Când vor fi recuperate cele 12 zile, care au fost declarate libere pe parcursul stării de urgență?

Guvernul R. Moldova a decis când vor fi recuperate cele 12 zile care au fost declarate libere pe parcursul stării de urgență. Hotărârea urmează să fie aprobată în ședința Guvernului din 3 iunie 2020.

separator

Astfel, au fost stabilite următoarele zile lucrătoare pe parcursul anului 2020: 13 iunie, 27 iunie, 4 iulie, 18 iulie, 1 august, 15 august, 5 septembrie, 19 septembrie, 3 octombrie, 17 octombrie, 31 octombrie și 14 noiembrie.

În zilele de respective activitatea salariaților cu durata normală a timpului de muncă se va organiza după următorul regim de muncă: de la 8:00 până la 16:30, cu pauza de masă de la 12:00 până la 12:30. În zilele de luni până vineri, regimul zilnic de muncă se stabilește: de la ora 8:00 până la 17:30, cu pauza de masă de la 12:30 până la 13:00, în instituțiile/autoritățile publice din subordinea Guvernului pentru salariații cu durata normală a timpului de muncă; 2) de către conducătorul entității pentru alte instituții și autorități publice.

Orele de lucru echivalente cu 10 zile libere vor fi recuperate, începând cu 1 iulie 2020, prin majorarea, în zilele de luni până vineri, a timpului zilnic de muncă cu o oră și reducerea pauzei de masă cu 30 de minute.

Recuperarea zilelor declarate libere se va produce prin efectuarea concomitentă a extinderii timpului zilnic de muncă și muncii în zilele declarate în punctul 1 lucrătoare, până la epuizarea deplină a zilelor/orelor necesare de recuperat.

Evidența zilelor/orelor necesare de recuperat se va ține de către angajator în mod individual, pe fiecare salariat, inclusiv pe salariații care, în perioada următoare, vor solicita concediu de odihnă anual, concediu paternal sau concediu neplătit sau vor avea raporturile de muncă/serviciu suspendate, inclusiv pe motiv de boală sau traumatism, până la recuperarea deplină a zilelor declarate libere. Ordinul privind zilele/orele necesare de a fi recuperate se va aduce la cunoștința salariaților sub semnătură.

În caz de încetare a contractului individual de muncă/raporturilor de serviciu până la recuperarea deplină a zilelor declarate libere, angajatorul va reține din plățile ce se cuvin salariatului salariul achitat pentru zilele/orele nerecuperate.

Pentru salariații remunerați cu salarii de funcție lunare, munca efectuată în zilele prevăzute, precum și orele recuperate în zilele de luni până vineri nu se remunerează și nu se consideră muncă suplimentară.

Prevederile punctelor 1-5 (din document) nu se aplică salariaților care, în zilele de 30 martie–3 aprilie, 7 aprilie–17 aprilie, 21 aprilie–24 aprilie și 27 aprilie– 30 aprilie 2020: 1) au activat în baza dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale (salariații instituțiilor medico-sanitare, serviciilor de salvare, urgență, asistență socială, apărării naționale, ordinii publice și securității naționale); 2) nu se aflau în raporturi de muncă cu unitatea în cauză; 3) aveau suspendate contractele individuale de muncă/raporturile de serviciu; 4) s-au aflat în concediu medical, concediu paternal, concediu de odihnă anual, concediu neplătit; 5) au activat la decizia angajatorului (la distanță sau cu prezența în oficiu).

Salariații enumerați în prezentul punct nu au obligația de a se prezenta la muncă în zilele/orele declarate lucrătoare, iar salariul de funcție lunar al acestora nu va fi diminuat.

sursa: www.deschide.md

VIDEO! Imagini cu doi doi bătrâni care vor să se dea cu sania au amuzat tot Internetul

Video devenit viral in online! În imagini apar doi bătrâni care încearcă să se dea cu sania.

„Problema este că noi căutăm pe cineva lângă care să îmbătrânim, în timp ce secretul este sa găsim pe cineva lângă care să rămânem copii.”, scrie autorul postării.

