Câți moldoveni dețin cetățenia română

Peste 640 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova și-au redobândit identitatea română în ultimii 20 de ani. Datele se cuprind într-un raport al Ministerului Justiției din România, scrie evz.ro.

Raportul Ministerului Justiției a fost publicat pe site-ul Camerei deputaților. Informațiile au fost oferite la solicitarea deputatului Ștefan-Iulian Lorincz.

Conform datelor prezentate, cele mai multe solicitări de acordare a cetățeniei românești pentru basarabeni au fost aprobate în ultimii zece ani. Este vorba despre 580 de basarabeni care au depus dosarele pentru redobândirea cetățeniei.

Pandemia de COVID a îngreunat procedura de depunere a cererilor. Astfel, fluxul de cereri s-a diminuat cu aproape 80 la sută, pe fundalul restricțiilor de circulație. Pauza tehnică a permis procesare unor dosare mai vechi. Au fost acordate peste 66 de mii de cetățenii române, care urmau să fie aprobate până în anul 2020.

Din 1 septembrie curent, persoanele care obțin sau redobândesc cetățenia română vor avea un card de cetățenie personalizat. Noile reglementări legislative au fost publicate în Monitorul Oficial, în data de 25 iulie.

Fermierii, nemulțumiți de afirmațiile premierului Recean: Operează cu cifre greșite

Asociația „Forța Fermierilor” constată cu mare regret că ieri, 19 septembrie, prim-ministru Republicii Moldova Dorin Recean „a făcut o declarație mincinoasă și manipulatorie”. Potrivit Asociației „Forța Fermierilor”, în țările civilizate, demnitarii de așa rang, după asemenea acțiuni demisionează, transmite Știri.md

„Din start domnul Recean operează cu cifre greșite privind sumele compensațiilor, când insistă că statul a alocat anul curent 200 milioane de lei pentru fermierii afectați de secetă. Oricine poate verifica că primăvara a fost acordat un ajutor fără nici o plafonare către fermieri din unele raioane în valoarea de 50 milioane de lei, iar recent pe principiu discriminatoriu au mai fost alocate încă 100 milioane de lei. Apropo, în România toți fermierii, afectați de secetă, vor primi până la 15 octombrie 200-250 de euro per hectar afectat”, susțin fermierii. 

De asemenea, Asociația menționează că premierul a insistat că „Guvernul și Parlamentul au aprobat legea secetei după modelul României”. 

„Atenționăm că este o mare diferență dintre ordonanță de urgență din țara vecină și actul normativ, aprobat în mare grabă de autoritățile din Moldova, și anume: 

  • În România plata datoriilor, dobânzilor și penalităților se suspendă obligatoriu nu pe 6 luni, cum prevede legea adoptată vinerea trecută de Parlamentul RM, ci pe 12 luni, ceea ce este absolut logic și oferă agricultorilor afectați răgaz până la recolta următoare. Evident că suspendarea plăților până la primăvară foarte puțin ajută fermierilor, mulți din care suferă de la secetă trei ani la rând;
  • Ordonanța română prevede suspendarea plăților pe credite și împrumuturi, obținute începând din primăvara 2022, din perioada când a început criza climaterică severă. Autoritățile din România cunosc foarte bine că atunci mulți agricultori au reeșalonat datoriile. Legea noastră permite suspendări doar la credite și împrumuturi, luate din 1 septembrie 2023. Reiese că pe datoriile restructurate cu mare greu din 2022, agricultorii sunt pasibili de a fi executați;
  • Actul normativ român nu conține nici o limitare discriminatorie în raport cu fermierii afectați. Toți producători agricoli, care dispun de acte de constatare a secetei, pot beneficia de efectul legii. Pe când conform prevederilor din legea noastră, fermierii pot beneficia de efectele legii doar dacă dețin acte de calamitate ca să corespundă condiției de 50% din suprafața prelucrată actată, recolta la toate culturile agricole a fost foarte slabă și starea lor financiară este foarte dificilă;
  • Proiectul ordonanței de urgență din România a fost publicat și discutat câteva săptămâni public. Legea moldovenească a fost elaborată chipurile pentru fermieri, însă FĂRĂ fermieri. Vă amintim că textul documentului a fost publicat în timpul ședinței cabinetului de miniștrii, la care el a fost aprobat, după aceea documentul peste o zi a fost votat în Parlament la insistența ministrului Bolea cu viteza luminii în două lecturi. Organizația noastră și în acest context de deficit de timp a reușit să vină cu un șir de propuneri privind îmbunătățirea legii. Apropo, amendamentele noastre au ținut cont și de interesele furnizorilor de inputuri, cu care suntem în aceeași barcă și care, la fel, se află în stare deplorabilă. Unica întâlnire cu ministrul pe subiectul proiectului de lege a fost la insistența noastră. Ea a avut loc cu câteva ore înainte de votul din Parlament și nici o propunere înaintată de asociație nu a fost acceptată. Nu este de mirare că acest act normativ nu satisface nici pe agricultori, nici pe creditorii acestora și efectul legii va fi unu minuscul”. 

Invitație la Festivalul Pădurilor, eveniment care va avea loc la 21 septembrie, la Reședința Prezidențială de la Condrița

Agenția ”Moldsilva” și silvicultorii din întreaga țară invită cetățenii la Festivalul Pădurilor, eveniment care va avea loc la 21 septembrie 2024, la Reședința Prezidențială de la Condrița, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În acest loc pitoresc se reunesc oamenii care nu sunt indiferenți față de problemele de mediu, prin fapte concrete susțin acțiunile de împădurire și contribuie la promovarea viitorului verde și sustenabil.

Victor Durbală, director Moldsilva: „Pentru toți cei care iubesc natura, pentru cei care iubesc Pădurea este o posibilitate unică de a reuni și să spunem cu toții că ne pasă de mediul în care trăi. Festivalul Pădurilor este un bun prilej a ne uni cu natura. Vă invit pe toți să fiți alături de noi la acest minunat festival!”

Cu siguranță nu veți regreta o zi de sâmbătă petrecută în ambianța plăcută a naturii, deoarece vă așteaptă concerte live, expoziții interactive, activități și ateliere tematice recreative, distracții, plimbări și zone de odihnă și un iarmaroc tradițional.

Tema ocrotirii naturi va domina aceste eveniment prin subiecte de relevanță despre păduri, climă, biodiversitate, ape, aer, eficiență energetică, resurse și impact ecologic. Toată această diversitate de activități este absolut gratuită, dar procurarea benevolă a unor bilete speciale va totaliza resurse financiare utilizate la procurarea puieților forestieri pentru plantările din această toamnă.

Festivalul Pădurilor este parte a Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor, inițiat de Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, conform căruia până în 2032 sunt plantate și reabilitate suprafețe de peste 145 00 ha.

Fermierii sunt așteptați la discuții la Președinție

Fermierii sunt așteptați la discuții, la Președinție, miercurea viitoare, scrie oficial.md.

Adrian Băluțel, șeful de Cabinet al Președintelui Maia Sandu, a anunțat că invitația a fost lansată ieri la protestul producătorilor agricoli, desfășurat la Președinție.

„Am ieșit să discut cu fermierii care au venit în fața președinției.

I-am invitat la discuții cu dna Președintă miercuri, la ora 9:00”, a anunțat el.

Programul Prima Casă Plus: Cine nu are acces la credite
Articolul anterior
Două autostrăzi din România se vor intersecta și vor ajunge în Republica Moldova
Articolul următor