Cât de tare îi va speria pe europeni facturile la energie în funcţie de ţara unde locuiesc

Europa se confruntă cu o criză energetică care afectează tot continentul, cauzată de închiderea NordStream, însă impactul direct asupra europenilor variază foarte mult în funcţie de mixul energetic al fiecarei ţări. Preţul mediu al energiei electrice este cu 30% mai mare în Marea Britanie decât în cazul vecinilor săi europeni, scrie Financial Times citat de bani.md.

În ecuaţia facturilor pentru energie, trebuie luate în considerare nivelul de sprijin din partea guvernelor, mecanismele de stabilire a preţurilor dar şi impozitarea. Pentru a mai atenua efectele haosului energetic, UE a propus o plafonare a preţurilor la gazele ruseşti şi o taxă pentru companiile energetice, pentru a-şi proteja consumatorii. Pe lângă iniţiativa UE, ţările europene au anunţat şi o serie de măsuri individuale, cum ar fi reducerea de taxe.

„Invazia Rusiei în Ucraina a schimbat peisajul energetic. Nu poate exista o altă ieşire din această situaţie decât intervenţia directă a guvernelor”, a declarat Sumit Bose, specialist în energie verde.

Cu toate acestea, o creştere a costului energiei electrice este inevitabilă în Europa, deoarece preţurile gazelor impactează şi piaţa energiei electrice. La această problemă se mai adaugă şi dificultăţi privind întreţinerea unor centrale nucleare, dar şi seceta care pune în dificultate sectorul hidroelectric.

Marea Britanie reuşeşte să genereze 40% din electricitatea sa prin arderea gazelor naturale, după ce a s-a mişcat mai rapid decât vecinii săi europeni şi şi-a redus dependenţa de cărbune.

Marea Britanie reuşeşte să genereze 40% din electricitatea sa prin arderea gazelor naturale, după ce a s-a mişcat mai rapid decât vecinii săi europeni şi şi-a redus dependenţa de cărbune.

De la 1 octombrie, intră în schemă plafonarea preţurilor pentru majoritatea facturilor la energie plătite de britanici. Mai mult, noul prim-ministru, Liz Truss, urmează să îngheţe preţurile şi mai mult, astfel încât factura unei gospodării să nu depăşească mai mult de 2.500 de lire sterline pe an.

În ceea ce priveşte gazele naturale, gospodăriile din Olanda plătesc cele mai mari costuri, urmate de cele din Germania. Ambele ţări se bazau în mare măsură pe aprovizionarea din Rusia.

Până în august, Ungaria a plătit cei mai puţini bani pentru gazele naturale. Premierul Viktor Orban a încheiat în trecut o serie de acorduri şi înţelegeri cu Rusia pentru a asigura livrări de energie la preţuri mai mici, în comparaţie cu restul Europei.

Cu toate acestea, Ungaria a înregistrat în continuare o creştere a preţurilor pentru import, pe măsură ce costul gazelor naturale a sărit în aer.

Moldova a obținut aurul la un turneu internațional de gimnastică ritmică

Sportivele Școlii Sportive a Rezervelor Olimpice au urcat pe podium la un turneu internațional care a avut loc în Spania.

Fetele au devenit învingătoare, deși nu au o sală personală unde să se antreneze, ele fiind nevoite să se pregătească de competiții în sala luptelor greco-romane. 

Pe piesa „Trenulețul” a formației Zdob și Zdub și frații Advahov, tinerele noastre gimnaste cu vârste cuprinse între 8 și 10 ani au evoluat în premieră la un turneu internațional în Spania în această lună în orașul Figueres. 

În proba de ansamblu, talentatele sportive de la Școala Sportivă a Rezervelor Olimpice au reușit să încânte asistența și au urcat pe prima treaptă a podiumului după ce sau impus în fața unor țări ca Franța, Ucraina, Spania sau Italia. Foarte modeste din fire, gimnastele au declarat că nu s-au așteptat la un asemenea rezultat, însă sunt fericite că au dat lovitura. 

Majoritatea fetelor au revenit cu medalii. Sunt gimnaste care s-au remarcat, iar altele au cucerit aurul.

Tinerele gimnaste se antrenează zilnic în locul unde, de regulă, se pregătesc luptătorii de stil greco-roman. 

Sportivele, dar și antrenorii se plâng că nu dețin cele mai bune condiții de antrenament, iar cea mai mare problemă este că nu au o sală proprie. 

