Când vor renunța românii la masca de protecție? Răspunsul expertului

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 din România, a explicat duminică seară, în cadrul unui interviu televizat, care este condiția esențială pentru ca populația să poată renunța la purtarea măștii de protecție. Din declarațiile expertului reiese că momentul în care se va întâmpla acest lucru nu va veni curând.

„În momentul în care vom ajunge la acel prag de imunizare colectivă şi în momentul în care nu constatăm emergenţa unor tulpini care nu sunt acoperite de vaccin, cu siguranţă la acel moment se poate renunţa şi la utilizarea măştilor de protecţie”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Deocamdată, doar puțin peste 800.000 de persoane au fost vaccinate în România, din totalul de 19 milioane. Departe de procentul de 60%-70%, care ar însemna între 11,4 și 13,3 milioane, estimat de dr. Gheorghiță, înainte de debutul campaniei de vaccinare, pentru atingerea imunității colective.

Medicul militar a ținut să sublinieze însă că masca ne ferește și de alte virusuri, nu doar de coronavirus.

,,Aș vrea să menţionez că prin folosirea corectă a măştilor de protecţie ne ferim de foarte multe alte infecţii cu transmitere respiratorie, nu doar de infecţia cu SARS-CoV-2”.

Medicul a mai adăugat că datele centralizate – atât în România, cât şi din alte ţări în care au demarat campanii de vaccinare – arată „o eficienţă a vaccinului în viaţa de zi cu zi” în sensul în care s-a dovedit scăderea incidenţei cazurilor de COVID-19, după imunizare.

De altfel, dr. Gheorghiță a declarat marți, 16 februarie, în cadrul unei conferinței de presă, că rata de incidență a infecției cu COVID în rândul persoanelor vaccinate în etapa I a scăzut cu peste 87,7%, în ultima săptămână.

sursa

Israel: Rata infectărilor cu Covid-19 a scăzut cu 95,8% în rândul celor care au primit ambele doze de vaccin Pfizer
Articolul anterior
Actrița Gwyneth Paltrow a dat lovitura în business lansând vibratorul inteligent
Articolul următor
Alte articole interesante