Căsătorie în străinătate: Cetățenii moldoveni au nevoie și de un certificat de capacitate matrimonială

Mulți dintre cetățenii Republici Moldova aleg să-și înregistreze căsătoria în străinătate. Pentru aceasta, ei au nevoie de un certificat de capacitate matrimonială pe care trebuie să-l prezinte la  autoritățile străine, informează unica.md cu referire la un comunicat al Agenției Servicii Publice.

Certificatul de capacitate matrimonială reprezintă documentul de stare civilă care atestă dreptul cetăţeanului Republicii Moldova de a încheia căsătoria în străinătate, fiind o dovadă a lipsei impedimentelor de a incheia căsătoria.

Cum să obții certificatul de capacitate matrimonială:

Certificatul de capacitate matrimonială se eliberează în temeiul cererii solicitantului:

  • persoanei fizice, cetăţean al Republicii Moldova;
  • rudelor de gradul I-II (dovada gradului de rudenie se face cu actele de stare civilă sau cu certificatele de stare civilă);
  • reprezentantului legal al persoanei limitate în capacitatea de exerciţiu sau cu privire la care a fost instituită măsura de ocrotire judiciară prin hotărârea instanţei judecătoreşti ( tutorele sau curatorul);
  • reprezentantului împuternicit prin procură autentificată notarial din numele persoanei fizice, sau prin împuternicire de reprezentare în baza semnăturii electronice, consemnată în Registrul împuternicirilor de reprezentare în baza semnăturii electronice (MPower).

Cererea se depune prin următoarele modalități:

  • Online prin intermediul portalului www.servicii.gov.md. Serviciul online este accesibil pentru persoanele deținătoare de semnătură electronică.
  • La Direcţia audienţă şi eliberarea documentelor de stare civilă a Departamentului stare civilă (mun. Chişinău, str. M. Viteazul 11/1, et. 2);
  • La misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Republicii Moldova acreditate în străinătate (MDOC).

Lista documentelor necesare:

Solicitantul certificatului de capacitate matrimonială prezintă următoarele acte:

  • actul de identitate (în original şi copie) al solicitantului;
  • certificatul de naștere (original şi copie) al solicitantului;
  • după caz, dovada încetării căsătoriei anterioare (hotărârea judecătorească de divorţ, certificatul de divorţ sau deces al soțului/soției) a solicitantului.
  • copia actului de identitate al străinului, cu care va fi încheiată căsătoria;
  • certificatul privind starea civilă al străinului, cu care va fi încheiată căsătoria;
  • după caz, copiile actelor prin care se confirmă încetarea căsătoriei anterioare a străinului, cu care va fi încheiată căsătoria (hotărârea judecătorească de divorţ, certificatul de deces al soţului/soţiei), supralegalizate (legalizare consulară) sau apostilate (pentru documentele emise în țările care fac parte la Convenția de la Haga din 1961 cu privire la suprimarea cerinței supra legalizării actelor oficiale străine) şi traduse in modul stabilit dacă tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte nu prevăd altfel.

 Achitarea și costul serviciului:

Serviciul solicitat online sau la ghișeu poate fi achitat în cadrul subdiviziunii unde se depune cererea, precum și prin intermediul serviciului guvernamental MPay.

Serviciul se prestează în termen de 20, 10, 5, 1 zile lucrătoare, precum  și în ziua adresării. Costul documentului eliberat în termen de 20 de zile lucrătoare constituie 120 mdl. 

Ridicarea certificatului

Există mai multe opțiuni de eliberare a documentului:

  • Direcţia audienţă şi eliberarea documentelor de stare civilă a Departamentului stare civilă (mun. Chişinău, str. M.Viteazul, 11/1, et. 2);
  • misiunile diplomatice sau oficiile consulare (MDOC) ale RM;
  • livrarea la adresa solicitată prin intermediul serviciului guvernamental de livrare MDelivery.

Certificatul de capacitate matrimonială este valabil timp de 6 luni de la data eliberării.

Documentul nu necesită supralegalizare/apostilare şi nici traducere dacă urmează a fi prezentat pe teritoriul statelor care fac parte la Convenţia CIEC nr. 20/1980: Germania, Spania, Grecia, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Elveția, Turcia.

Părinții Irinei Rimes au avut parte de o întâlnire memorabilă cu Maia Sandu. Artista a fost lăudată de președintă

Irina Rimes, cântăreața originară din Republica Moldova, a dezvăluit în presa română că a fost lăudată tocmai de președintele Maia Sandu. Ba mai mult, era fericită de oportunitatea de a o vedea pe șefa statului, doar că din păcate nu s-a mai întâmplat, scrie cancan.md.