Chiar dacă nu dețin o sală personală de antrenament, gimnastele noastre revin de fiecare dată cu numeroase medalii de la turneele internaționale. 

Începând cu grupele preventive de pregătire până la avansați, Școala Sportivă a Rezervelor Olimpice deține aproximativ 150 de gimnaste. 

sursa: www.tv8.md

O româncă a născut pe o autostradă din Italia. Care este starea de sănătate a femeii și a gemenilor săi

O româncă a născut pe autostrada A24 din Italia. Femeia se afla la bordul unei ambulanțe care o transprta la spital. Nașterea a fost una reușită, iar femeia a adus pe lume un băiat și o fată perfect sănătoși.

O româncă a născut pe o autostradă din Italia. Care este starea de sănătate a femeii și a gemenilor săi

Nașterea a avut loc în noaptea dintre sâmbătă și duminică după ce tatăl și mama, el originar din Marano Equo și ea de origine română, au cerut o ambulanță pentru a duce femeia la spitalul San Giovanni Evangelista din Tivoli. Goana către spital a fost întreruptă, însă, la ieșirea Castel Madama de pe autostrada Teramo-L’Aquila-Roma după ce româncei i s-a rupt apa. Din fericire a fost o naștere reușită, iar proaspăta mămică a născut un băiat și o fată perfect sănătoși.

Gemenii sunt sub observație acum la policlinica Umberto I și așteaptă să fie duși la noua lor casă din Marano Equo, provincia Roma, Lazio din Italia.

Venirea pe lume a celor doi bebeluși a fost primită cu bucurie de primarul orășelului din provincia romană Franco Tozzi: „Ne bucurăm pentru proaspeții părinți care locuiesc de ceva vreme în țara noastră, cărora le transmitem cele mai bune urări în calitate de administrație municipală”.

Nașterea neobișnuită a fost sărbătorită de locuitorii din Marano Equo, un oraș cu puțin peste 800 de locuitori. Pentru a-i felicita pe noii părinți, primarul Franco Tozzi a spus: „Ne exprimăm fericirea și cele mai bune urări mamei și tatălui. Un cuplu frumos care a decis să-și crească copiii în țara noastră”.

Ca și în restul Italiei, orășelul Marano Equo se luptă cu scăderea natalității.

„Pentru un orășel ca al nostru, sosirea a doi noi copii este un motiv de sărbătoare. Ca toate orașele mici din țară, riscăm să rămânem fără elevi pentru grădinițe și școli primare. Acești doi noi sosiți ne vor permite să ținem școala deschisă. Ne bucurăm foarte mult pentru noii părinți cărora le dorim un viitor luminos și fericit”, a spus primarul localității.

sursa

Angelina Jolie a susținut femeile din Iran

Actrița americană Angelina Jolie, în vârstă de 47 de ani, a vorbit în sprijinul femeilor iraniene, care au devenit impulsul protestelor în masă din țară. Potrivit ei, femeile „au nevoie de libertate pentru a trăi”.

Анджелина Джоли, актриса, поддержка

Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit pe 16 septembrie în Iran, după ce a fost reținută de poliția morală a țării pentru că ar fi purtat hijab-ul prea lejer.

Manifestațiile au izbucnit după moartea lui Amini. Femeile și-au ars hijaburile și s-au tuns scurt în semn de protest.

Actrița câștigătoare a Oscarului a postat mai multe fotografii făcute pe străzile Iranului pentru a le arăta celor 13,7 milioane de urmăritori ce se întâmplă în țară în acest moment.

„Respect pentru femeile curajoase, îndrăznețe și neînfricate din Iran. Toți cei care au supraviețuit și au rezistat zeci de ani, cei care ies astăzi în stradă și Mahsa Amini și toți tinerii iranieni ca ea. Femeile nu au nevoie să le fie controlată moralitatea, reeducată mintea sau controlat corpul. Au nevoie de libertatea de a trăi și de a respira fără violență sau amenințări. Femei din Iran, vă vedem #FemeieLifeFreedom #MahsaAmini””, se arată în postare.

Mai devreme Angelina Jolie a vizitat Pakistanul, suferind de inundații masive, și a vorbit cu oameni care au rămas fără adăpost în urma unui dezastru natural.

Vacile emit mult mai puțin dioxid de carbon decât se credea
Articolul anterior
Funcționarii responsabili de condamnarea la CEDO a R. Moldova ar trebui să plătească în totalitate cheltuielile pe care le suportă statul
Articolul următor