Case de milioane construite și părăsite, într-un sat din Moldova

În satul Corjeuți din raionul Briceni, casele sunt construite după un design împrumutat din occident, locuitorii parcă se întrec în palate mai scumpe ca în vest. Doar că, în spatele zidurilor de piatră se ascund doar pereții reci. Proprietarii au investit banii, însă nu apucă să se bucure de casele lor, pentru că o bună parte din ei au plecat peste hotare.

Fiul unei femei muncește în Franța deja de 20 de ani. Și-a ridicat în sat o casă de vis, doar că nu locuiește în ea. Singura care mai deschide această poartă este mama, pentru a se asigura că toate lucrurile sunt la locul lor, relatează nordnews.md.

„Casa este a băiatului meu.  Acum e departe, în Franța, deja de douăzeci de ani. Și nora este acolo și două nepoțele. Ei vin în vacanță, vara, iarna. Dar eu vin aici să mai dau mâncare la câini, atât. Acum și-a cumpărat acolo deja casa lui, dar a muncit din greu.”

„Oamenii sunt foarte muncitori la Corjeuți și foarte grijulii. Ei au plecat peste hotare, pentru că la noi în țară bani nu au ce face cu 10 bănuți ziua. Doar ei știu cum au muncit, acum se vede rezultatul muncii. Foarte frumos. Pot să spun că la vârsta mea mă mândresc cu cei tineri.”

Și proprietarii aceste case sunt plecați deja de 15 ani în Franța.

„Acesta este casa unui verișor de-al meu. Este plecat din 2000-2001 în Franța. Încetul cu încetul și-a ridicat casa. Nu a lucrat în Moldova, aici la noi e cam greu să strângi bani. Muncește în construcții și el și soția. Au vreo cinci ani de zile de cânt au terminat casa. Mai întâi au luat locul și treptat au construit casa.”

Toate casele sunt inspirate din filme, cataloage sau de la angajatorii bogați din Franța, Italia, Anglia sau Irlanda. Localnicii se mândresc cu satul pe care îl numesc, mai în glumă, mai în serios,  „Franţa de-acasă“. Totuși, tinerele familii pleacă.

Pe lângă turnul Eiffel în miniatură și un restaurant cu denumirea simbolică  „Paris”, satul are și o rută directă ce leagă localitatea lor de oraşul de pe Sena.

„Majoritatea sunt peste hotare, cine știe, se vor mai întoarce sau nu. Așa și vor rămâne casele. Îmi pare că nu se vor mai întoarce la dânsele. Sunt care câștigă, sunt care nu prea, dar rămân acolo, nu se întorc. Acolo cred că viața e mai bună. Au rămas bătrânii, le mai trimit câte oleacă de bani, mai vin odată în an acasă.”

Ucrainenii se pregătesc de o iarnă cumplită: dorm îmbrăcați, își fac rezerve de hrană și stau la lumânare. „Va veni neapărat primăvara”

Ucraineii s-au obișnuit deja cu frigul, lipsa curentului electric și a apei. Cu toții se pregătesc acum pentru cea mai grea iarnă din Ucraina.

Autoritățile, mediul de afaceri și cetățenii ucraineni se pregătesc, atât fizic, cât și mental, pentru o iarnă foarte grea, potrivit Obozrevatel.

Proprietara unui magazin alimentar din Dinpro, un oraș situat pe râul Nipru a cumpărat lanterne pe care le aprinde atunci când este o pană de curent. Majoritatea produselor sunt achitate cash, pentru că fără energie electrică nu se mai poate plăti cu cardul.

„Funcționăm în continuare, chiar dacă nu avem deseori curent electric. nu punem prea multe produse în frigidere. Noi nu vom închide magazinul până când avem ce vinde”, povestește Irina, proprietara magazinului.

Ucrainenii fac afaceri în beznă

Mediul de afaceri din Ucraina s-a adaptat și el la noile condiții. Ca să reziste fără energie electrică, unii antreprenori au cumpărat generatoare, iar alții sunt gata să lucreze fără lumină.

Cu cât afacerea este mai mare cu atât proprietarilor le este mai greu să asigure o funcționare autonomă. Un generator mic nu este suficient pentru industrie, acesta fiind util pentru funcționarea unui frigider sau a unui aparat de cafea.

Doar 50 dintre cele 300 de supermarketuri ale rețelei ucrainene „Silpo” au generatoare, urmând să mai fie achiziționate pentru încă 5o de magazine.

„În orașele mari intenționăm să menținem funcțional măcar un singur supermarket într-un sector urban”, au declarat reprezentanții companiei.

