Care este cel mai curat sector al Capitalei și cine sunt cei care încă mai obișnuiesc să arunce gunoiul pe stradă?

Una din trei persoane care aruncă gunoiul pe stradă în Chișinău are studii superioare. Totuși, chișinăuienii au devenit „mai responsabili din punct de vedere ecologic” în ultimii ani, arată un studiu sociologic.

separator

În ultimii 8 ani, numărul persoanelor care separă gunoiul s-a majorat de patru ori în Capitală. Însă, mai mult de o treime dintre locuitorii orașului nu fac în continure acest lucru.

Sectoarele Capitalei în care gunoiul este sortat cel mai mult

Rezultatele sondajului arată că, odată cu înaintarea în vârstă, tendința de a separa gunoiul scade. Persoanele de peste 65 de ani o fac în cea mai mică proporție, de 65%. Dintre sectoarele Capitalei, cel mai puțin este separat gunoiul la Ciocana – aproape o jumătate dintre locuitorii acestui sector nu obișnuiesc să-l sorteze.

Sectoarele Râșcani și Botanica au cei mai conștiincioși locuitori – 81% dintre ei sortează total sau parțial gunoiul. Persoanele care au câștiguri lunare în familie mai mici de 3.000 de lei, dar și cei cu veniturile de peste 15.000 de lei lunar sortează gunoiul în cea mai mică măsură. Astfel, reiese că cei mai îndestulați și cei mai săraci sortează gunoiul într-o mai mică măsură.

Explicația oamenilor care nu sortează gunoiul:

În general, oamenii spun că nu sortează gunoiul pentru că nu au lângă casă tomberoane separate. Dintre care nu sortează gunoiul, 7 din 10 dau vina pe autoritățile locale: „nu există locuri amenajate, nu sunt tomberoane separate, nu sunt create condiții pentru a separa gunoiul”.

Șapte la sută nu văd rostul sortării gunoiului, pentru că acesta oricum se ia într-o mașină comună. Tot 7% nu o fac din lipsă de timp, din lene, din incomoditate sau din cauză că nu știu cum să o facă.

O parte dintre chișinăuieni spun că nu separă gunoiul pentru că autoritățile nu le cer acest lucru și pentru că nu sunt motivați cu nimic în schimb.

Cine mai aruncă gunoiul pe stradă?

Unul din 10 chișinăuieni încă mai aruncă gunoiul pe stradă. Respectiv, 89% dintre locuitorii Capitalei afirmă că nu murdăresc străzile orașului și nu aruncă gunoiul pe jos, chiar dacă nu este vreun un coș de gunoi în apropiere.

Numărul conștiincioșilor ar fi crescut cu 32 de puncte procentuale, comparativ cu anul 2014, când ponderea acestora era de 57%, conform unui studiu realizat de „Magenta Consulting”.

Femeile sunt mai responsabile decât bărbații, acestea păstrând curățenia pe străzi într-o proporție de 92%.

Încă un fapt interesant: străzile Ciocanei par să fie cele mai curate din Capitală. „O fi adevărat?”, întreabă sociologii.

Chiar dacă locuitorii din Sectorul Ciocana separă gunoiul într-o măsură mai mică, aproape nimeni dintre cei chestionați la Ciocana nu aruncă gunoiul în stradă, acest sector marcând cel mai mare procentaj de „responsabili”: 97%.

Sondajul a fost realizat de „Magenta Consulting”, pe un eșantion de 951 de persoane, cu vârsta de 18+, locuitori ai Capitalei, cu o marjă de eroare de +/- 3%. Datele au fost colectate în perioada iulie – august 2019 , prin metoda CAPI (Computer Assisted Personal Interviewing).

sursa: www.sputnik.md

Un bărbat din Rusia, trimis într-un centru de pregătire militară, s-a sinucis

Trei ruși care au fost mobilizați au murit la un centru de pregătire militară din Poroșino, în regiunea Ekaterinburg, potrivit unor informații citate de Novaia Gazeta, relatează The Guardian.

Novaia Gazeta citează, la rândul său, informații obținute de postul local de știri EAN.

