Casa părintească a lui Adrian Păunescu, de la Copăceni, se află într-o stare jalnică

Casa părintească a lui Adrian Păunescu de la Copăceni riscă să se ruineze. Cuibul care a dat naștere unuia dintre cei mai mari poeți și publiciști cunoscuți în România Mare, se află într-o stare jalnică, când ar putea deveni un loc de pelerinaj, având în vedere că nu sunt atât de mulți cei care și-au luat zborul din țărișoara noastră și au ajuns cunoscuți în lume.

separator

Adrian Păunescu s-a născut la 20 iulie 1943, în satul Copăceni, județul Bălți, România, astăzi în Republica Moldova. A fost un autor, critic literar, eseist, director de reviste, poet, publicist, textier, scriitor, traducător și om politic român.

La 75 de ani de la naşterea poetului, casa din satul său de baştină arată ca o ruină. Deputata Maria Ciobanu a vizitat căsuța din Copăceni și ne-a dezvăluit cum stau lucrurile, într-o postare pe facebook:

„Să ne dăm osteneala să realizăm fapte și acțiuni morale, nu vorbe.” Democrit
Dincolo de faptul că Adrian Păunescu ne-a lăsat o operă valoroasă, el a fost și un tribun, un patriot, care prin discursurile sale memorabile de la Cenaclul „Flacără” a aprins scânteia demnității de neam și a trezit respectul față de înaintașii noștri. I-am admirat curajul atunci când a mers împreună cu Grigore Vieru, riscându-și viața, în Transnistria, îmbărbătând combatanții, care încercau să țină piept tunurilor rusești… Înțeleg că în lumea oamenilor de creație aproape fiecare se crede atins de genialitate, dar nici chiar această indiferență criminală față de cuibul părintesc al Poetului! Am intrat ieri în curtea casei părăsite și m-am îngrozit… Am mers și la Gimnaziul din localitate, dar mare bucurie nu am găsit nici aici. Bustul poetului prea puțin seamănă cu cel care a fost Adrian Păunescu…”

Deputata își exprimă convingerea că autoritățile ar trebui să manifeste prudență față de acest locaș.

O femeie din Orhei a născut în ambulanță. Cum se simte bebelușul
Articolul anterior
Poliția s-a autosesizat în cazul șoferului de microbuz care i-a rănit nasul unui copil
Articolul următor
Alte articole interesante