Ucrainenii au creat o cerere mare de generatoare de curent electric. Din cauza numeroaselor comenzi, producătorii nu reușesc să livreze foarte repede. Cu toții se pregătesc de o perioadă lungă fără energie electrică. Chiar dacă magazinele funcționează și în aceste condiții, numărul lor este redus, ceea ce înseamnă că vor crește cozile la cumpărături.

Banca Națională a Ucraineii are un plan pentru situația în care sistemul electric ucrainean va cădea într-un colaps. Vor fi deschise 1.035 de secții ale băncilor, unde vor funcționa bancomate și vor putea fi achitate facturi prin virament. În aceste secții va crește numărul bancomatelor, pentru că celelalte nu vor mai funcționa fără curent.

O hartă cu aceste filiale a fost făcută publică, iar specialiștii sunt pregătiți pentru o situație de panică în rândul ucrainenilor, care vor căuta să-și lichideze conturile.

Ucraineii fac rezerve de hrană și apă

Experții îi îndeamnă pe cetățeni să facă rezerve de grană și apă. Maksim Bileavski îi roagă pe ucrainenii care vor avea curent electric să fie cumpătați.

„Dacă aveți posibilitatea să cumpărați un aparat de radio, să o faceți. Este important să rămâneți conectat la spațiul informațional. Locuitorii de la blocuri ar fi bine să se organizeze, să strângă bani și să cumpere un generator de curent”,spune Maksim Bileavski, expert principal al Programelor Energetice ale Centrului „Razumkov”.

Ucraina are în jur de 4.000 de puncte de refugiu de unde locuitorii pot obține apă sau curent, pot veni să se încălzească sau să își încarce telefoanele. Pentru a face față frigului, sunt rugați să caute haine cât mai călduroase și să doarmă în camere mai mici.

„În pofida acestor probleme, după cea mai grea iarnă din istoria Ucrainei va veni neapărat primăvara, iar obiectivele de infrastructură vor fi renovate. Este important să învingem agresorul care încearcă prin metode teroriste să distrugă spiritul și rezistența ucrainenilor”, scriu jurnaliștii ucraineni.

sursa

Atac aerian cu rachete rusești la Dnipro: Cel puțin 13 persoane au fost rănite

Un atac aerian al rușilor s-a soldat cu cel puțin 13 răniți în orașul ucrainean Dnipro, potrivit unui oficial din Ucraina, scrie Mediafax.

Un atac aerian s-a soldat sâmbătă cu cel puțin 13 răniți la Dnipro, a anunțat un oficial local, citat de Sky News. 

Valentyn Reznichenko, șeful administrației militare regionale din Dnipropetrovsk, a spus că este vorba despre un „atac cu rachete”.

Patru dintre cei răniți rămân la spital, inclusiv un băiat de 17 ani și o femeie care a fost scoasă de sub dărâmături și este în stare gravă, a precizat el.

Reznichenko a mai spus că șapte case au fost parțial distruse și că operațiunile de căutare și salvare sunt în curs de desfășurare.

Fiul lui Ramzan Kadyrov, în vârstă de 15 ani, poartă un ceas de un milion și jumătate de dolari

Adam, fiul în vârstă de 15 ani al șefului Ceceniei, Ramzan Kadîrov, poartă un ceas în valoare de 85 de milioane de ruble, circa 1,3 milioane de euro, arată, într-o postare pe Instragram pe contul TeamNavaly. 

Adam, fiul liderului cecen Ramzan Kadîrov, pozat cu un ceas din aur alb cu diamante. Costă o avere

În aceeaşi postare se mai menţionează că adolescentul lui Kadîrov poartă un tricou de aproape 500 de euro şi o geantă care valorează în jur de 3000 de euro. 

Kadîrov junior a apărut și în alte ocazii cu ceasuri de lux la mână: un Richard Mille (570.000 de euro), un Rolex de 58.000 de euro sau un Hublot de 27.000 de euro.

Se pare că liderul cecen are o slăbiciune pentru ceasurile scumpe. În aprilie, echipa de investigații a lui Navalnîi a publicat informații despre colecția lui Kadîrov, al cărei cost total este de aproximativ 8 milioane de euro.

адам кадыров, сын кадырова, часы за миллион, часы с бриллиантами, дорогие часы

sursa

Alertă! Elevi intoxicați la Orhei cu o substanță necunoscută, pulverizată în școală
Articolul anterior
O femeie din Soroca, i s-a oprit inima pe stradă. Medicii sosiți la fața locului au constatat decesul
Articolul următor