Case distruse și furtuni. Australia, lovită de grindină uriașă după incendii

Furtuni de praf şi averse cu grindină s-au abătut duminică seara şi luni asupra mai multor regiuni din estul Australiei, reprezentând noi provocări pentru zonele deja afectate de criza incendiilor forestiere care încă nu s-a încheiat.

separator

În oraşul Melbourne, capitala statului Victoria, au fost semnalate căderi importante de grindină duminică seară, în timp ce în unele zone ale acestui stat au căzut ploi torenţiale, perturbând derularea turneului de tenis Australian Open, transmite Agerpres, potrivit stirileprotv.ro.

Incendii de vegetaţie au loc în fiecare an în Australia, însă sezonul incendiilor a început foarte devreme în acest an şi a fost extrem de intens din cauza secetei prelungite de pe vasta insulă-continent. Suprafaţa terenurilor distruse de flăcări începând din septembrie este mai mare decât Portugalia. În plus faţă de distrugerea a peste 2.000 de locuinţe, incendiile au provocat moartea a cel puţin 29 de persoane.

Imagini filmate în week-end în statul New South Wales au arătat deplasarea unui zid gigantic de praf peste localităţi din interiorul ţării (Outback). Furtunile de praf au transformat ziua în noapte în mai multe oraşe din regiune.

Canberra a fost, de asemenea, afectată de furtuni cu grindină care au smuls copaci din rădăcini. Serviciile de urgenţă au cerut oamenilor să-şi ducă maşinile la adăpost şi să nu le lase sub copaci sau liniile de înaltă tensiune.

Trei bărbați, prinși la pescuit ilegal pe lacul Costești-Stânca

Controale inopinate desfășurate de polițiștii de frontieră și inspectorii de mediu în raza lacului de acumulare Costești-Stînca.

În total, au fost verificați 28 de pescari, iar în rezultat, trei dintre ei s-au ales cu câte un proces verbal pentru încălcarea regulilor de protecție a resurselor piscicole, fapt pentru care legea prevede amenzi de la 300 la 600 de lei.

În acest context, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, îndeamnă toți cetățenii, să respecte cerințele legislației de mediu și, totodată, anunță că astfel de controale au loc sistematic pentru a combate braconajul piscicol.

sursa: www.echipa.md

Situația nivelului apei pe Nistru s-a normalizat

Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au anunțat stabilizarea situației de pe râul Nistru, după evacuarea apei de către hidrocentralele ucrainene, scrie agrotv.md.

Anunțul a fost comunicat de serviciul de presă al șefului regiunii nerecunoscute, Vadim Krasnoselski.

Acum situaţia este stabilă. Deversarea apei a depăşit linia de vârf. Nu se aşteaptă o creştere a nivelului acesteia. Nu se aşteaptă volume de apă noi din Ucraina”, a informat serviciul de presă, în urma unei întruniri.

Totodată, pe 25 noiembrie Serviciului Hidrometeorologic de Stat din Moldova avertiza și a atribuit regiunii Nistrului Cod Portocaliu de creșterea nivelului apei până la data de 30 noiembrie.

Și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență continue să monitorizeze dinamica nivelului apei în râul Nistru la 8 posturi de observare. În acest sens, în ultimele 24 de ore a fost atestată o descreștere a nivelului apei la punctele de măsurare Rezina, Șoldănești (Vadul-Rașcov), Criuleni (Zolonceni), dar și la Vadul lui Vodă. În cooperare cu Direcția Hidrologie din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, sunt monitorizate și debitele de evacuare a apei atât la nodul hidraulic Dnestrovsc unde debitul constituie circa 800 m3/s, dar și la nodul hidraulic Dubăsari unde debitul a fost micșorat până la 400 m3/s. Inițial dinamica nivelului apei se făcea la 12 posturi de observare, însă datorită scăderii nivelului apei pe segmentul Ocnița-Soroca, activitatea de monitorizare este efectuată prin intermediul a 8 posturi.

IGSU este în permanentă conlucrare cu autoritățile Ministerului Mediului, iar serviciile Ministerului Afacerilor Interne monitorizează permanent situația în vederea prevenirii riscului. Momentan situația atestată nu indică nici un pericol pentru gospodării și casele oamenilor.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat atenționează populația să fie prudentă.

Copiii din grădinițele din Capitală vor primi cadouri de sărbători

Peste 31 de mii de copii din grădinițele din capitală vor primi cadouri cu ocazia sărbătorilor de iarnă, scrie moldpres.md.

Solicitat de agenție, șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport a municipiului Chișinău, Andrei Pavaloi, a specificat că dulciurile au fost cumpărate de la un producător autohton și corespund tuturor normelor de consum.

„În prezent, cadourile sunt livrate la instituțiile de învățământ. Acestea urmează să fie distribuite în toate grădinițele din capitală până la desfășurarea matineelor dedicate sărbătorilor de iarnă, care vor începe după data de 15 decembrie”, a spus Andrei Pavaloi.

Șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport a subliniat că, în acest an, directorii instituțiilor de învățământ vor decide dacă părinții pot participa la matinee.

Cadourile pentru copii sunt achiziționate din bugetul Primăriei municipiului Chișinău.

În capitală sunt 127 de grădinițe.

Panică teribilă la bord, pasageri înecați de fum! Un avion de pe cursa București-Londra, întors pe Otopeni
Articolul anterior
Eurovision 2020: nume sonore din showbiz și tineri interpreți, admiși la etapa audițiilor live. Ascultă piesele aici!
Articolul următor