Un deputat din Duma de Stat a Rusiei, Maksim Ivanov, ar fi declarat: „Da, confirm că trei persoane au murit. Unul dintre cei mobilizați a murit din cauza unui atac de cord, iar altul s-a sinucis. Cel de-al treilea a fost externat și trimis acasă, unde a murit din cauza cirozei hepatice”, a spus el.

Postul de știri ASTRA informase anterior despre sinuciderea unui bărbat de 46 de ani din regiunea Kurgan. Cadavrul său a fost găsit pe 1 octombrie în cantina centrului militar de pregătire.

sursa

Kremlinul a împins Ucraina în NATO. Potrivit unui nou sondaj, 83% din ucraineni vor ca țara lor sa adere la NATO

Aderarea Ucrainei la NATO este susținută de un procentaj record de 83% din cetățeni, arată un sondaj de opinie preluat luni de Reuters și citat de Agerpres.

Videografik: Die Nato - Berliner Morgenpost

Potrivit institutului Rating Group din Kiev, sondajul a fost realizat în 1 și 2 octombrie pe un eșantion de 2.000 de persoane, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat vineri cererea oficială de aderare a țării sale la Alianța Nord-Atlantică.

Conform Rating Group, procentajul este cel mai ridicat înregistrat vreodată la un sondaj pe această tema în Ucraina; doar 4% din cei care au răspuns s-au declarat împotriva, iar 9% au spus că nu ar vota la un referendum pe această tema.

În noiembrie anul trecut, doar 55% din ucraineni erau favorabili intrării în NATO, iar în iunie anul acesta, procentajul era cu 7% mai mic decât în prezent.

Reuters apreciază că este evidență schimbarea opiniei publice după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie. Agenția reamintește că Moscova s-a opus vehement de multă vreme aderării la NATO fostei republici sovietice ucrainene, considerând că extinderea alianței constituie o amenințare de securitate pentru Rusia.

Zbor întors din drum din cauza unui pasager care a fumat țigară electronică în avion

Un zbor al companiei aeriene WizzAir, pe direcția Iași – Tel Aviv, a fost anulat după ce o pasageră a fumat țigară electronică în avion. Pilotul a decis să întoarcă aeronava din drum.

aeroport iasi

Incidentul a avut loc duminică. Pasagera care a fumat țigară electronică în avion are 17 ani și este cetățean israelian. Aceasta a ignorat indicațiile membrilor de echipaj privind interzicerea fumatului la bordul aeronavei, motiv pentru care pilotul a decis să revină la sol.

Alți doi tineri, rude cu tânăra de 17 ani, au devenit recalcitranți în urma acestui incident. Un cetățean israelian în vârstă de 20 de ani a înjurat și amenințat membrii echipajului, iar un tânăr de 17 ani, cetățean american, a manifestat un comportament recalcitrant la adresa autorităţilor.

Poliția de Frontieră, Jandarmeira Iași și Brigada Antitero SRI Iași au intervenit pentru calmarea situaţiei si debarcarea pasagerilor din aeronavă în ordine .

Cetăţeanul israelian în vârstă de 20 de ani, care a adresat injurii şi ameninţări membrilor echipajului, a fost amendat cu suma de 4.000 lei.

Celelalte două persoane, care au manifestat comportament neadecvat, au fost sancţionate contravenţional pentru încălcarea prevederilor legale privind fumatul în spaţii publice, în cazul tinerei care a fumat la bordul aeronavei, precum şi pentru încălcarea ordinii şi liniştii publice pentru cetăţeanul american.

Wizz Air a confirmat acest incident, precizând că „echipajul de cabină a gestionat situația așa cum este instruit și, odată ce aeronava a ajuns în poziția de parcare, a încercat să debarce pasagerul”.

„Pasagerii indisciplinați au fost predați Poliției. Ca urmare a acestor evenimente, zborul a fost anulat din rațiuni operaționale”, precizează Wizz Air.

Pasagerilor afectați li s-a oferit un zbor alternativ, în funcție de disponibilitate, rambursarea completă sau 120% din tariful achitat, sub formă de credit de companie. Pasagerii care au solicitate au primit și cazare, mai precizează compania aeriană.

sursa

Învață limba engleză eficient și atractiv, cu ajutorul tehnologiilor moderne de predare și echipei de traineri profesioniști!
Articolul anterior
Arde și gunoiștea din Orhei! Oamenii nu mai pot respira în oraș
Articolul următor