Caniculă extremă în Grecia! Școli închise și telemuncă pentru bugetari

Grecia înregistrează primul val de caniculă extremă din acest an, pentru prima dată atât de devreme în istoria recentă.

Prognoză neplăcută pentru Grecia

Mase de aer foarte cald sosite din nordul Africii și centrul Mediteranei este de așteptat să crească temperaturile la niveluri foarte ridicate începând de astăzi, marți, până vineri, scrie evz.ro.

Potrivit Serviciului Național de Meteorologie, care a emis luni un Buletin de Urgență privind Deteriorarea Vremii, în multe zone ale țării temperaturile vor ajunge la 40°C, iar în estul Greciei Continentale și în Peloponez și mai ales în regiunile aflate departe de briza mării, miercuri și joi vor fi temperaturi de 41°C și 42°C, posibil pe alocuri și de 43°C.

Zile toride la Atena

Cele mai toride vor fi, așadar, zilele de miercuri și joi, urmând ca vineri temperatura să scadă în partea de centru-vest și nord, dar va rămâne ridicată în sud, între 38 și 39 de grade.

Vineri dupa-amiază un front de aer mai rece care coboară din Balcani va provoca furtuni în țările vecine, dar va duce și la încheierea caniculei în Grecia.

Marți, la Atena, în centrul orașului temperatura a fost de 38-39 de grade, iar miercuri și joi va ajunge la 40-41 de grade, urmând ca vineri să ajungă iar la 38-39 de grade Celsius. La malul mării, temperatura va fi cu 2-3 grade mai scăzută.

Care a fost recordul de temperatură pentru Grecia

Recordul pentru Atena, din ultimii 50 de ani cel puțin, pentru a 2-a decadă a lunii iunie este de 40,4°C, înregistrat în 2010. La Salonic, temperatura astăzi va fi de 36-37 de grade, urmând ca în zilele următoare să mai crească cu 1-2 grade.

Serviciul pentru Protecție Civilă a transmis o alertă cu privire la risc foarte mare de incendiu (nivel 4) pentru astăzi în regiunile Attica, Viotia, Fthiotida, Fokida și Corintia. În unele zone, școlile vor fi închise timp de trei zile, iar pentru funcționarii publici există recomandarea de a lucra în regim de telemuncă.

Zeci de percheziții și cinci persoane reținute într-un dosar de escrocherie în proporţii deosebit de mari

Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI, în comun cu ofițerii de urmărire penală ai Inspectoratului de Poliție Ciocana, sub conducerea procurorilor Procuraturii mun. Chișinău- oficiul Ciocana, au deconspirat activitatea unui grup infracțional suspectat de escrocherie în proporții deosebit de mari. Prejudiciul se ridică la 500 000 de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției. 

În speță, în perioada lunilor aprilie – iulie 2023, suspecții, prin abuz de încredere, sub pretextul că victima, o femeie de 68 ani, ar urma să obțină profituri fabuloase ca urmare a investirii mijloacelor bănești pe care le deține în diferite operațiuni și servicii financiare, au obținut accesul asupra conținutului telefonului ei, prin instalarea aplicației AnyDesk si TeamViewer și i-ar fi creat un cont pe o platformă.

Apoi, prin diferite metode au efectuat mai multe transferuri de pe cardurile ei bancare, dar și au contractat credite de la companiile de microcreditare, cauzând astfel victimei un prejudiciu  de aproximativ 500 000 de lei.

Ca urmare a măsurilor întreprinse și informațiilor obținute, ofițerii de investigații au stabilit că în activitatea ilegală figurează mai mulți membri care împart rolurile între ei. Mai mult, unii dintre suspecți ar avea ca gen de activitate introducerea pe teritoriul Republicii Moldova prin contrabandă,  obiecte prețioase, în special ceasuri de brand, dar și  bijuterii și automobile de lux.

