image-672

Specialiști din România susțin la Chișinău un curs de medicină materno-fetală

Obstetricieni-ginecologi și specialiștii în imagistică sunt instruiți în domeniul medicinii materno-fetale. Cursul se desfășoară la Institutul Mamei și Copilului și este susținut de specialiști din România, transmite IPN.

Instruirile sunt organizate în cadrul programului de medicină materno-fetală implementat în baza memorandumului semnat în decembrie 2022 de ministra sănătății, Ala Nemerenco, ministrul afacerilor externe al Republicii Elene, Nicolaos Dendias, și președintele Fundației de Medicină Fetală din Marea Britanie, Kypros Nikolaides.

Programul de medicină materno-fetală, realizat în perioada 2022-2025, presupune inclusiv înființarea unității de medicină materno-fetală la Institutul Mamei și Copilului. Încăperile destinate centrului sunt în proces de amenajare și dotare.

De asemenea, în cadrul programului doi obstetricieni din Moldova vor beneficia de burse pentru formare profesională acordate de Fundația de Medicină Fetală. Medicii vor obține astfel competențe în efectuarea intervențiilor chirurgicale la făt, diagnosticul anomaliilor fetale, malformațiilor congenitale, dar și afecțiunilor la gravide, precizează ministra sănătății.

Cei doi copii de 3 și 8 ani, răniți în accidentul de la Orhei, în stare gravă la spital. Ce spun medicii

Cei doi copii, în vârstă de trei și, respectiv opt ani, răniți în tragicul accident rutier care s-a produs pe un drum din raionul Orhei, se află la spital, în stare gravă. Informația a fost confirmată pentru Moldova 1 de către vicedirectorul spitalul raional Orhei, Pavel Cristalov.

„Au adus doi minori, din 2020, și celălalt din 2015, stare gravă extrem de gravă. Un copil a fost internat deodată în secția de reanimare, cu contuzie cerebrală, edem cerebral, traumatism asociat. Celălalt copil, din 2015, stare gravă, conștient, cu contuzie cerebrală, traumatism toraco-abdominal”, a declarat vicedirectorul spitalul raional Orhei, Pavel Cristalov, pentru Moldova 1.

Potrivit sursei, la spital au ajuns, inclusiv, alte două victime ale accidentului – un o femeie și un bărbat. Femeia a fost spitalizată cu multiple plăgi ale corpului. Starea de sănătate a acesteia este de gravitate medie, stabilă. Bărbatul a primit tratament la domiciliu, după ce a fost examinat.

Menționăm că trei persoane și-au pierdut viața, iar alte trei au ajuns la spital în stare gravă, după ce mașinile în care se aflau s-au tamponat violent, în după-amiaza zilei, pe traseul R-20, între localitățile Step-Soci și Chiperceni din raionul Orhei. Printre victime sunt un bărbat de 53 de ani, o femeie de 30 și un minor de 13 ani.

Cei trei au decedat la fața locului, urmare a impactului fatal.

Şase morţi în urma unui bombardament rusesc la Lîman, în estul Ucrainei

Cel puţin şase persoane au fost ucise şi cinci rănite în urma unui atac rusesc care a avut loc sâmbătă în oraşul Lîman, în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul Pavlo Kirilenko.

Şase morţi în urma unui bombardament rusesc la Lîman, în estul Ucrainei

Într-un mesaj pe Telegram, el a spus că oraşul a fost lovit cu rachete la ora 10 dimineaţa şi că o casă şi un magazin au fost, de asemenea, avariate. Poliţia şi paramedicii sunt la faţa locului, a adăugat el, transmite stirileprotv.ro.

Lîman este un nod feroviar cheie din regiunea estică Doneţk. Armata ucraineană declarase în actualizarea sa zilnică a situaţiei de pe front că a respins încercări de asalt ale trupelor ruse în apropiere de Lîman.

Acest bombardament vine în contextul în care sâmbătă s-au împlinit 500 de zile de la invazia Rusiei în Ucraina.