Care sunt condițiile contractului de muncă cu muncitorii sezonieri

Care sunt particularitățile juridice sau condițiile de în­cheiere și de încetare a contractului individual de muncă cu salariații angajați la lucrări sezoniere?

Legislația vizează mai multe aspecte juridice ale angajării la lu­crări sezoniere. Angajarea salariaților la lucrări sezoniere permite în­cheierea contractului individual de muncă pe o durată determinată (art. 55 alin. (1) lit. b prim) din Codul muncii), scrie vocea.md.

Lucrări sezoniere, potrivit art. 279 din Codul muncii, se consideră lucrările care, în virtutea condițiilor climaterice și a altor condiții na­turale, se efectuează într-o perioadă concretă a anului calendaristic, ce nu depășește șase luni.

Nomenclatorul lucrărilor sezoniere, aprobat prin Hotărârea Gu­vernului nr. 1273 din 19 noiembrie 2004, cuprinde o listă expresă care prevede categoria lucrărilor ce sunt considerate drept lucrări sezoniere și care se desfășoară într-o perioadă concretă a anului ca­lendaristic (de exemplu, recoltarea culturilor de câmp, exploatarea, întreținerea și repararea sistemelor de încălzire (sălilor de cazane), profesiile: fochist, operator în sala de cazane etc.).

Așadar, dacă lucrarea pentru care angajatorul intenționează să angajeze un salariat nu este prevăzută de Nomenclatorul lucrărilor sezoniere, aprobat prin Hotărârea Guvernului prenotată, atunci an­gajarea nu poate fi considerată la lucrări sezoniere și, prin urmare, contractul individual de muncă nu poate fi încheiat pe durată deter­minată pentru perioada îndeplinirii unor lucrări sezoniere în temeiul art. 55 alin. (1) lit. b prim) din Codul muncii.

În această ordine de idei, art. 54 alin. (5) din Codul muncii dispu­ne: „Contractul individual de muncă încheiat pe durată determinată în lipsa unor temeiuri legale, constatată de Inspectoratul de Stat al Muncii, se consideră încheiat pe durată nedeterminată”.

Una dintre condițiile încheierii contractului individual de muncă cu salariații angajați la lucrări sezoniere este specificarea caracterului sezonier al muncii în contractul individual de muncă.

O altă condiție de încheiere a contractului individual de muncă cu salariații angajați la lucrări sezoniere se referă la termenul de probă care, potrivit art. 280 alin. (2) din Codul muncii, nu poate fi mai mare de două săptămâni calendaristice.

În același timp, trebuie să se țină cont de dispoziția art. 62 din Codul muncii, care prevede o listă a persoanelor care nu pot fi parte la un contract individual de muncă ce conține clauza prin care este stabilită o perioadă de probă (de exemplu, persoanele în vârstă de până la 18 ani, persoanele care au fost transferate de la o unitate la alta, persoanele alese în funcții elective și altele).

În ceea ce privește încetarea contractului individual de muncă cu salariații sezonieri, aceștia (salariații angajați la lucrări sezoniere), po­trivit art. 282 alin. (1) din Codul muncii, sunt obligați să prevină, în scris, angajatorul despre desfacerea contractului individual de mun­că înainte de termen cu cel puțin șapte zile calendaristice înainte.

Astfel, este de remarcat faptul că salariaţilor sezonieri le este acordat dreptul la desfacerea înainte de termen a contractului in­dividual de muncă, cu condiția prevenirii în scris a angajatorului despre aceasta cu cel puțin șapte zile calendaristice înainte, dar nu cu 14 zile calendaristice, aşa cum prevede art. 85 alin. (1) din Codul muncii.

Cu referire la încetarea contractului individual de muncă cu salariații angajați la lucrări sezoniere, alin. (2) al art. 282 din Codul muncii dispune că angajatorul este obligat să-l preavizeze, sub semnătură sau prin altă modalitate care permite confirmarea recepționării/înștiințării, pe salariatul angajat la lucrări sezoniere despre încetarea contractului individual de muncă în legătură cu expirarea termenului cu cel puțin șapte zile calendaristice înainte.

