Câţi primari a avut Chişinăul

După declararea independenţei şi suveranităţii, în anul 1990 în Republica Moldova au loc schimbări în administraţia publică centrală şi locală. Până în prezent, funcția de primar al municipiului Chișinău a fost deținută de 11 persoane. Ce-i drept, șase dintre aceștia au deținut doar interimatul funcției, unii pentru o perioadă scurtă.

Din 1990, capitala Republicii Moldova a fost condusă de 11 primari. Primul primar după declararea independenței a fost Nicolae Costin. Cel mai longeviv în funcție, tocmai 11 ani, a fost Serafim Urechean. El a fost numit în data de 9 august 1994, prin decret prezidențial. A fost reales succesiv în cadrul alegerilor parțiale din 1999 și 2003 și a deținut funcția până în 2005.

Dorin Chirtoacă a fost primar al Chișinăului 10 ani, în perioada 2007-2017. În mai 2017, Chirtoacă a fost reținut de CNA, iar ulterior și-a prezentat demisia.

Au fost și primari care s-au aflat în funcție doar câteva zile. De exemplu, Mihai Furtună a exercitat interimatul între 18–28 aprilie 2005, adică zece zile.

Un caz mai special a fost cel al liderului PPDA Andrei Năstase, care a fost primar doar două zile, între 8-10 octombrie 2019.

În urma scrutinului din 11 noiembrie 2019, primar al Capitalei a fost ales socialistul Ion Ceban, care deţine funcţia şi până în prezent.

Unii dintre ei au reuşit să realizeze câte ceva pentru Capitala ţării noastre. Cât de multe, rămâne să aprecize chişinăuienii, care le-au acordat votul de încredere.

Incendiu masiv într-un bloc de locuit din centrul Chișinăului
Articolul anterior
Celebrități de renume internațional care s-au născut la Chișinău
Articolul următor