„Am primit o invitație de Ziua Independenței a Republicii Moldova, într-o clădire foarte frumoasă, la recepția președintelui. Doamna Maia Sandu nu a putut să vină, pentru că s-a îmbolnăvit de Covid. A fost singura mea șansă s-o văd aproape. În schimb, părinții mei s-au întâlnit cu Maia Sandu. A fost pe la noi, pe la sat, și mi-a cunoscut părinții. I-a și felicitat. Și părinții mei erau foarte fericiți, că sunt felicitați de președintele țării pentru fata lor”, a povestit Irina Rimes recent la Digi FM.

Irina Rimes a evoluat recent în una dintre cele trei zile de concerte organizate de autoritățile centrale pentru Ziua Independenței din acest an. 

Crima de la Căușeni: Băiețelul de 5 ani, condus pe ultimul drum. Cu cine va rămâne fetița de 11 ani care a scăpat ca prin minune de mama ucigașă

Băiețelul de 5 ani i-a tăiat gâtul într-un sat din raionul Căușeni a fost înmormântat de cumnata femeii. Nora acesteia, Andreea Cristea, a făcut mai multe dezvăluiri pe contul său de TikTok, unde este urmărită deja de peste 55 de mii de utilizatori ai platformei, precum că ar exista anumite nemulțumiri legate de ceremonia funerară. De asemenea, a povestit și cu cine va rămâne fetița de 11 ani care a scăpat ca prin minune din mâinile mamei sale, scrie realitatea.md.

Internauții s-a întrebat de ce băiețelul nu a fost înmormântat cu slujbă și preot, conform tradiției ortodoxe. Andreea Cristea a răspuns că era binecuvântat la biserica penticostală. În jurul situației pare să se fi iscat nemulțumiri în familie.

Fetița de 11 ani urma să rămână tot la femeia care a avut grijă de ceremonia de înmormântare, după care însăși Andreea Cristea intenționa să o înfieze, doar că a ieșit la contact o soră de pe mamă, de 20 de ani. Potrivit legislației, copiii rămân la rudele din prima linie și numai dacă acestea se dezic, poate fi căutată o altă familie pentru adopție.

Amintim că tragedia s-a produs în dimineața din 16 septembrie. Femeia de 39 de ani, mama copiilor, se afla la evidența psihiatrului. Suferă de o tulburare delirantă. A fost o perioadă sub grija unui frate de-al său și a soției acestuia. Cuplul ar fi luat decizia să plece din casa ei, în urma unor certuri mari și scandaluri, chiar cu două săptămâni înainte de crimă.

Acum, are statut de bănuită. Starea ei este stabilă, satisfăcătoare, după ce ar fi încercat să-și pună capăt zilelor, și poate să discute cu oamenii legii. Dacă va fi găsită vinovată, riscă 20 de ani de închisoare sau detenție pe viață.

Alexandr Stoianoglo s-a lansat în campania pentru prezidențiale lângă Arcul de Triumf

Candidatul socialiștilor, ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo, este primul candidat care s-a lansat în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie, scrie Europa Liberă.

 

Stoianoglo a fost desemnat drept candidat de către Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), fiind prezentat publicului de fostul președinte Igor Dodon.

În cadrul lansării, care a avut loc în apropierea Arcului de Triumf, Dodon a lăudat calitățile lui Stoianoglo, descriindu-l drept „speranța întregii țări la salvare și revenire la normalitate”. De asemenea, el a subliniat că Stoianoglo este un „statalist, un familist care respectă valorile creștine și nu are apartenență politică”. Dodon l-a descris ca fiind un viitor „arbitru destoinic” pentru funcția prezidențială.

În discursul său, Alexandr Stoianoglo a făcut mai multe promisiuni, printre care se numără „instaurarea dreptății”, „victoria definitivă a adevărului asupra minciunii și violenței” și „triumful legii asupra dezmățului”. La acestea se mai adaugă atragerea investițiilor, modernizarea obiectivelor sociale și altele.

Fostul procuror general a mai precizat că a refuzat să fie „un procuror de buzunar pentru guvernare” și a subliniat cu mândrie originea sa, afirmând: „Eu, un găgăuz, candidez la cea mai înaltă funcție de stat”.

Stoianoglo a încheiat prin a menționa valorile familiei sale, afirmând că părinții lui l-au învățat să muncească neîncetat: „Tatăl meu și mama m-au învățat să muncesc 24/24 ore pe zi”.

Astăzi mai este așteptată și lansarea în campania electorală a președintei Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate, care va avea loc în scuarul Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

La început de iulie, Dodon a anunțat că nu candidează la alegerile prezidențiale din 2024 și că-l va sprijini în schimb pe fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, în speranța că acesta va fi susținut și de alte partide de opoziție. Deocamdată ex-procurorul general e susținut doar de socialiști.

Noi oportunități educaționale pentru tinerii care studiază în instituțiile de învățământ profesional tehnic
Articolul anterior
Mitul despre consumul celor doi litri de apă pe zi. Câtă apă trebuie să bem de fapt?
Articolul următor