Care este cel mai curat sector al Capitalei și cine sunt cei care încă mai obișnuiesc să arunce gunoiul pe stradă?

Una din trei persoane care aruncă gunoiul pe stradă în Chișinău are studii superioare. Totuși, chișinăuienii au devenit „mai responsabili din punct de vedere ecologic” în ultimii ani, arată un studiu sociologic.

separator

În ultimii 8 ani, numărul persoanelor care separă gunoiul s-a majorat de patru ori în Capitală. Însă, mai mult de o treime dintre locuitorii orașului nu fac în continure acest lucru.

Sectoarele Capitalei în care gunoiul este sortat cel mai mult

Rezultatele sondajului arată că, odată cu înaintarea în vârstă, tendința de a separa gunoiul scade. Persoanele de peste 65 de ani o fac în cea mai mică proporție, de 65%. Dintre sectoarele Capitalei, cel mai puțin este separat gunoiul la Ciocana – aproape o jumătate dintre locuitorii acestui sector nu obișnuiesc să-l sorteze.

Sectoarele Râșcani și Botanica au cei mai conștiincioși locuitori – 81% dintre ei sortează total sau parțial gunoiul. Persoanele care au câștiguri lunare în familie mai mici de 3.000 de lei, dar și cei cu veniturile de peste 15.000 de lei lunar sortează gunoiul în cea mai mică măsură. Astfel, reiese că cei mai îndestulați și cei mai săraci sortează gunoiul într-o mai mică măsură.

Explicația oamenilor care nu sortează gunoiul:

În general, oamenii spun că nu sortează gunoiul pentru că nu au lângă casă tomberoane separate. Dintre care nu sortează gunoiul, 7 din 10 dau vina pe autoritățile locale: „nu există locuri amenajate, nu sunt tomberoane separate, nu sunt create condiții pentru a separa gunoiul”.

Șapte la sută nu văd rostul sortării gunoiului, pentru că acesta oricum se ia într-o mașină comună. Tot 7% nu o fac din lipsă de timp, din lene, din incomoditate sau din cauză că nu știu cum să o facă.

O parte dintre chișinăuieni spun că nu separă gunoiul pentru că autoritățile nu le cer acest lucru și pentru că nu sunt motivați cu nimic în schimb.

Cine mai aruncă gunoiul pe stradă?

Unul din 10 chișinăuieni încă mai aruncă gunoiul pe stradă. Respectiv, 89% dintre locuitorii Capitalei afirmă că nu murdăresc străzile orașului și nu aruncă gunoiul pe jos, chiar dacă nu este vreun un coș de gunoi în apropiere.

Numărul conștiincioșilor ar fi crescut cu 32 de puncte procentuale, comparativ cu anul 2014, când ponderea acestora era de 57%, conform unui studiu realizat de „Magenta Consulting”.

Femeile sunt mai responsabile decât bărbații, acestea păstrând curățenia pe străzi într-o proporție de 92%.

Încă un fapt interesant: străzile Ciocanei par să fie cele mai curate din Capitală. „O fi adevărat?”, întreabă sociologii.

Chiar dacă locuitorii din Sectorul Ciocana separă gunoiul într-o măsură mai mică, aproape nimeni dintre cei chestionați la Ciocana nu aruncă gunoiul în stradă, acest sector marcând cel mai mare procentaj de „responsabili”: 97%.

Sondajul a fost realizat de „Magenta Consulting”, pe un eșantion de 951 de persoane, cu vârsta de 18+, locuitori ai Capitalei, cu o marjă de eroare de +/- 3%. Datele au fost colectate în perioada iulie – august 2019 , prin metoda CAPI (Computer Assisted Personal Interviewing).

sursa: www.sputnik.md

Circa 90 de companii din R.Moldova vor beneficia de granturi din partea Guvernului, Uniunii Europene și Băncii Mondiale

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a anunțat astăzi 89 de companii beneficiare de granturi nerambursabile în valoare totală de peste 28,5 milioane de lei. Totodată, au fost semnate contractele de finanțare destinate dezvoltării afacerilor, fondurile provenind de la Guvernul Republicii Moldova, Uniunea Europeană și Banca Mondială, transmite MOLDPRES.

