Caz de malarie confirmat la Constanţa

Un navigator în vârstă de aproximativ 45 de ani care a revenit recent în România dintr-o ţară aflată în zona tropicală a fost diagnosticat cu malarie, la Constanţa. Bărbatul a ajuns zilele acestea la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța cu febră puternică și dureri de cap, iar ulterior a fost transferat la Bucureşti, pentru tratament de specialitate, scrie observator.ro.

Bărbatul a mers la începutul săptămânii la Spitalul de Urgenţă Constanţa, spunând cadrelor medicale că se simte rău. Medicii au suspectat că pacientul ar putea avea malarie, iar în urma testelor pe care le-au făcut, au confirmat acest diagnostic.

În prezent, bărbatul este internat la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti, unde a fost transferat pentru tratament de specialitate. Spitalul de Boli Infecțioase Constanța este închis, în urma incendiului izbucnit la 1 octombrie la secția ATI a unității.

Obiceiul din care s-a născut sărutul ne-ar dezgusta astăzi

Sărutul are o istorie îndelungată. Cea mai veche dovadă a acestei practici la om a fost găsită în Mesopotamia acum mai bine de 5000 de ani. Sunt specialiști în primatologie și antropologie care spun că de fapt sărutul a apărut la om în urma unor obiceiuri dezgustătoare, pentru contemporani, scrie adevarul.ro.

Sărutul este o practică obișnuită a omului contemporan. El poate fi sexual, prietenesc sau părintesc, în funcție de legăturile care există între persoane. Puțini știu însă de unde provine acest obicei și cât de vechi este. Oamenii de știință încearcă să facă lumină în această privință și au emis mai multe ipoteze. Una dintre ele indică faptul că sărutul la om este o practică ancestrală derivată dintr-o activitatea considerată astăzi de-a dreptul dezagreabilă. Mai precis, este vorba despre curățarea pielii și a părului de resturi și paraziții, așa cum fac primatele, rudele noastre din regnul animal. 

Săruturi pasionale încă de la Omul de Neanderthal

Primele dovezi clare ale practicii sărutului la om sunt de acum 5000 de ani, din Epoca Bronzului. Este vorba despre tăblițele de lut din vechea Mesopotamie, pe locul Irakului de astăzi, care descriu aventuri romantice și săruturi cu tentă sexuală atât între zei cât și între muritori. O mare relevanță în acest sens o au poveștile și legendele sumeriene, o veche populație din Mesopotamia, imprimată pe tăblițe de lut, cu 2500 de ani înainte de Hristos.  Sărutul este prezent și în scrierile egiptene, tot din aceeași perioadă.

Cu 1500 de ani ÎHr, scrierile din vechea Indie descriu scene picante în care partenerii se sărută cu multă pasiune. Studiile recente arată totuși că istoria sărutului coboară mult pe axa timpului, până către 100.000 de ani în urmă. Evident, dovezile nu sunt atât de clare ca cele din Epoca Bronzului. Dar există. Troels Pank Arbøll, un specialist de la Universitatea din Copenhaga, autor al unui interesant articol în revista Science, precizează că ar exista indicii că acum 100.000 de ani în urmă hominizii își atingeau buzele sau poate se sărutau în toată regula. Acesta a declarat pentru Scientific American că a observat prezența microbului Methanobrevibacter oralis la oamenii de Neanderthal, dar și la Homo Sapiens, semn că aceștia și-au atins buzele. 

Un obicei ancestral, de la deparazitare la pasiune

Sărutul pasional nu poate fi identificat în toate culturile. Sunt comunități care nu-l practică din motive diferite. Sărutul părintesc sau prietenesc este însă universal valabil. Tocmai de aceea sunt oameni de știință care s-au gândit la faptul că sărutul este de fapt un obicei ancestral al omului, o moștenire evoluționară a speciei. Într-un articol publicat în revista Evolutionary Anthropology, primatologistul și psihologul evoluționar Andriano Lameira de la Universitatea din Warwick a emis o teorie foarte interesantă. Acesta crede că sărutul s-a născut la om ca o reminiscență evoluționară din perioada în care aveam un comportament asemănător marilor primate de astăzi, cimpanzeii sau gorilele.

