de UNOPS – organizație care să optimizeze procesele de construcție și supraveghere tehnică.

Construcția noului penitenciar a fost inițiată încă în anul 2011, în 2018 urma să fie dată deja în exploatare.

Cinci școli din Moldova vor beneficia de ateliere despre educația responsabilității globale

Proiectul Școli Globale vine în ajutor cadrelor didactice și introduce metode interactive de predare, aliniate cu cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă, cu scopul de a susține educația civică a elevilor. Astfel, studenți de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, profesori și Tineri Ambasadori Europeni s-au reunit în cadrul unui training desfășurat între 4 și 6 martie pentru a le descoperi și pentru a le aplica ulterior în școlile din regiuni în lunile care urmează, scrie diez.md.

Prima etapă a proiectului a fost Trainingul pentru Traineri. Studenți de la pedagogie împreună cu profesori și Tineri Ambasadori Europeni s-au întâlnit în cadrul unor sesiuni în perioada 4-6 martie pentru a asimila metodologiile necesare de integrare a educației responsabilității globale în predare, oferite de către Asser Mortensen, director la InterCollege ApS, și Ana Vieru, directoare la InterStep Danemarca. Printre metodele predate se numără metoda „Priorități” (puzzle urban), cea de joc de rol (To meat or not to meat), metoda reportajului (The World at War).

Biatris Zbîrciog, Tânără Ambasadoare Europeană, crede că trainingurile au fost „o experiență valoroasă alături de oameni dedicați schimbării”. Eleva mai spune că a avut parte de o întâlnire inspirațională, care i-a oferit o perspectivă nouă asupra educației globale și a colaborării internaționale. Și Ina Costachi, studentă la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine de la UPSC, povestește că a fost o experiență utilă din care a învățat în primul rând ce înseamnă o colaborare constructivă și ce înseamnă un compromis. „Pe lângă faptul că am studiat metode noi și interactive care mă vor ajuta să promovez un mediu ecologic și sustenabil în viitoarea mea carieră în calitate de cadru didactic, am învățat și alte lucruri esențiale precum lucrul în echipă, luarea deciziilor și asumarea de responsabilități și, nu în ultimul rând, am învățat că schimbarea începe de la propria persoană.”

Liliana Miron Tudos, profesoară de geografie la IP Gimnaziul „Grigore Racoviță” din satul Andrușul de Sus, raionul Cahul, recunoaște că orele petrecute împreună cu organizatorii din Danemarca, cu colegii de la alte instituții de învățământ din țară, cu Tinerii Ambasadorii Europeni și cu studenții au fost o oportunitate de socializare și colaborare. „În cadrul acestui training, am însușit să dezvoltăm competențe globale, să întărim cunoștințele, abilitățile, atitudinile și comportamentele pe care trebuie să le transmitem elevilor pentru viața într-o lume interconectată. Am învățat cum să cercetăm și să dezvoltăm soluții la problemele globale și apoi să luăm măsuri locale acolo unde trăim.”

Participanții au format perechi, fiecare profesor fiind asociat cu un student sau un Tânăr Ambasador European. În a doua etapă, aceștia vor preda lecții elevilor din școlile beneficiare concentrându-se pe un obiectiv de dezvoltare durabilă.

Sunt și eu participantă la Școli Globale, în calitate de studentă la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Echipa noastră va lucra preponderent cu obiectivul 1 – fără sărăcie –, dar și cu obiectivul 8 – muncă decentă și creștere economică. Vom discuta cu elevii despre cum ar putea fi utilizate deșeurile ca materie primă pentru noi afaceri și vom organiza un joc de simulare care își propune să-i facă să reflecteze asupra sărăciei și să înțeleagă cum hrana este distribuită inegal în lume.

