Care este cauza incendiului devastator de la Catedrala Notre-Dame

Unul dintre cele mai puternice simboluri ale culturii Europene, Catedrala Notre-Dame din Paris, a fost cuprinsă de un incendiu devastator, noaptea trecută. Icoane, obiecte de cult, picturi unice, inestimabile,  au ars.

separator

Zona medievală a capitalei Franceze a fost cufundată în liniște. Nimeni nu avea puterea să scoată vreun cuvânt. Toți oamenii priveau înmărmuriți cum un simbol vechi de peste 850 de ani se transformă în scrum, chiar sub ochii lor. Turla principală a Notre-Dame, în formă de săgeată, a cedat și s-a prăbușit.

Mii de oameni au privit înmărmuriți, de pe ambele maluri ale Senei, cum turla în formă de săgeată a catedralei se prăbușește. După aproximativ 12 ore de luptă cu flăcările, incendiul de la Notre-Dame de Paris nu a fost stins încă. Sutele de pompieri mobilizați îl au acum sub control, dar pericolul nu a trecut. De asemenea, o persoană a fost rănită.

Catedrala se afla în plin proces de restaurare. Una dintre principalele ipoteze este că lucrările de pe șantier ar fi provocat incendiul.

Cauza incendiului rămâne un mister, însă principala pistă urmărită de anchetatori se referă la lucrările de reconsolidare care se desfășurau pe acoperișul catedralei. Focul devastator s-a răspândit de la mansardă și a trecut rapid pe o mare parte a acoperișului. Flăcările au devorat rama de lemn a acoperișului, care avea o lungime mai mare de 100 de metri și era supranumită „pădurea”.

Procurorii franzeci au deschis o investigație pentru „distrugerea accidentală prin incendiu”, potrivit AFP care citează oficialitățile din Paris. Anchetatorii cred că focul s-a răspândit de la locul lucrărilor de reconstrucție în curs de desfășurare, pe acoperișul catedralei.

Președintele francez, Emanuel Macron, promite că Notre Dame va fi refăcută. El a mers la locul incendiului și a ținut un discurs în apropierea Catedralei. Macron și-a luat angajamentul că va căuta cele mai mari talente și va reconstrui edificiul în numele francezilor.

Sursa: www.realitatea.net

Imagini din interiorul Catedralei Notre-Dame din Paris. Cum arăta până la incendiul devastator!
Articolul anterior
Cad fulgi de zăpadă în nordul Moldovei
Articolul următor
Alte articole interesante