Carburanţii s-ar putea ieftini

Prețul petrolului scade, iar acest lucru ar putea duce la o posibilă ieftinire a carburanților în Moldova.

Cotația unui baril de petrol Brent la bursele internaționale a scăzut cu circa 7% în ultima săptămână, la circa 65 dolari, și cu peste 10% de la 1 august. Prețul petrolului scade pe fondul apariției materialelor de la reuniunea monetară a Băncii Centrale Americane (Fed), care denotă intențiile autorității de reglementare din SUA de a reduce programul de răscumpărare a activelor până la sfârșitul acestui an, transmite safenews.md.

Experții nu exclud că petrolul ar putea să mai scadă din preț, nivelul actual de rezistență fiind 63,5 dolari pentru un baril, dar nu este exclusă și o revenire a acestora. Ieftinirea de la bursele internaționale dă speranțe că în scurt timp se va schimba trendul și am putea asista și la reduceri de preț la benzinăriile din Moldova.

Mai ales că, în ultima perioadă, se atestă și o apreciere a leului moldovenesc, față de principalele valute. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în ultimele două săptămâni, prețul mediu la bursele internaționale al unei tone de benzină A95 sau al unei tone de motorină s-a redus cu circa 5%.

Efectul reducerii costului însă încă nu se face vâzut și la benzinării, unde prețul unui litru de benzină în continuare oscilează în jurul la 20,10-20,40 de lei, iar cel al motorinei – 16,20-16,40 lei.

Pe de altă parte, prețul mediu de import al gazului petrolier lichefiat este în creștere semnificatiivă, de la începutul lunii august scumpindu-se cu circa 7%. La benzinării litrul de GPL costă 11,70-11,80 lei.

Datele oficiale arată că 70% din vânzările de carburanți revin pe seama motorinei, iar circa 90% din consum se datorează autoturismelor.  În același timp, pe seama agriculturii revine mai puțin de 10% din consumul total de carburanți.

Un tânăr şi-a tatuat pe braţ codul QR al certificatului de vaccinare
Articolul anterior
Vine 1 septembrie! Vezi unde vor fi organizate iarmaroace şcolare în Capitală
Articolul următor