Caz șocant! Un moldovean ar fi fost incinerat din greșeală în Italia, în locul unei femei

Un medic italian a decis să dea în judecată compania ce gestionează cimitirul Flaminio din Roma, după ce a primit o urnă în care se presupune că se află cenușa răposatei sale mame, dar care avea o plăcuță cu numele unui cetățean moldovean pe ea.

Medicul este de părere că angajații cimitirului au încurcat cadavrele și în sicriul în care trebuia să fie depus cel al bărbatului moldovean a fost depus trupul neînsuflețit al mamei sale, sicriul fiind trimis apoi în Moldova.

Potrivit ziarului La Repubblica, bărbatul italian s-a prezentat la cimitirul Flaminio, situat în cartierul Prima Porta al capitalei din Peninsulă, pentru a ridica urna cu cenușa mamei sale, decedată la data de 11 noiembrie 2020.

Odată ajuns acolo însă, un angajat al cimitirului i-a înmânat o urnă pe care medicul, după ce a luat-o cu tristețe în mâinile sale, a observat că este scris numele altei persoane de fapt.

„Dar nu vedeți că aparține unui bărbat?”, a întrebat fiul răposatei.

Uimiți, angajații i-au promis atunci bărbatului că îi vor aduce imediat urna corectă, cu cenușa mamei sale, așa că au intrat în depozit și au căutat-o cu disperare, dar fără succes.

Potrivit sursei citate, bărbatul moldovean a murit la data de 30 noiembrie 2020, deci la 19 zile după mama medicului italian.

În plus, familia bărbatului moldovean nu a cerut ca acesta să fie incinerat, deci ar trebui să fie foarte greu de comis o astfel de greșeală. Cu toate acestea, astfel de cazuri s-au petrecut și în trecut la acel cimitir.

Lucrătorii de la cimitir i-au arătat medicului că urna cu cenușă a fost luată de pe un raft pe care ar fi trebuit să se afle cea a mamei sale.

Mai mult, pe nicio altă urnă nu a fost găsit scris numele femeii decedate, deci misterul s-a amplificat în acel moment.

Îngroziți de posibila eroare pe care ar fi făcut-o, angajații cimitirului au introdus numele și prenumele bărbatului moldovean în computer pentru a afla ce s-a întâmplat cu el.

Spre disperarea tuturor, dar în special a medicului italian, registrul arăta că trupul bărbatului moldovean a fost îngropat deja, deși nu se știe unde și când.

În acel moment, bărbatul italian a început să aibă ideile tot mai clare: cei de la cimitir au inversat trupurile neînsuflețite din greșeală, iar mama sa a fost trimisă în sicriu spre Moldova.

Sicriele cu trupurile persoanelor decedate care sunt repatriate pe pământul natal sunt sigilate (sudate) înainte de a fi transportate și nu le mai deschide nimeni odată ajunse la destinație, deci cu atât mai ușor eroarea ar fi trecut neobservată și de familia din Republica Moldova.

În cele din urmă, un lucrător al companiei AMA i-a propus medicului să deschidă urna pentru a vedea dacă nu cumva se află și în interior o plăcuță cu numele persoanei căreia îi aparține cenușa.

Medicul era sceptic, dar a acceptat și au găsit astfel în interior o altă plăcuță pe care, într-adevăr, scria numele mamei sale.

„Iată, s-a rezolvat!”, a spus lucrătorul.

„Ba nu s-a rezolvat absolut nimic”, a replicat medicul, furios.

Bărbatul italian continuă să fie convins și în ziua de azi că cenușa primită ar fi a mamei sale și nimeni nu-l poate asigura deocamdată că se înșeală.

În mod logic, pentru a desluși acest mister, rudele bărbatului moldovean ar trebui să dezgroape sicriul îngropat la acea vreme și să verifice dacă în el se află, într-adevăr, corpul fără viață al acestuia.

Problema este că, momentan, nu știe nimeni cum să dea de familia răposatului și, în orice caz, foarte probabil se vor lovi de multe complicații legale sau foarte multă birocrație pentru a putea face asta.

Între timp, medicul italian a decis să dea în judecată societatea AMA, care gestionează cimitirul Flaminio. El promite, prin intermediul avocatei Barbara Nardelli care-l va asista din punct de vedere legal, să obțină despăgubiri de ordinul milioanelor pentru această greșeală.

„Este absurd faptul că AMA nu și-a asumat nicio răspundere cu privire la această problemă. Să fie clar, noi nu ne vom opri aici, clientul meu are dreptul să știe cu certitudine unde se află trupul mamei sale”, a declarat Nardelli.

sursa: www.rotalianul.com

Parcul central al orașului Bălți va purta numele lui Mihai Volontir

Parcul central din municpiul Bălți va purta numele regretatului actor și artist Mihai Volontir. Decizia fost votată ieri la ședința consiliului local, anunță presa din nordul țării.

Au votat consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate, Partidul Comuniștilor, Partidul Socialiștilor și Partidul Schimbării.

Legendarul actor Mihai Volontir ar fi împlinit în luna martie 90 de ani.

