Cantități record de petrol rusesc se îndreaptă spre China și India

Un volum record de țiței rusesc este încărcat în petroliere, cantități fără precedent urmând să ajungă în India şi China, în condițiile în care alte state au restricționat importurile, din cauza războiului din Ucraina, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

Cantități record de petrol rusesc se îndreaptă spre China și India

Între 74 şi 79 milioane de barili de țiței din Rusia (membru în grupul OPEC+, compus din Organizația Statelor Exportatoare de Petrol şi alți mari producători) s-au aflat săptămâna trecută în tranzit şi în depozite plutitoare, mai mult decât dublu față de nivelul de 27 milioane de barili de țiței în februarie, înainte de invadarea Ucrainei, arată datele analiștilor de la Kpler, transmite g4media.ro.

Aceștia susțin că Asia a depășit Europa, fiind pentru prima dată cel mai mare cumpărător luna trecută, iar decalajul se va adânci în mai.

Datele indică cum a fost modificat comerțul energetic global de război, în condițiile în care Marea Britanie, SUA şi multe companii din UE au refuzat să cumpere țiței rusesc, forțând Moscova să caute cumpărători în Asia. India şi China au importat milioane de barili de țiței din Rusia, profitând de discounturile ridicate.

„Unii cumpărători interesați din Asia sunt motivați mai mult economic decât de o poziție politică, SUA urmăresc cu atenție achizițiile Indiei de țiței rusesc, deci acest flux s-ar putea confrunta cu riscuri”, susține Jane Xie, de la Kpler.

Cantitățile combinate de țiței rusesc care au ajuns la principalii cumpărători din Asia – India şi China – au atins în aprilie un nivel record, în special în urma creșterii achizițiilor din India, apreciază Xie.

Petrolierele fac astfel călătorii mai lungi din porturile rusești către Asia, în loc să meargă în Europa, în mod obișnuit o călătorie dus spre China durează aproximativ două luni.

La 26 mai, era transportată pe apă o cantitate de aproximativ 64,3 milioane de barili de țiței din Rusia, față de 24,7 milioane de barili de țiței la finalul lunii februarie, arată datele Kpler.

Germania vrea legalizarea canabisului în scop recreațional

Inițiativa este supervizată chiar de cancelarul german Olaf Scholz, care conduce o coaliție formată din Social-Democrați, Verzi și Alianța Democraților Liberi, membrii tuturor acestor partide urmând să se pronunțe în privința legalizării canabisului în Germania pentru scopuri recreaționale.

Curios din fire? Iata cateva lucruri despre cannabis pe care sigur nu le  stiai

Canabisul a fost legalizat în scop medicinal în Germania încă din anul 2017, dar în acest moment autoritățile se gândesc să permită folosirea acestuia inclusiv în scopuri recreaționale, transmite publicația Hotpress.

Printre argumentele aduse în favoarea implementării acestei măsuri se numără inclusiv un potențial beneficiu economic, un exemplu în acest sens fiind reducerea costurilor pe care le presupune arestarea, respectiv deținerea celor care cumpără canabis de pe piața neagră.

Mai mult, un studiu publicat de Institutul pentru Economia Concurenţei (DICE) şi Universitatea Heinrich Heine din Dusseldorf arată că legalizarea canabisului ar putea aduce Germaniei venituri suplimentare de circa 4,7 miliarde de euro anual şi ar putea crea 27.000 de locuri de muncă.

În plus, distribuitorii germani de canabis folosit în scop medicinal au sugerat chiar includerea produsului în magazinele online ale marilor retaileri, dar propunerea a fost întâmpinată cu reticență, temerea principală fiind că în acest fel minorii îl vor putea accesa mult prea ușor, conform aceleiași surse.

Proiectul de lege privind legalizarea utilizării canabisului în scop recreațional în Germania ar urma să fie gata în cursul acestui an.

