Casa părintească a lui Adrian Păunescu, de la Copăceni, se află într-o stare jalnică

Casa părintească a lui Adrian Păunescu de la Copăceni riscă să se ruineze. Cuibul care a dat naștere unuia dintre cei mai mari poeți și publiciști cunoscuți în România Mare, se află într-o stare jalnică, când ar putea deveni un loc de pelerinaj, având în vedere că nu sunt atât de mulți cei care și-au luat zborul din țărișoara noastră și au ajuns cunoscuți în lume.

separator

Adrian Păunescu s-a născut la 20 iulie 1943, în satul Copăceni, județul Bălți, România, astăzi în Republica Moldova. A fost un autor, critic literar, eseist, director de reviste, poet, publicist, textier, scriitor, traducător și om politic român.

La 75 de ani de la naşterea poetului, casa din satul său de baştină arată ca o ruină. Deputata Maria Ciobanu a vizitat căsuța din Copăceni și ne-a dezvăluit cum stau lucrurile, într-o postare pe facebook:

„Să ne dăm osteneala să realizăm fapte și acțiuni morale, nu vorbe.” Democrit
Dincolo de faptul că Adrian Păunescu ne-a lăsat o operă valoroasă, el a fost și un tribun, un patriot, care prin discursurile sale memorabile de la Cenaclul „Flacără” a aprins scânteia demnității de neam și a trezit respectul față de înaintașii noștri. I-am admirat curajul atunci când a mers împreună cu Grigore Vieru, riscându-și viața, în Transnistria, îmbărbătând combatanții, care încercau să țină piept tunurilor rusești… Înțeleg că în lumea oamenilor de creație aproape fiecare se crede atins de genialitate, dar nici chiar această indiferență criminală față de cuibul părintesc al Poetului! Am intrat ieri în curtea casei părăsite și m-am îngrozit… Am mers și la Gimnaziul din localitate, dar mare bucurie nu am găsit nici aici. Bustul poetului prea puțin seamănă cu cel care a fost Adrian Păunescu…”

Deputata își exprimă convingerea că autoritățile ar trebui să manifeste prudență față de acest locaș.

200 de apeluri pe zi. Tot mai mulți soldați ruși sună la Forțele Armate ale Ucrainei pentru a afla cum să se predea

După anunțul mobilizării în Federația Rusă, numărul apelurilor la Forțele Armate ale Ucrainei este în continuă creștere, transmite presa ucraineană. Soldații ruși care se predau vor primi trei mese pe zi, îngrijiri medicale și contact cu familiile lor.

Russian troops in Belarus 'direct threat' to Lithuania – minister - LRT

Vitaly Matviyenko, coordonatorul proiectului ,,Vreau să trăiesc”, a declarat într-un briefing că din 18 septembrie au primit peste 2.000 de apeluri de la ruși pe tema predării.

,,Din 18 septembrie, proiectul „Vreau să trăiesc” a procesat peste 2.000 de apeluri din partea membrilor armatei ruse, care nu vor să urmeze ordinele criminale ale lui Putin și să lupte împotriva Ucrainei. Au învățat cum să se predea. Desigur, odată cu mobilizarea din Federația Rusă, numărul de apeluri este doar în creștere”, a spus Matvienko.

După cum spune funcționarul, algoritmul de predare a fost deja elaborat în detaliu – există un canal de telegramă și numere de linie fierbinte ce pot fi contactate.

În timpul dialogului, partea ucraineană explică cum și în ce circumstanțe este posibil să se predea.

Se subliniază că Ucraina garantează tuturor prizonierilor de război respectarea Convențiilor de la Geneva: trei mese pe zi, îngrijiri medicale și posibilitatea de a contacta rudele.

„Putin va părăsi puterea peste câteva luni”. Declarațiile fostului premier al Rusiei, Mihail Casianov

Mihail Casianov, fost prim-ministru al Rusiei, consideră că Vladimir Putin ar putea renunța la funcția sa și va „evada” în câteva luni, informează Sky News.

„În trei sau patru luni cred că va avea loc o schimbare crucială”, a declarat Casianov pentru Sky News.

„Nu cred că există cineva în cercul lui Putin care să îl poată face să plece”, a adăugat fostul premier rus.

„Domnul Putin însuși ar trebui să ajungă la această înțelegere. Cred că trei factori care cresc simultan l-ar putea conduce pe domnul Putin la o astfel de decizie de a evada cumva”, a precizat Casianov.

Factorii anunțați de Casianov sunt:

1. Armata ucraineană este în creștere și are sprijinul SUA și al Marii Britanii

2.  Ordinul de mobilizare al domnului Putin determina creșterea tulburărilor sociale în interiorul Rusiei, astfel că președintele pierde sprijinul în rândul rușilor obișnuiți

3. Efectul sancțiunilor occidentale este în creștere.

Mihail Kasianov, destituit de către Putin în 2004, a trecut în opoziţie şi a devenit unui dintre cei mai feroci critici ai Kremlinului.

Mihail Kasianov spune că a plecat din Rusia din cauza opoziţiei sale faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar a refuzat să spună AFP în ce ţară se află, invocând motive de securitate.

Boris Nemţov, un critic al lui Vladimir Putin şi căruia Mihai Kasianov îi era apropiat, a fost asasinat prin împuşcare în apropiere de Kremlin în 2015.

Partizanii au aruncat în aer mașina unei trădătoare din Melitopol. Aceasta „răspândește propaganda rusă printre copiii ucraineni”

În Melitopol, oraș din Ucraina ocupat de Rusia, o mașină aparțînând „șefei” departamentului de educație din cadrul administrației de ocupație a explodat joi dimineață, anunță un Centrul de Rezistență al Ucrainei din Ucraina.

Russian occupation regime in Melitopol prepares a ''vote from home'' option  for upcoming ''referendum'' to conceal low turnout – Ukrainian Resistance |  Ukrainska Pravda

Explozia a avut loc în apropierea colegiului industrial și economic, fiind distrusă mașina unei colaboratoare locale, Olena Sapurova, care este implicată în implementarea „programului educațional rusesc”, care de fapt răspândește propagandă rusă printre copiii ucraineni.

În urmă exploziei, ea nu a fost rănită, dar a primit motive pentru a-și regândi comportamentul, precizează site-ul.

sursa

O femeie din Orhei a născut în ambulanță. Cum se simte bebelușul
Articolul anterior
Poliția s-a autosesizat în cazul șoferului de microbuz care i-a rănit nasul unui copil
Articolul următor