Caz șocant în Chișinău! O tânără, găsită într-o baltă de sânge, cu gâtul tăiat, în baia unui apartament. Ce spune soțul victimei

Cadavrul unei tinere a fost găsit zăcând în baie. Descoperirea macabră a avut loc în după-amiaza zilei de ieri, 21 februarie, în jurul orei 14:00, într-un apartament de pe strada Studenților, din sectorul Rîșcani al capitalei, scrie PulsMedia.MD.

Potrivit surselor, victima s-a dovedit a fi o tânără de 30 de ani, iar cadavrul a fost găsit în baie, după ce soțul ei a solicitat intervenția unui echipaj de salvatori ca să deblocheze ușa apartamentului.

Când salvatorii au intrat în apartament, au găsit în baie cadavrul soției solicitantului zăcând într-o baltă de sânge în baie cu plagă de guțit în regiunea gâtului.

Solcitată telefonic, Svetlana Scripnic, ofițerul de presă al Poliției Capitalei, a confirmat informațiile pentru PulsMedia.MD și a declarat că, preliminar se ia în calcul versiunea unui suicid.

Cadavrul a fost transportat la Centrul de Medicină Legală pentru a fi supus unei expertize mai ample ca să fie cu exactitate stabilit cauza decesului.

Totodată, sursele apropiate anchetei, susțin că soțul victimei ar fi declarat oamenilor legii că aceasta în ultima perioadă se afla într-o stare de depresie acută, după ce anterior ar fi fost reținută de așa-zisele organe de drept din stânga Nistrului. 

Tânăra avea un comportament ciudat și acuza că se simte urmărită.

Oamenii legii cercetează cazul pentru a stabili toate circumstanțele, dar și motivul care a făcut-o pe tânără să recurgă la acest gest disperat.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, s-a întâlnit la Washington cu administratoarea adjunctă a USAID

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut marți, 9 aprilie, o întâlnire cu administratoarea adjunctă a Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Isobel Coleman.

Parlicov s-a întâlnit la Washington cu administratoarea adjunctă a USAIDFoto: Ministerul Energiei

În cadrul întrevederii, părțile au discutat un șir de subiecte, inclusiv despre progresele Republicii Moldova pe domeniul energetic.

Cu această oportunitate, Victor Parlicov a mulțumit reprezentanților USAID pentru suportul continuu al Agenției, care contribuie la securizarea Republicii Moldova pe domeniul energiei electrice, dar și în ceea ce privește dezvoltarea pieței de energie electrică și sincronizarea sistemului energetic al Republicii Moldova cu ENTSO-E.

De asemenea, în cadrul discuțiilor a fost abordat rolul pieței de energie electrică pentru atragerea investițiilor private, inclusiv, în sectorul energiei regenerabile. 

În acest sens, Victor Parlicov a comunicat despre progresele obținute în vederea organizării licitațiilor pentru construcția capacităților mari de energie regenerabilă, ceea ce va permite construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice mari.

Părțile au discutat și despre scenariile, pregătite pentru perioada după expirarea contractului de tranzit a gazelor naturale din Federația Rusă pe teritoriul Ucrainei, la fel și despre posibile consecințe asupra aprovizionării cu gaze naturale.

Victor Parlicov a reiterat că menținerea stabilității în regiune și identificarea soluțiilor pașnice pentru reintegrarea Republicii Moldova reprezintă un interes primordial pentru oficialii de la Chișinău.

La rândul său, înaltul reprezentat al USAID a dat asigurări că Republica Moldova va primi în continuare suport din partea Agenției nu doar pe segmentul securității cibernetice, ci și pe partea comunicării strategice. Ambele reprezentând o importanță majoră pentru promovarea intereselor sectorului energetic.  

La Chișinău va avea loc primul forum privind reintegrarea Moldovei cu Transnistria

Institutul de Politici Europene şi Reforme (IPRE), Fundaţia Friedrich Ebert şi Biroul pentru Reintegrare, în colaborare cu Expert-Grup şi Asociaţia Promo-LEX, vor organiza joi în Chişinău primul forum despre reintegrarea Moldovei, la care vor participa peste 100 de specialişti din Republica Moldova şi alte ţări europene.

Potrivit organizatorilor scopul evenimentului este „promovarea dezvoltării unei viziuni naţionale asupra procesului de reintegrare a ţării prin intermediul unei platforme de dialog şi discuţii cu reprezentanţii autorităţilor publice, societăţii civile, centrelor de cercetare, organizaţiilor internaţionale şi misiunilor diplomatice”, transmite infotag.md.