Imaginea zilei: Cum arată zebrele din Chişinău pe care mor pietoni

Cum, în 2023, nu trebuie să arate o trecere pentru pietoni în Chişinău? Răspunsul simplu îl puteţi vedea în fotografia postată de autoblog.md care nu mai are nevoie de niciun comentariu.

Anul 2023 a început extrem de prost în ce priveşte numărul de accidente cu implicarea pietonilor şi o parte din vina pentru producerea acestora revine infrastructurii prost amenajate, deşi nu se recunoaşte asta. După cum a declarat expertul Ilie Bricicaru, infrastructura rutieră din preajma trecerilor pietonale trebuie gândită într-un mod în care să fie exclus orice risc de accident, însă…

Însă la ce evoluţie sau revoluţie să ne așteptăm, când elementarul lipsește?! În imagine este o trecere pentru pietoni de pe strada Grenoble, din preajma podului de Telecentru, una des folosită pentru că altele nu se găsesc chiar aproape. Trecerea pe aceasta nu este dirijată de vreun semafor, astfel că pietonii speră mereu că li se va ceda, însă din cele observate şi de noi nu se întâmplă de fiecare dată.

Deşi există indicatoare rutiere care nu se observă excelent din cauza numărului mare de maşini în trafic, inclusiv parcate în preajmă, în mod normal un şofer ar sesiza mai bine apropierea de o trecere, pe timp de noapte, dacă ar fi bine marcată cu un alb intens şi uşor reflectorizant. De iluminare nu mai spunem nimic, căci asta ar fi un lux pentru bugetul Primăriei, comparativ cu semafoarele inteligente…

Încă o remarcă ar fi în privinţa vehiculelor de mare tonaj şi înalte. Să presupunem că acest camionagiu din Ucraina s-a cam rătăcit, dar în general astfel de maşinării nu au ce căuta pe astfel de străzi. Acestea pot spori riscul producerii de accidente cu pietoni, inclusiv din cauza dimensiunilor, devenind un impediment în câmpul vizual al altor participanți la trafic, dar al pietonilor. În acest caz, mamele cu copii au început să traverseze strada prin spatele TIR-ului, însă pe contrasens doar şoferul din Mercedes a observat asta, iar cel din Alfa Romeo într-un ultim moment, oprindu-se practic pe trecere.

Aşadar, mai este mult de lucru pentru a securiza trecerile pentru pietoni din Chişinău şi recomandăm administratorului principal al oraşului, împreună cu echipa sa, să se ocupe de administrarea problemelor reale, nu de politică. Ori aplicarea unui marcaj proaspăt, inclusiv pe această trecere, este planificată abia în al doilea mandat?…

Dacă aţi surprins vreo situaţie interesantă/riscantă, în Chişinău sau pe drumurile din ţară, scrieţi-ne şi trimiteţi imagini foto/video prin secţiunea Contact, pe pagina noastră de Facebook sau la adresa contact@autoblog.md, iar noi o vom transforma în ştire care va fi auzită şi de autorităţi, mai scrie autoblog.md.

VIDEO! Imagini spectaculoase cu o bătaie între doi urși, surprinse într-o pădure din județul Suceava

Imagini foarte rare și spectaculoase cu o confruntare puternică între doi urși au fost surprinse într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Broșteni din cadrul Direcției Silvice Suceava, scrie hotnews.ro.

„Urșii sunt animale teritoriale și au habitatul în pădurile întinse de munte și cele dese din zonele deluroase. În căutarea hranei, urșii fac deplasări lungi, folosindu-și toate simțurile, în special cel olfactiv, foarte dezvoltat. Hrana lor este predominant vegetală, dar se hrănesc și cu pești, cervide, mamifere mici, până la păsări sau ouă de păsări și insecte”, scrie Romsilva pe pagina de Facebook.

Imaginile au fost surprinse de un angajat al Direcției Silvice Suceava, Ionel Moroșanu, și postate pe Facebook de Romsilva.

Kătălina Rusu și-a încreștinat fetița!
Articolul anterior
Director ANSP: ,,Avem primii frizeri infectaţi cu coronavirus, după relaxarea măsurilor”
Articolul următor