O matematiciană ucraineană a primit prestigioasa Medalie Fields

Beneficiarii sunt anunțați în mod normal la Congresul Internațional al Matematicienilor. Viazovska a dedicat recent una dintre prelegerile sale Iuliei Zdanovksa, o tânără matematiciană și informaticiană ucraineană din Harkov care a fost ucisă într-un atac cu rachete rusești. Când cineva ca ea moare, este ca și cum ar muri viitorul, a spus Viazovska.

Matematiciana ucraineană Maryna Viazovska a fost desemnată marți ca fiind unul dintre cei patru laureați ai prestigioasei Medalii Fields, care este adesea descrisă ca fiind Premiul Nobel pentru matematică.

Uniunea Matematică Internațională a declarat că Viazovska, care deține catedra de teoria numerelor la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne, a fost onorată pentru munca sa privind cea mai densă împachetare a sferelor identice în opt dimensiuni.

Viazovska a declarat că atacul Rusiei asupra Ucrainei din februarie a schimbat profund viața ei și a tuturor ucrainenilor. Când a început războiul nu m-am putut gândi la nimic altceva, inclusiv la matematică”, a spus ea, adăugând că predarea i-a oferit totuși un oarecare răgaz.

Când sunt în fața clasei, trebuie să uit de orice altceva pentru că trebuie să fiu foarte concentrată, a spus Viazovska. Acest lucru m-a făcut să uit de frica și durerea din interiorul meu.

Alți câștigători ai Medaliei Fields

Ceilalți câștigători au fost matematicianul francez Hugo Duminil-Copin de la Universitatea din Geneva, matematicianul american de origine coreeană June Huh de la Princeton și matematicianul britanic James Maynard de la Universitatea din Oxford.Medalia Fields este acordată la fiecare patru ani matematicienilor cu vârsta sub 40 de ani.

Beneficiarii sunt anunțați în mod normal la Congresul Internațional al Matematicienilor, care trebuia să aibă loc inițial în Rusia anul acesta, dar care a fost mutat la Helsinki. Războiul barbar pe care Rusia continuă să îl ducă împotriva Ucrainei arată în mod clar că nicio altă alternativă nu era fezabilă, a declarat președintele Uniunii Matematice Internaționale, Carlos E. Kenig.

Viazovska a dedicat recent una dintre prelegerile sale Iuliei Zdanovksa, o tânără matematiciană și informaticiană ucraineană din Harkov care a fost ucisă într-un atac cu rachete rusești.

Când cineva ca ea moare, este ca și cum ar muri viitorul, a spus Viazovska. În acest moment, ucrainenii dau cel mai mare preț pentru convingerile noastre și pentru libertatea noastră”.

sursa

Franța donează Republicii Moldova ambulanțe în cadrul mecanismului european de protecție civilă

Assistance Publique – Hôpitaux de Paris a donat Ministerului Sănătății al R. Moldova trei ambulanțe recondiționate. Un anunț în acest sens a fost făcut de reprezentanții Ambasadei Franței în R. Moldova, care au menționat faptul că Franța continuă să ofere sprijin umanitar R. Moldova.

Potrivit misiunii diplomatice, operațiunea, organizată de Centrul de criză și sprijin al Ministerului Europei și al Afacerilor Externe, s-a desfășurat în cadrul mecanismului european de protecție civilă.

„(…) Franța continuă să ofere sprijin umanitar, financiar și economic autorităților și populației R. Moldova”, anunță misiunea diplomatică într-o notă informativă.

La începutul lunii mai, la Fondation Merieux din Franța a donat Ministerului Sănătății al R. Moldova un lot de medicamente pentru a asigura tratamentul pacienților refugiați din Ucraina.

Cecenii acuză că sunt răpiţi şi forţaţi să lupte în războiul din Ucraina: Toţi ajung în prima linie
Articolul anterior
Circa 70 de cadavre, găsite sub o clădire din Mariupol
Articolul următor