În cadrul forumului sunt programate sesiuni de lucru dedicate problemelor politice, economice, energetice şi de securitate de pe agenda reintegrării.

În Tiraspol s-a exprimat deja nemulţumirea faţă de faptul că nu sunt invitaţi reprezentanţi din Transnistria şi nici din Rusia.

„Acest forum, după părerea mea, urmăreşte să îngroape definitiv şi expres formatul ‘5+2’. (…) Prin acest forum despre aşa-numita reintegrare, se doreşte legalizarea măsurilor de presiune asupra Transnistriei – economice şi politice, şantaj. Face din asta o normă. Dă mână liberă pentru escaladarea ulterioară a conflictului. Şi cei care au conceput acest forum nu se gândesc la pace, se gândesc la escaladarea conflictului”, a declarat liderul transnistrean Vadim Krasnoselsky pentru primul post de televiziune local.

Potrivit spuselor sale, „forumul este menit să pună cruce procesului de negociere cu Transnistria, ceea ce este foarte periculos”.

Voluntarul din Rusia care a participat la manifestații antirăzboi și a găzduit și repatriat peste 900 de ucraineni a murit în închisoare

Aleksandr Demidenko, un voluntar originar din regiunea Belgorod, care a depus eforturi pentru repatrierea a sute de cetățeni ucraineni, a murit în închisoare în așteptarea procesului, relatează Meduza, conform Libertatea.

Potrivit Meduza, care citează un canal de Telegram, familia lui Demidenko a fost anunțată despre deces luni, 8 aprilie, abia la trei zile de la producerea morții acestui bărbat în vârstă de 61 de ani.

Filiala din Belgorod a Administrației Penitenciare din Rusia susține că Aleksandr Demidenko s-a sinucis în data de 5 aprilie în Centrul de reținere și arestare preventivă nr. 3 din Belgorod. O anchetă a fost deschisă în acest caz, a precizat sursa citată, afirmând totodată că primele investigații nu indică semne de „moarte violentă”.

„Cred că tatăl meu s-a sinucis, deoarece pentru o persoană atât de activă și iubitoare de libertate gândul unei posibile viitoare întemnițări era insuportabil. El fusese deja ucis psihologic timp de șase luni într-un centru de arestare preventivă, fără vizite din partea familiei sale și nici măcar fără cărți”, a scris fiul voluntarului rus pe Telegram, potrivit Meduza. Ulterior, fiul lui Demidenko a editat postarea și a eliminat referirea la posibila sinucidere a tatălui său.

Răpit, percheziționat și reținut sub diverse acuzații

Bărbatul a intrat în atenția structurilor de securitate din Rusia după ce a participat la manifestații antirăzboi și a ajutat circa 900 de ucraineni, conform Radio Svoboda, să se întoarcă acasă. Mulți dintre ucrainenii repatriați au fost găzduiți în casa sa înainte de trecerea frontierei.

Aleksandr Demidenko a fost dat dispărut pe 17 octombrie 2023 la punctul de control Kolotilovka, din regiunea Belgorod, după ce a ajutat o femeie în vârstă să se întoarcă în Ucraina. Trei zile mai târziu, un echipaj de poliție și un grup de luptători ceceni l-au adus acasă și au efectuat o percheziție în timpul căreia s-ar fi găsit o grenadă din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Soția sa l-a văzut în acea zi cu vânătăi pe corp, probabil din cauza bătăilor încasate în timpul dispariției forțate.

La câteva ore după perchiziția proprietății sale, Demidenko a fost reținut pentru zece zile sub acuzația că a consumat alcool într-un spațiu public. Eliberat în ultima zi a termenului, a fost arestat din nou, a doua zi, sub acuzația de „nerespectare a regimului armelor”. Ulterior, autoritățile ruse au deschis un alt dosar pe numele său, sub acuzația de trădare. Cu toate acestea, arestarea preventivă i-a fost prelungită de mai multe pentru acuzația legată de arme.

Publicația rusă de investigații iStories scrie că Aleksandr Demidenko ar fi trebuit să fie transferat la Sankt Petersburg pentru un proces sub o acuzație mai gravă decât cea referitoare la arme.

ATENȚIE! Paşaportul simplu temporar, eliberat doar în anumite situații în România
Articolul anterior
Rugați-vă pentru toți bolnavii! Creștinii ortodocși de stil vechi îl cinstesc astăzi pe Sfîntul Haralambie pe Boale
Articolul următor