Finanțarea a fost accesată prin intermediul mai multor programe gestionate de ODA, inclusiv PARE 1+2, Programele de Ecologizare, de Susținere a Antreprenoriatului Feminin, Start pentru Tineri, de Retehnologizare și Eficiență Energetică, de Sprijin în Domeniul Turismului și de Creștere a Competitivității. Se estimează că aceste granturi vor contribui la crearea a circa 400 de noi locuri de muncă și la menținerea altor 700 existente în cadrul companiilor beneficiare, mobilizând totodată investiții private suplimentare semnificative în economia națională.

„Antreprenorii sunt vasele sangvine ale țării. Prin aceste granturi, dorim să reducem riscul, să încurajăm investițiile inteligente, inovarea și adoptarea noilor tehnologii pentru a crește competitivitatea afacerilor moldovenești. Dacă antreprenorii doresc să facă afaceri și să se dezvolte, asta înseamnă că noi avem și progres economic”, a declarat la eveniment vicepremierul Doina Nistor, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării.

La rândul său, Matei Ciciai, însărcinat cu afaceri a.i. al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a reiterat sprijinul UE pentru sectorul privat.

„Aceste granturi reprezintă mai mult decât un suport financiar; sunt un semn de încredere în viziunea și munca asiduă a antreprenorilor. Sprijinirea IMM-urilor joacă un rol central în parteneriatul UE-Moldova, iar oportunitățile pentru afaceri vor continua să se extindă pe măsură ce Moldova avansează pe calea integrării europene. Șapte din cele zece programe de granturi gestionate de ODA sunt cofinanțate de Uniunea Europeană, mobilizând resurse considerabile pentru dezvoltarea economică a țării”, a menționat Matei Ciciai.

Directorul ODA, Vadim Codreanu, a oferit detalii despre eforturile continue ale organizației.

„Ne bucurăm să susținem astăzi încă 89 de companii. Anul acesta am semnat deja 220 de contracte de grant. Lucrăm la consolidarea programelor noastre și la digitalizarea proceselor pentru a facilita accesul antreprenorilor la finanțare. Pe lângă granturi, ODA oferă și alte instrumente importante, precum Programul 373 sau Fondul de Garantare a Creditelor, pentru a dinamiza investițiile”, a afirmat Vadim Codreanu.

Evenimentul, al treilea de acest gen organizat de ODA în anul curent, s-a încheiat cu sesiuni de informare dedicate beneficiarilor privind implementarea proiectelor investiționale și respectarea condițiilor contractuale.

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului  este instituția publică principală din Republica Moldova responsabilă de susținerea dezvoltării sectorului întreprinderilor mici și mijlocii, oferind suport financiar și non-financiar antreprenorilor din țară.

Un moldovean, reținut la Paris, după ce ar fi înjunghiat doi bărbați și l-a snopit în bătaie pe al treilea: A fost dus la Psihiatrie

Un cetățean moldovean a fost arestat, în capitala Franței, după ce a înjunghiat două persoane și a bătut un alt bărbat, care acum este în stare critică la spital, scrie presa franceză citată de unimedia.info.

După ce a înjunghiat două persoane și a fugit, bărbatul, originar din Moldova, a bătut o altă persoană, într-un tramvai, fără niciun motiv aparent. Incidentul s-a produs vineri, 18 aprilie. Suspectul a fost reținut.

Autorul atacurilor înjunghiase, mai devreme, două persoane.

Când a urcat în tramvai și a început să bată un alt bărbat, ceilalți pasageri au intervenit, pentru a-l opri. Persoana snopită în bătaite se află în stare critică, la spital.

Suspectul a fost arestat, iar ulterior spitalizat, din cauza unor probleme psihiatrice.

Cazul bătrânului amendat pentru comerț stradal. Ce spune Poliția

Cu referire la cazul apărut în spațiul public în care este amendat un bărbat în etate, care vindea verdețuri și flori pe o stradă din sectorul Botanica al capitalei, precizăm cǎ NU poliția a documentat această persoană și nici nu a avut intenția să o facă, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

colaj foto: realitatea.md

Polițistul s-a prezentat la fața locului în urma unui apel la 112.

Amintim că poliția este obligată să intervină la orice apel 112 în care este solicitată și reiterăm că persoana NU a fost documentată de poliție, dar de angajatul Preturii.

În context, amintim că Poliția nu documentează comerțul stradal, excepții fiind organizarea comercializării alcoolului și a țigărilor.

Învață limba engleză eficient și atractiv, cu ajutorul tehnologiilor moderne de predare și echipei de traineri profesioniști!
Articolul anterior
Arde și gunoiștea din Orhei! Oamenii nu mai pot respira în oraș
Articolul următor