Un tânăr moldovean impresionează lumea hocheiului în SUA

Alexander Karmanov, un apărător de origine moldoveană, face valuri în lumea hocheiului din Statele Unite. Deși sportul nu este popular în Moldova, Karmanov de doar 16 ani, demonstrează că talentul și determinarea pot depăși orice bariere. În prezent, el joacă pentru echipa Wilkes-Barre/Scranton Knights 16U și este deja angajat să reprezinte Universitatea Penn State în NCAA, liga de top a hocheiului universitar american, scrie safenws.md.

Cu o înălțime de 2,13 metri, el a reușit să devină un exemplu rar de jucător agil și bine pregătit fizic, contrar stereotipurilor asociate cu statura sa impresionantă. Deși jucători înalți precum Zdeno Chara au deschis drumul în NHL, performanțele lui Karmanov depășesc așteptările, mai ales datorită abilităților sale de patinaj și tehnicii sale de joc curate.

Drumul lui către succes nu a fost lipsit de provocări. În cariera sa timpurie, a fost criticat pentru numărul mare de penalități, însă prin muncă intensă și sprijinul antrenorului său, Matt Reid, Karmanov a reușit să corecteze acest aspect. Reid a declarat recent că jucătorul moldovean continuă să surprindă, fiind unul dintre cei mai promițători apărători tineri din generația sa.

„De la al cincilea meci incoace, nu cred cã a primit mai mult de două penalizãri Într-un meci. Daca tine crosa jos si nu îsi intinde bratele, este în regulă. Practic, nu poate fi sanctionat”, a afirmat Reid.

Totuși, povestea lui Karmanov începe într-un mediu în care hocheiul aproape că nu există. Moldova nu are infrastructură sau tradiții în acest sport, iar tânărul și-a început cariera în afara țării, în Rusia și Belarus, înainte de a-și găsi locul în SUA. Aceasta face reușita sa cu atât mai impresionantă, punând numele Moldovei pe harta unui sport dominat de națiuni cu tradiție.

Alexander Karmanov ne demonstrează că talentul moldovenesc poate străluci pe cele mai mari scene internaționale, chiar și în domenii mai puțin cunoscute în țară. El este un exemplu de ambiție și perseverență, inspirând o generație tânără să își urmeze visurile, indiferent de obstacole.

Atenție, șoferi! Restricții de circulație în centrul Capitalei

În baza Dispoziției Primăriei Chișinău, în legătură cu desfășurarea evenimentului social-sportiv – Maratonul de Crăciun, ediția 2024, care va avea loc la data de 14 decembrie, va fi sistată circulația transportului pe mai multe străzi, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, restricții de circulație vor fi pe următoarele străzi:
– bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, perimetrul străzilor Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni și Alexandr Pușkin, în intervalul orelor 06:00-15:00;
– bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, tronsonul cuprins între străzile Alexandr Pușkin și strada Ismail, începând cu ora 10:00 până la ora 14:00.

Îndemnăm șoferii să respecte cerințele polițiștilor antrenați la fluidizarea traficului rutier și să dea dovadă de respect în raport cu ceilalți participanți la trafic.

6 din 10 moldoveni dețin cont bancar. Suntem la coada clasamentului european

Din anul 2021, 65% din moldoveni dețin un cont bancar, comparativ cu 18% în 2014. Potrivit Băncii Mondiale, Republica Moldova s-a plasat în coada clasamentului, media europeană fiind de peste 80%. Datele au fost prezentate de Dorel Noroc, președintele Asociațiilor Bancare în cadrul Forumului Național „Educație financiară pentru toți”, transmite IPN.

Potrivit datelor prezentate, Moldova este urmată în clasament de Kosovo, Armenia și Albania unde fiecare a doua persoană are deschis un cont bancar.

În topul clasamentului au ajuns Danemarca, Germania și Austria. În aceste țări, aproape 100% din persoanele cu o vârstă mai mare de 15 ani dețin un cont bancar.

Președintele Asociațiilor Bancare a explicat că factorii care diferențiază poziția Republicii Moldova de alte state sunt încrederea pe care o au oamenii față de instituțiile bancare, precum și modul în care autoritățile promovează educația financiară. Alți factori decizionali ar fi economia, veniturile populației, accesul la tehnologii și inovația.

Un tânăr moldovean impresionează lumea hocheiului în SUA
Articolul anterior