Cazul tinerei din Orhei răpite și omorâte: Șeful Inspectoratului General al Poliției cere modificarea legislației privind camerele de supraveghere

Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP) admite că Ana-Maria, tânăra însărcinată găsită moartă la opt zile de la dispariție putea fi salvată, dacă oamenii legii aveau la dispoziție mai multe pârghii de acțiune. Viorel Cernăuțeanu a recomandat în acest sens modificarea legislației, care să permită acces direct poliției la camerele de supraveghere din spațiile publice.

Declarațiile au fost făcute în cadrul audierilor publice, organizate de Parlament pe 30 aprilie, transmite newsmaker.md.

„Atunci pe urmele fierbinți am stabilit că direcția în care am găsit-o pe Ana-Maria, plecarea din localitate a fost la ora 4:50 dimineața, la o oră și 50 după ce (nr. red: prietenul tinerei) a depus plângerea. Dar amintesc, noi am fost sesizați la ora 00:20 la miezul nopții, deci erau 4 ore și ceva. Ca să spun acum că reușeam, poate că reușeam. Este greu să afirm acum, pentru că depinde totul de măsurile sau informația pe care o aveam în prima fază”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.

Procuratura Generală a dat asigurări că cazul Anei-Maria va ajunge în instanța de judecată. Potrivit procurorilor, pe caz au fost dispuse spre efectuare mai multe expertize „care sunt obligatorii și necesare pentru a acumula probatoriul necesar”. Procuratura anunță că sunt investigate, inclusiv, cazurile semnalate în mediul online care vizează presupuse ilegalități admise de familia principalului suspect în ultimii ani.

„Dincolo de acest caz, Procuratura Generală s-a autosesizat și a demarat investigații și în baza altor informații despre implicarea acestor persoane în alte infracțiuni. Este vorba, din câte cunosc, despre cazul unui copil de zece luni, reflectat. Vom veni cu un răspuns și la acest caz. Din discuția cu procurorul șeful al Procuraturii Orhei și-a exprimat convingerea că vor fi investigate și analizată toată informația care se referă la aceste persoane. (…) Acum suntem la etapa în care informațiile sunt verificate”, susține Mariana Gornea, procuror în cadrul Procuraturii Generale.

Reamintim că Ana-Maria a fost găsită fără suflare pe data de 20 aprilie pe malul unui iaz din raionul Telenești.

Bănuit de omor este un bărbat de 45 de ani, care se afla la volanul automobilului de ocazie în care a urcat tânăra. Actualmente el este plasat în arest pentru 30 de zile. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 20 de ani de închisoare sau detenție pe viață.

Ion Ceban acuză Guvernul că nu a transferat banii pentru salariile profesorilor din Capitală

O parte din profesorii din capitală ar putea să nu primească salariul pentru luna decembrie, a anunțat edilul capitalei într-un discurs. Ion Ceban acuză Guvernul că nu ar fi transferat municipalității banii pentru salariile și premiile profesorilor, transmite IPN.

„Din 200 de milioane pe care, conform legii, trebuie să fie transferați municipalității pentru achitarea salariilor și premiilor profesorilor – au fost transferași doar 36 de milioane de lei”, a afirmat primarul capitalei. Edilul susține că salarizarea profesorilor este obligația autorităților publice centrale și nu ale celor locale.

Ministerul Educației și Cercetării a venit cu o replică la acuzațiile primarului. „Toate obligațiunile salariale vor fi respectate, procedura de rectificare este una standard și are loc în fiecare an. Îndemnăm primarul să nu dezinformeze și să se asigure de buna gestionare a municipiului”, a declarat ministrul Dan Perciun.

Reinterpretarea piesei „De ce plâng chitarele” face furori.

Azi, Mark Stam și Alessiah au lansat videoclipul la melodia formației NOROC, „De ce plâng chitarele?”, scrisă de Efim Krimerman și Mihai Dolgan. Tinerii au filmat și un videoclip foarte creativ. La scrierea muzicii a participat și Arsenie Todiraș.

Cum îți pare creația celor doi?

Tragedie la Ștefan Vodă! Un tânăr de 20 de ani a murit electrocutat pe un stâlp

Poliția din raionul Ștefan Vodă a fost sesizată astăzi, 15 noiembrie, precum că un tânăr ar fi fost electrocutat, scrie hn24.net.

Cazul a avut loc în jurul orei 10:40 în centrul orașului. La fața locului, polițiștii au stabilit preliminar că un tânăr de 20 ani, angajat al unei companii ce prestează lucrări electrice, în timpul efectuării unor lucrări planificate la înălțime, pe un pilon, a fost electrocutat, decedând la fața locului. Informația a fost confirmată pentru Știri.md de ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Ștefan Vodă, Mariana Didenco.

De menționat că pe caz a fost inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Patru viori de valoare culturală, tăinuite la vamă. Motivul pentru care acestea au fost ridicate
Articolul anterior
Maia Sandu a publicat un articol de opinie în ziarul internațional The Wall Street Journal: ,,Țara mea, Moldova, e următoarea țintă a Rusiei”
Articolul următor