Care este situația pe linia frontului din Ucraina, la trei săptămâni după contraofensiva fulgerătoare a ucrainenilor

La trei săptămâni după o contraofensiva fulgerătoare din nord-estul țării, care le-a permis să recupereze mii de kilometri pătrați, forțele ucrainene mențin presiunea asupra armatei ruse în Donbass, scrie Le Monde citat de g4media.ro.

În regiunea nord-estică Harkov, care a fost în mare parte recucerită de la ruși în urma unei ofensive desfășurate în ultimele săptămâni, ucrainenii controlează acum o mare parte din orașul Kupiansk, un nod feroviar crucial folosit anterior de Rusia pentru a-și aproviziona forțele desfășurate spre la sud.

Dar o fâșie îngustă de pe malul estic al râului Oskil rămâne în mâinile forțelor rusești, împiedicând ucrainenii să avanseze spre regiunea Lugansk, controlată de Rusia. La sfârșitul săptămânii trecute, ploile torențiale au îngreunat înaintarea trupelor Kievului. „Întrucât este dificil să avansăm din cauza vremii, țintim vehiculele lor blindate, depozitele de muniții și grupurile de soldați”, a declarat sâmbătă sergentul ucrainean Roman Malina, în zgomotul neîntrerupt al bombardamentelor.

Mai la sud, ucrainenii manevrează acum spre Liman, la 50 km sud-est de Izum, în nordul regiunii Donețk. Acest oraș este esențial în sistemul rusesc, între linia frontului de la nord de Kramatorsk și râul Oskil, prin care trece cea mai mare parte a aprovizionării forțelor rusești desfășurate în estul Ucrainei.

Kievul a afirmat vineri că a cucerit Yațkivka, pe malul estic al râului Oskil, la 30 de kilometri nord-vest de Liman. Iar potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank cu sediul în SUA, „forțele ucrainene luptă împotriva pozițiilor rusești din Karpivka, Nove și Novoserhiivka”, la nord și est de oraș. „Ucrainenii forțează la est și la nord de Liman într-o mișcare de încercuire (…) determinând forțele aeriene rusești să lanseze misiuni disperate pentru a apăra acest buzunar. Au pierdut patru sau cinci avioane în acest weekend”, observă analistul Mike Martin de la Departamentul de Studii de Război de la King’s College din Londra.

În ciuda acestei intensificări a ofensivei ucrainene în Donbass, armata rusă și paramilitarii grupului rus Wagner încearcă în continuare să pătrundă spre orașul industrial Kramatorsk. „În mod surprinzător, forțele rusești continuă să facă presiuni pentru a cuceri orașul Bahmut”, în ciuda „progreselor limitate din ultimele săptămâni”, notează Michael Kofman de la centrul de reflecție Center for a New American Security. Potrivit acestuia, este vorba de un efort tactic care nu are prea mult sens din punct de vedere militar, dar care are un „obiectiv politic”, deoarece Kremlinul intenționează oficial să anexeze Donbassul la sfârșitul referendumurilor actuale, în conformitate cu obiectivele sale oficiale de război.

Focul care arde neîncetat de 4.000 de ani. Nu se stinge nici când plouă sau ninge

„Muntele care arde”, aflat în peninsula Absheron din Azerbaidjan, a primit acest nume din cauza unui foc care arde neîncetat, relatează CNN.

Burning mountain in Yanar Dag, near Baku. Azerbaijan.

„Acest foc arde de 4.000 de ani și nu s-a stins niciodată. Nici chiar ploaia, zăpada, vântul nu îl sting”, spune spune Alieva Rahila, ghid turistic la versantul Yanar Dag.

Efect secundar al rezervelor abundente de gaze naturale ale țării, care uneori se ajung la suprafață, Yanar Dag este unul dintre numeroasele focuri alimentate din subteran și care i-au fascinat și înspăimântat pe oameni de-a lungul mileniilor.

Exploratorul venețian Marco Polo a scris despre fenomenul misterios când a trecut prin Azerbaidjan în secolul al XIII-lea. Alți comercianți de pe Drumul Mătăsii au adus veștile despre flăcări în călătoriile lor prin alte țări.

Acesta este motivul pentru care țara și-a câștigat supranumele de „țara focului”.

Astfel de focuri au fost numeroase în Azerbaidjan, dar pentru că au dus la o reducere a presiunii gazului în subteran, interferând cu extracția comercială a gazelor, majoritatea au fost stinse.