Mihai Volontir, actor de teatru și film, s-a născut în 1934, în satul Glinjeni, raionul Șoldănești. A făcut studii la Școala Pedagogică din Orhei și concomitent a lucrat în calitate de pedagog la școala din Păpăuți, Rezina.

Din 1957 și până la sfârșitul vieții, a fost actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți. Debutează cu rolul Surugiului din spectacolul „Chirița în Iași” de Vasile Alecsandri. A jucat în peste 120 de spectacole, a realizat zeci de roluri memorabile în diverse comedii, tragedii și drame.

A debutat ca actor de film la Studioul cinematografic „Moldova-film” în 1967, în rolul lui Ivan Turbincă din filmul „Se caută un paznic” în regia lui Gheorghe Vodă. În 1979, a jucat rolul lui Budulai în filmul artistic „Țiganul”, care i-a adus celebritate în lumea întreagă, apoi în 1984, a urmat filmul ”Întoarcerea lui Budulai”. În 2000 a fost desemnat cel mai bun actor al secolului XX al cinematografiei moldovenești.

Mihai Volontir este cavaler al „Ordinului Republicii”, cetățean de onoare al municipiului Bălți și cetățean de onoare al municipiului Chișinău.

Mihai Volonti s-a stins la vârsta de 81 de ani, pe 15 septembrie 2015, la Spitalului Clinic Republican din Chișinău, în urma complicațiilor cauzate de diabetul zaharat.

Havuzurile din capitală vor fi puse în funcțiune de la 1 mai

Toate, cele 14 havuzuri funcționale sunt verificate, așa încât de sărbătorile pascale, acestea să fie pornite.

În prezent, specialiștii de la Î.M. Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi, cei ai preturilor și de la Direcția Generală Locativ-Comunală şi Amenajare, verifică echipamentele tehnice, cum ar fi pompele, robinetele și rețelele de distribuție și efectuează lucrări de amenajare și reparație a zonelor din preajmă, a fântânilor arteziene, acolo unde este cazul, anunță municipalitatea.

În centrul capitalei, verificări au avut loc la havuzul din Grădina Publică ,,Ștefan cel Mare şi Sfânt” și la fântânile din scuarul Teatrului Național de Operă și Balet ,,Maria Bieșu”.

Lucrări de profilaxie au fost făcute și la havuzul din Complexul memorial ,,Feciorilor Patriei – Sfântă Amintire” din sectorul Rîșcani şi la Scara Cascadelor din Parcul ,,Valea Morilor”.

De asemenea, verificări au fost realizate și la havuzurile din parcurile ,,Șipca”, din str. N. Dimo, ,,La Izvor” și ,,Alunelul”, din sectorul Buiucani, care au fost construite de la zero de Primăria Chișinău în ultimii trei ani.

Parlamentul European a aprobat primele norme ale UE privind combaterea violenței asupra femeilor

Noile norme urmăresc să prevină violența de gen și să protejeze victimele, în special femeile și victimele violenței domestice.

Parlamentul a adoptat miercuri, cu 522 voturi pentru, 27 împotrivă și 72 abțineri, primele norme europene privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Directiva solicită legi mai stricte împotriva violenței cibernetice, o asistență mai bună acordată victimelor și măsuri de prevenire a violului.

Noile norme interzic mutilarea genitală a femeilor și căsătoria forțată și includ orientări specifice pentru infracțiunile comise online, cum ar fi divulgarea informațiilor private și exhibiționismul cibernetic (cyber-flashing).

Noua legislație va include o listă mai cuprinzătoare a circumstanțelor agravante pentru infracțiunile pasibile de pedepse mai grave, cum ar fi infracțiunile împotriva personalităților publice, a jurnaliștilor sau a apărătorilor drepturilor omului. Pe lista circumstanțelor agravante se află și intenția de a pedepsi victimele în funcție de sexul lor, orientarea sexuală, culoarea pielii, religie, origine socială sau convingeri politice, precum și dorința făptuitorului de a-și menține sau recăpăta „onoarea”.

Servicii de sănătate sexuală și reproductivă la dispoziția victimelor

Siguranța și starea de bine a victimelor trebuie să aibă prioritate, inclusiv prin accesul la adăposturi sigure. Victimele ar trebui să beneficieze de acces la îngrijiri medicale, inclusiv la servicii de sănătate sexuală și reproductivă. Autoritățile statelor membre vor avea mai multe obligații în materie de raportare și de colectare a probelor. Ele vor trebui și să sensibilizeze publicul cu privire la faptul că actele sexuale neconsensuale sunt considerate infracțiuni.

Datorită insistențelor Parlamentului, Comisia va întocmi un raport o dată la cinci ani pentru a constata dacă normele trebuie revizuite.

Noile norme vor intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE. Statele membre vor avea la dispoziție trei ani pentru a pune în aplicare dispozițiile.

Accident teribil la Băcioi. Șase persoane, internate în stare gravă la spital
Articolul anterior
A fost descoperit cel mai mare zăcământ de pământuri rare din Europa, esențiale pentru fabricarea de vehicule electrice
Articolul următor