De la începutul anului, 1.970 de taţi au beneficiat de indemnizaţie paternală. Pe parcursul anului trecut, numărul acestora a fost de aproape 4.000.
Mărimea medie a indemnizaţiei paternale pentru anul 2019 a constituit 4.509 lei. Datele sunt oferite de Casa Naţională de Asigurări Sociale, transmite IPN.
Începând cu anul 2016, de când tații din Moldova pot solicita concediu paternal, de indemnizaţie paternală au beneficiat în total peste 11.400 de persoane.
Cele mai puţine solicitări au fost înregistrate în anul 2016 (60 de beneficiari). Mărimea medie a indemnizaţiei paternale, potrivit datelor de până în luna iulie 2020, constituie 5.034 de lei.
Cuantumul indemnizaţiei este determinat din venitul mediu lunar asigurat realizat la toate unitățile în care desfășoară activități în ultimele trei luni premergătoare lunii naşterii copilului, venit din care sunt calculate şi achitate contribuţiile de asigurări sociale.
Respectiv, cuantumul indemnizaţiei paternale este calculat individual pentru fiecare beneficiar, reieşind din venitul asigurat realizat la toate unităţile în care desfăşoară activităţi.
Indemnizaţia paternală se acordă pentru o perioadă de 14 zile calendaristice.
Dreptul la indemnizaţie paternală se acordă tatălui asigurat în sistemul public de asigurări sociale, angajat în baza contractului individual de muncă sau aflat în raport de serviciu în baza actului administrativ, pentru îngrijirea copilului nou-născut.
În cazul copiilor gemeni (tripleţi, cvadrupleţi etc.) se acordă o singură indemnizaţie paternală.
Cererea pentru stabilirea indemnizaţiei paternale se depune personal sau în mod electronic de către tatăl sau mama copilului, cu prezentarea documentelor confirmative, la casa teritorială de asigurări sociale de la locul de domiciliu sau reşedinţă ori la casa teritorială în a cărei rază de deservire se află unitatea de la locul de muncă de bază.
Termenul de solicitare a indemnizaţiei paternale este de 12 luni de la data naşterii copilului.
Cererea pentru stabilirea indemnizaţiei paternale şi actele necesare se examinează în termen de 30 zile calendaristice de la data înregistrării cererii la casa teritorială, în cazul cererii electronice – de la data înregistrării cererii în sistemul informaţional.