În rezultatul măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală întreprinse, oamenii legii au stabilit identitatea mai multor membri ai grupului investigat, care prin înșelăciune ar fi  însușit mijloace financiare de la partea vătămată.

Astfel, ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI, cu suportul mascaților de la BPDS „Fulger” a IGP au efectuat percheziții în automobilele și la domiciliile a șapte suspecți cu vârste cuprinse între 21 și 46 de ani, domiciliați în mun. Chișinău și raionul Basarabeasca, de unde au fost ridicate telefoane mobile, carduri bancare, mii de euro, un BMW, laptopuri, o armă de vânătoare cu țeavă lisă fără acte și zeci de cartușe. 

Cinci suspecți au fost reținuți pentru 72 de ore, iar alții doi  urmează a fi anunțați în căutare.

Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 8 la 15 ani.

Investigațiile continuă pentru stabilirea altor persoane implicate,  timp în care acestea beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Tânărul care vara trecută a omorât-o pe Iasmina, o copilă de doar 7 ani din satul Recea, condamnat la 23 de ani de detenție

Datorită eforturilor procurorilor din cadrul Procuraturii raionului Râșcani, a fost posibilă condamnarea unui tânăr de 21 de ani, învinuit de omor intenționat al unui minor, săvârșit cu deosebită cruzime (art.145 alin.(2) lit. a),e), j) din Codul penal), informează unica.md cu referire la un comunicat al Procuraturii Generale.

Judecătoria Drochia, sediul Râșcani, prin sentința din 18 iulie 2024, i-a stabilit pedeapsa sub formă de 23 de ani de închisoare cu executare și a mai dispus încasarea a 1 500 000 lei de la inculpat, în beneficiul succesorului părții vătămate, în contul reparării prejudiciului moral cauzat prin infracțiune și 25 000 lei, cheltuieli de asistență juridică.

Potrivit rechizitoriului, inculpatul, la 07 august 2023, pe timp de seară, în timp ce se afla la domiciliul său din satul Recea, raionul Râșcani, a auzit-o pe vecina sa în vârstă de 7 ani, care îl striga pe fratele lui mai mare. Fiind indignat de faptul că copila l-a deranjat, i-a spus să îl aștepte lângă poarta gospodăriei bunelului inculpatului, care se afla vis-a-vis de casa acestuia. Ulterior, a ieșit afară și a condus copila în încăperea auxiliară din gospodăria respectivă, unde a sugrumat-o, apoi i-a umplut cavitatea bucală cu țărână și a acoperit corpul neînsuflețit cu gunoi (saci, carton, frunze, bucăți de cărămizi etc.)

În privința inculpatului a fost menținută măsura preventivă – arestul preventiv. Acesta nu și-a recunoscut vinovăția pentru faptele de care a fost acuzat.

Conform concluziilor experților judiciari psihiatri, la data comiterii infracțiunii, tânărul a acționat cu discernământ, avea capacitatea de a-și da seama de acțiunile sale și le putea dirija.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Bălți.

ULTIMA ORĂ! Incendiu la Arena Chișinău. Patru echipe de pompieri au intervenit la fața locului

Pompierii IGSU au intervenit la lichidarea flăcărilor care au cuprins un transformator în clădirea “Arena Chișinău”, strada Calea Orheiului 130, din municipiul Chișinău, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Apelul de la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 11:42, iar potrivit informațiilor arderea s-a produs într-o încăpere tehnică. La fața locului au intervenit 4 echipe de pompieri, care au reușit lichidarea arderii către ora 12:51. Nici o persoană nu a avut de suferit. Focul a afectat un transformator electric. Datorită intervenției operative a salvatorilor, flăcările nu au obținut răspândire.

Cauza producerii arderii urmează a fi stabilită de specialiști.

Toți migranții din Republica Moldova, returnați de SUA
Articolul anterior
Gigantul bananier Chiquita, responsabil pentru finanțarea unui grup terorist
Articolul următor