Cantități mici de radiații au fost detectate în sud-estul Finlandei

Micile cantități de izotopi radioactivi au fost depistate în orașul Kotka din sud-estul Finlandei, însă specialiștii spun că nu reprezintă un risc pentru sănătatea oamenilor, relatează libertatea.ro.

Aceste descoperiri sunt ”destul de normale”, au precizat miercuri reprezentanții instituției care supraveghează siguranța nucleară a țării. „Radioactivitatea observată nu are niciun impact asupra mediului sau asupra sănătății umane, deoarece concentrațiile au fost foarte scăzute”, a transmis Autoritatea pentru Securitatea Nucleară și Radiațiilor (STUK) într-un comunicat. Specialiștii adaugă că „mici cantități de zirconiu și niobiu pot scăpa în aer” în diferite situații, ca atunci când au loc lucrări de întreținere a centralei.

Probele în care a fost depistată prezența radiațiilor au fost colectate în timp ce curenții de aer se îndreptau spre Kotka dinspre est și sud-est, însă, potrivit STUK, sursa radiației era necunoscută.

Un purtător de cuvânt al Autorității pentru Securitatea Nucleară a Radiațiilor a declarat că instituția nu intenționează să facă investigații suplimentare. Finlanda, Suedia și Rusia au mai multe reactoare nucleare în regiune. Informațiile apar în contextul îngrijorărilor legate de situația de securitate de la centrala nucleară de la Zaporojie din sudul Ucrainei, unde o echipă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică va face verificări în următoarele zile. Rusia și Ucraina se acuză reciproc de bombardamente în zona centralei.

Forţele ucrainene recuceresc oraşul Kupiansk şi alungă trupele ruse de pe malul estic al râului Oskil

Forţele ucrainene au cucerit întreg teritoriul oraşului Kupiansk şi au alungat trupele ruse din poziţiile de pe malul estic al râului Oskil, care desparte oraşul din nord-estul Ucrainei.

soldati ucraina

Cea mai mare parte a oraşului Kupiansk, un nod feroviar strategic, a fost recucerită la începutul acestei luni, ca parte a unei contraofensive uimitoare a trupelor ucrainene în nord-estul ţării, conform presei străine.

Unele trupe ruse au rezistat pe malul estic al râului Oskil, peste un pod rutier distrus.

Civilii au fugit pe teritoriul ucrainean în timp ce bombardamentele continuau zi şi noapte.

Încă un oligarh rus a fost găsit mort. E sinucidere, conform anchetei

Șirul morților suspecte în rândul oligarhilor ruși continuă. Managerul Relațiilor Publice al Căilor Ferate Ruse și-a pierdut viața într-un mod suspect.

Oligarhul, în vârstă de 57 de ani, a fost găsit împușcat în locuința sa din Moscova. Anchetatorii au spus despre moartea sa că este o sinucidere, însă nu au dezvăluit mai multe detalii despre acest caz.

Decesul managerul de PR al Căilor Ferate Ruse face parte dintr-un șir de morți suspecte care a fost declanșat la începutul ofensivei ruse în Ucraina.

Din februarie și până acum zeci de oligarhi ruși au murit, iar decesele tuturor au fost declarate sinucideri. 

sursa

Ultima oră! Energocom va achiziționa 15 milioane de metri cubi de gaze naturale. Unde vor fi stocate

Compania Energocom va achiziționa 15 milioane de metri cubi de gaze naturale, și vor fi stocate în depozitele din România și Ucraina. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

Soluție de rezervă: Guvernul a aprobat crearea stocurilor de gaze naturale  pentru situații de urgență – NordNews

Potrivit CSE, decizia a fost luată în vederea sporirii securităţii energetice a Republicii Moldova.

Astfel, stocurile de gaze naturale vor fi procurate și livrate în baza unui contract-cadru de vânzare-cumpărare a gazelor naturale de tip EFET, încheiat între SA „Energocom” și SA „Moldovagaz”.

„La data adoptării prezentei dispoziţii SA „Energocom” va procura în baza contractului EFET semnat, iar SA „Moldovagaz” va asigura livrarea şi va vinde 10 mil. m3 de gaze naturale la condiţii standard, la preţul de achiziţie de 1882,78 USD/1000 m3 , care va fi confirmat prin actul de predare-primire semnat între SA „Moldovagaz” şi FJSC „Gazprom”, la care se adaugă tariful de intrare în sistemul de transport al SRL „Moldovatransgaz”, la condiţiile de livrare ale pieţei angro a Republicii Moldova. Livrarea se va efectua la data de 30 septembrie”, se arată în dispoziția CSE.

Totodată,  compania „Energocom” va procura și 5 milioane de metri cubi de gaze naturale la preţul preliminar de achiziţie al gazelor naturale de 1058,11 USD/1000 m3, estimat conform situației din 23 septembrie.

„Preţul final al gazelor naturale va fi recalculat după stabilirea preţului de import al gazelor naturale pentru SA „Moldovagaz” în luna octombrie 2022. Livrarea se va efectua la solicitarea SA „Energocom”. Până la onorarea deplină a obligațiilor SA „Moldovagaz” față de SA „Energocom”, contravaloarea gazului va fi garantată prin gajarea către SA Energocom a creanțelor cu titlu executoriu SA „Moldovagaz” față de SA „Termoelectrica””, au decis membrii Comisiei.

sursa: www.realitatea.md

Doi tineri, care și-au schimbat numele în Johnny Depp și Angelina Jolie, se vor căsători în câteva zile la Sankt Petersburg
Articolul anterior
Adolescentă de 16 ani, agresată sexual în liftul unui bloc din București. Camerele de supraveghere au surprins momentul
Articolul următor