Cât trebuie să scoată din buzunare moldovenii care vor să petreacă la restaurant Revelionul

Noaptea de Revelion se apropie cu pași repezi, iar restaurantele sînt deja pregătite să transforme trecerea dintre ani într-o experiență memorabilă. Cu meniuri alese, artiști îndrăgiți și show-uri deosebite, gazdele petrecerilor își așteaptă oaspeții, scrie noi.md.

Cei care aleg să sărbătorească Revelionul în restaurante vor scoate din buzunare, în medie, cîte 2500 de lei de persoană. Mulți oameni preferă să întîmpine însă noul an acasă, alături de cei dragi. „Revelionul anul acesta la noi o să fie de 2500 de lei, care doar acoperă toate cheltuielile. În prețul acesta intră meniul, deservirea și numaidecît artiștii care toată noaptea o să facă chef la așa petrecere frumoasă”, a menționat Marina Teleaga, directoarea unui restaurant.

„Anul acesta am venit cu program divers în care vor fi colinde, muzică lăutărească, muzică populară. Vor fi invitați doamna Ina Sturza și formația dumneaei. De asemenea vom avea cîteva grupuri de colindători”, a spus Dan Ciurea, managerul aceluiași restaurant. La majoritatea restaurantelor prețul este de 2500 de lei de persoană. Contra acestei sume, oaspeții vor beneficia de bucate, muzică și spectacole în noaptea de Revelion.

„În noaptea de Revelion avem un program complex, un meniu și un program la All inclusive. Ce include All inclusive? Asta e – omul vine, achite o taxă unică de 2500 de lei de persoană adultă. În setul acesta primește un set total care include cinci gustări reci, gustările calde, bucatele fierbinți și desertul. Pe lîngă aceasta, este un program foarte vast, în care va fi prezent o formație de muzică live”, a precizat directorul unei rețele de restaurante, Ghenadie Manoli.

Unii locuitori ai capitalei pe care i-am întîlnit în stradă ne-au spus că preferă să întîmpine noul an în restaurant. Mai mulți ne-au spus însă că vor sărbători trecerea dintre ani acasă, alături de cei dragi. Indiferent unde vor întîmpina noul an, toți își doresc ca acesta să fie mai bun, mai prosper.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

O femeie din Strășeni, violată ani la rând de propriul soț
Articolul anterior
Explozie într-un apartament din Chișinău
Articolul următor