Yanar Dag este unul dintre puținele exemple rămase și poate cel mai impresionant.

La un moment dat, a jucat un rol cheie în vechea religie zoroastriană, care a fost fondată în Iran și a înflorit în Azerbaidjan în mileniul 1 î.Hr.

Pentru zoroastrieni, focul era o legătură între oameni și lumea supranaturală și un mediu prin care se pot dobândi înțelegerea și înțelepciunea spirituală. Este purificator și susține viața și este o parte importantă a ritualului religios.

Astăzi, cei mai mulți turiști care ajung la Yanar Dag vin mai degrabă pentru spectacol decât pentru împlinire religioasă.

Experiența este cea mai impresionantă noaptea sau iarna. Când ninge, fulgii se dizolvă în aer fără să atingă pământul, spune Rahila.

Yanar Dag, the burning mountain, in Baku Azerbaijan, a continuing natural gas fire showing the deposits below ground
Yanar Dag
Burning mountain, Yanar Dag, Azerbaijan
Yanar Dag, the burning mountain, in Baku Azerbaijan, a continuing natural gas fire showing the deposits below ground, cold tourists getting close
Yanar Dag

Incident în vamă: O femeie din Ucraina a intrat cu mașina în ghereta de control a polițiștilor

Incident la granița României cu Ucraina, în punctul de trecere al frontierei din Vicovu de Sus. O femeie din Ucraina a intrat cu mașina în ghereta de control a polițiștilor de frontieră.

pompieri langa o masina implicata in accident

Aceasta a vrut să ajungă în România, dar polițiștii au observat că mașina nu era în regulă din punct de vedere tehnic pentru a circula în siguranță. I s-a permis accesul, dar fără autoturism, așa că a hotărât să întoarcă mașina și să revină în Ucraina, conform Digi24.ro.

A fost momentul în care sa lovit ghereta cu mașina. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Polițiștii au deschis dosar penal pentru distrugere.

SMS-ul a împlinit 30 de ani. Primul mesaj a fost citit de pe un telefon care cântărea peste două kilograme

S-au împlinit 30 de ani de când a fost trimis primul SMS, un mesaj test care conţinea urarea: „Crăciun fericit!” şi care a fost recepţionat pe un telefon mobil care cântărea două kilograme şi 100 de grame, scrie BBC.

Primul SMS

SMS-ul a fost trimis de pe un computer de angajatul britanic al unei firme de telefonie către şeful său, posesorul unui dispozitiv mobil de tip Orbitel 901, care se afla la o petrecere de Crăciun şi care nu a răspuns.

Mesajul, însă, devenit faimos între timp, a fost vândut, anul trecut, la licitaţie, sub forma unui token nefungibil (NFT) cu suma de 132.680 de euro.

SMS

Tehnologia SMS a început să fie dezvoltată încă din anii ’80, însă primul mesaj a fost trimis pe 3 decembrie 1992.

Obiceiul de a trimite mesaje scrise, de pe telefon, în locul apelurilor vocale, a prins, îşi aminteşte Nigel Linge, profesor de telecomunicaţii la Universitatea din Salford, chiar dacă tastaturile de tip „qwerty”, pe telefoane, erau rare.

„Telefoanele mobile erau proiectate pentru apeluri vocale şi pentru primirea mesajelor, nu pentru scrierea lor”, spune acesta.

Oamenii s-au obişnuit însă repede cu sistemul de scriere de pe o tastatură numerică, care presupunea apăsarea în mod repetat a unei taste pentru a ajunge la o literă anume.

„Obiceiul s-a răspândit iute ca focul şi în scurt timp oamenii scriau pe tastatura numerică la fel de repede ca pe o o tastatură clasică”, îşi aminteşte Ben Wood, analist şef la o firmă de consultanţă în tehnologie.

„În prezent, oamenii petrec mai mult timp uitându-se la telefon decât vorbind la ele. SMS-ul a dus la această tranziţie”, a adăugat acesta.

sursa

Noi orori ale rușilor în Ucraina! O imensă groapă comună a fost descoperită la granița dintre cele două țări
Articolul anterior
Svetlana Loboda vine cu un concert la Chișinău! Veniturile obținute din vânzarea biletelor vor fi donate Ucrainei
Articolul următor