Pe scurt, este vorba despre toaletare. Cu toții știm cum se toaletează, reciproc, cimpanzeii sau gorilele. Cu ajutorul degetelor, dar și a buzelor, indepărtează paraziții, resturile sau pielea moartă de pe partener. Este un act nu doar de ajutorare în comunitate, dar și un gest de afecțiune, un comportament care indică legăturile de rudenie dintre primate. De la îndepărtarea cu buzele a paraziților și până la sărut a fost un drum lung, dar foarte posibil, precizează Adriano Lameira. Odată ce hominizii au ajuns să nu mai aibă pilozitate pronunțată, ca la australopiteci, de exemplu, obiceiul a fost păstrat ca reminiscență ancestrală, dar redus la un singur gest, acela al sărutului.

Sărutul indica inițial legătura de rudenie, afecțiunea dintre membrii aceleiași familii sau clan. Mai apoi, odată cu timpul, din întâmplare sau joacă, sărutul a căpătat și tentă sexuală. „Relevanța igienică a toaletării reciproce a dispărut la hominizi odată cu pierderea pilozității abundente. Dar, ca vestigiu al acestui comportament ritualic al primatelor ancestrale, obiceiul a fost păstrat în variantă prescurtată cu o etapă finală, aceea a unui sărut. Era un comportament care semnala și totodată întărea legăturile sociale și de rudenie în comunitățile de hominizi”, precizează Adriano Lameira pentru Ancient Origins.

De luna viitoare, folosirea telefonului mobil la lecții va fi interzisă prin lege

Elevii nu-și vor mai putea folosi telefoanele mobile în timpul orelor de clasă începând cu luna viitoare, a anunțat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, scrie europaliberă.md.

Într-o transmisiune în direct pe rețelele sociale pe 8 noiembrie, oficialul a vorbit despre reglementarea utilizării telefoanelor mobile în școli, care urmează să fie introdusă până la finele anului în Codul Educației.

Modificările urmează să fie aprobate pe 20 noiembrie la ședința Guvernului, după care vor ajunge în Parlament pentru a fi introduse în legislație.

„În primele săptămâni din decembrie o să avem deja pusă în lege această prevedere. În paralel am pregătit și instrucțiunea. Totul este gata, ne mișcăm”, a precizat Perciun.

Anunțată inițial în august, inițiativa de modificare a Codului Educației pentru interzicerea utilizării telefoanelor mobile la ore urma să fie aplicată din septembrie, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Ministrul Educației, Dan Perciun a spus Europei Libere că amânarea introducerii acestei interdicții s-a datorat obținerii cu întârziere a avizelor necesare.

În unele școli din R. Moldova există o asemenea interdicție, prevăzută, însă, doar în regulamentul intern al instituțiilor de învățământ. Printre acestea se numără și Liceul Teoretic Corjeuți din Briceni, care recent a anunțat că va impune o astfel de măsură.

Tragedie cu 5 morți la Suceava, într-un accident provocat intenționat. ATENȚIE! Informații cu puternic impact emoțional

Tragedie la Suceava, unde 5 oameni au murit după ce două mașini s-au ciocnit frontal. Accidentul a fost provocat intenționat de unul dintre șoferi. Acesta și-a luat cei trei copii mici în mașină și a plecat la drum pentru a se omorî, împreună cu micuții, scrie stirileprotv.ro.  

Este vorba despre un tânăr de 28 de ani din Botoșani, care și-a luat cei trei copii mici, în vârstă de 2, 3 și respectiv 8 ani, în mașină și a plecat să se omoare, împreună cu micuții.

Bărbatul a vrut astfel să se răzbune pe concubina sa, care plecase în urmă cu câteva zile în Germania, disperată de bătăile pe care le primea de la acesta.

Individul a amenințat-o de mai multe ori cu moartea, iar în ultima lor convorbire i-a transmis: ”Dacă nu am putut să te omor pe tine, omor copiii”.

Și-a ucis un copil și pe toți ocupanții mașinii în care a intrat

Cutremurătoarea mărturie a fost făcută de una dintre surorile bărbatului.

Planul său macabru a fost dus până la capăt, numai că, o dată cu el, au murit și unul dintre copiii săi, precum și toți cei trei ocupanți ai mașinii de la o școală de șoferi în care a intrat intenționat, cu toată viteza.

Circumstanțele exacte ale tragediei urmează a fi stabilite acum de polițiști, care au dosar penal pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Condițiile de intrare în Marea Britanie pentru moldovenii cu cetățenie română
Articolul anterior
Prietenie nemaiîntâlnită. Un urs, un leu și un tigru sunt de nedespărțit deja de 15 ani
Articolul următor