Lista instituțiilor beneficiare:
Instituția Publică Gimnaziul-Grădiniță Telița din satul Telița, raionul Anenii Noi;
Instituția Publică Liceul „Ioan Vodă” din orașul Cahul;
Instituția Publică Liceul Teoretic „Petre Ștefănucă” din orașul Ialoveni;
Instituția Publică Gimnaziul „Grigore Racoviță” din satul Andrușul de Sus, raionul Cahul;
Liceul Teoretic „Ion Creangă” din orașul Fălești.

În etapa a treia, participanții se vor reuni într-un conferință finală de totalizare.

Proiectul este realizat de Asociația InterStep (Danemarca) în parteneriat cu Centrul de Resurse (Republica Moldova).

Tânăr răpit, pe strada Trandafirilor din Capitală, pentru o datorie falsă: Patru suspecți reținuți, printre care și o minoră

Un tânăr de 22 de ani a fost răpit, pe strada Trandafirilor din capitală, și ținut captiv de patru persoane, printre care și o minoră, în urma unei dispute legate de o datorie. Acesta a fost eliberată după intervenția poliției, transmite IPN.

Potrivit informațiilor premilinare, tânărul se afla împreună cu prietena sa când a fost atacat de un grup de patru indivizi cu vârste între 17 și 24 de ani, originari din Chișinău, Ialoveni și Criuleni.

Suspecții au agresat tânărul și l-au forțat să urce într-un automobil, plecând apoi într-o direcție necunoscută. La scurt timp, prietena victimei a primit un mesaj prin care i se cerea suma de 450 de euro pentru eliberarea acestuia.

În urma operațiunii desfășurate de ofițerii Inspectoratului Botanica, cu sprijinul Direcției de poliție Chișinău și al polițiștilor de patrulare, suspecții au fost localizați și reținuți. Victima a fost găsită la domiciliul unuia dintre agresori.

În cadrul anchetei, suspecții și-au recunoscut faptele, explicând că l-au răpit pe tânăr pentru a-și recupera o datorie. Aceștia au fost plasați în arest pentru 72 de ore, în timp ce minora este cercetată în stare de libertate.

Conform legislației în vigoare, persoanele găsite vinovate de șantaj și răpire riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 10 la 13 ani.

Moldovenii pot declara online coletele cu o valoare mai mare de 150 de euro

De astăzi, persoanele fizice vor putea declara online bunurile recepționate prin trimiteri poștale internaționale, pentru care trebuie achitate drepturile de import. Este vorba despre coletele cu o valoare mai mare de 150 de euro, dar care nu depășesc 1.000 de euro. Noua soluție digitală, disponibilă pe Portalul Public al Serviciului Vamal, va simplifica procesul de declarare, eliminând necesitatea apelării la serviciile de brokeraj și a deplasării la birourile/posturile vamale, scrie omniapres.md.

Prin intermediul acestei platforme, utilizatorii vor putea completa și transmite declarația vamală în mod direct, având la dispoziție instrucțiuni clare privind informațiile necesare. Persoana care completează declarația este responsabilă pentru corectitudinea datelor introduse și răspunde pentru eventualele erori. Totuși, declarația poate fi verificată înainte de a fi transmisă și înregistrată în Sistemul Informațional Vamal.

După verificarea informațiilor de către funcționarul vamal și calcularea drepturilor de import, persoana va putea efectua plata acestora prin intermediul MPAY. Ulterior, după acordarea liberului de vamă, coletul va fi livrat direct la adresa indicată în momentul plasării comenzii.

„Digitalizarea este una dintre prioritățile noastre, pentru că înseamnă servicii mai rapide, mai sigure și mai accesibile pentru oameni. Lansarea acestui nou serviciu oferă mai multă transparență și comoditate, reducând timpul și efortul necesar pentru declararea bunurilor primite prin trimiteri poștale,” a declarat Alexandru Iacub, directorul Serviciului Vamal.

Starea de urgență se încheie azi și nu va fi prelungită deocamdată
Articolul anterior
Doi indivizi, reținuți pentru escrocherie în proporții deosebit de mari sub pretextul stingerii unei datorii formale de peste 2 mil de euro
Articolul următor