Cazul unei tinere mame, care a urmat tratament la domiciliu pentru Covid-19

O tânără mamă a doi copii, diagnosticată cu Covid-19, și-a povestit istoria pe pagina de socializare. Potrivit femeii, atât ea cât si soțul ei au fost confirmați pozitiv. Soțul a rămas internat în spital, iar ea a fost externată cu o formă ușoară a bolii, având în vedere că acasă o așteptau doi copii mici care aveau nevoie de îngrijire.

separator
foto simbol

Femeia spune că se simte bine, însă, la aproape 2 săptămâni de boală, încă nu i-a fost prelevat un test repetat pentru Covid-19.

,,O postare despre testarea pacienților cu Covid-19 acasă. Experiență personală”, scrie tânăra mamă pe facebook. ,,Pe 6 aprilie, eu și soțul meu am mers la spital, pe 7 aprilie, ca urmare a testării Covid-19, ambii am fost confirmați pozitiv.

Pe 10 aprilie, eu, cu o formă ușoară a bolii, sunt externat acasă, în carantină, deoarece doi copii mici au rămas acasă și aveau nevoie de îngrijire și supraveghere (rețin că nimeni nu a testat copiii până în ziua de azi și, se pare, că nici nu au de gând. Copiii sunt fără simptome. În declarația spitalului, testele repetate sunt indicate la data de 21.04.

Până în prezent, am reușit să iau legătura cu medicul de familie, Ministerul Sănătății, centrul pentru protecția drepturilor pacienților cu Covid, cu administraâia CMF Râșcani. Rezultatul este zero. Nimeni nu mă va testa. Ordinul nr. 385 pentru tratamentul cu covid în ambulatoriu nu spune nimic în ceea ce privește re-testarea pacienților. Nu se va face nimic.

Mai exact despre cazul meu. Pe 10.04 am început tratament la domiciliu (deși testul a fost pozitiv pe 07.04) + 14 zile de tratament la domiciliu + 14 zile de carantină. Și apoi, fă o plimbare.

Nu am nimic împotriva carantinei, am stat și stau cât este necesar. Din fericire, există prieteni care mă ajută cu mâncare și medicamente la ușă. Dar! Spre deosebire de soțul meu, care se află în spital și a fost re-testat astăzi și care va avea un document care să ateste că este sănătos, eu nu voi avea o astfel de oportunitate. Tot ce am este un test Covid-19 pozitiv + 28 de zile”, mai dezvăluie femeia.

Foto: Freepik

Șoferul de TIR din Republica Moldova, reținut după accidentul din Galați soldat cu trei morți

Șoferul de TIR care a provocat joi accidentul soldat cu decesul a trei persoane în România, un bărbat în vârstă de 70 de ani din Republica Moldova, a fost reținut pentru 24 de ore, informează Inspectoratul de Poliție Galați, citat de Agerpres.

În cursul serii de 28 noiembrie, polițiștii Serviciului Rutier Galați au luat măsura reținerii pentru 24 de ore, față de bărbatul în vârstă de 70 de ani, care conducea ansamblul de vehicule, urmând ca azi acesta să fie prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Bujor, în vederea luării unei măsuri preventive”, a transmis IPJ Galați.

Potrivit Poliției din Galați, din verificările preliminare efectuate la fața locului s-a stabilit faptul că un bărbat în vârstă de 70 de ani din Republica Moldova, în timp ce conducea un ansamblu de vehicule format dintr-o autoutilitară și o semiremorcă, dinspre municipiul Galați, către localitatea Măstăcani, într-o curbă la dreapta, în dreptul km 34+300m, ar fi pătruns cu semiremorca pe contrasens, moment în care ar fi acroșat un autoturism care se deplasa din sensul opus. Acesta din urmă era condus de un bărbat de 41 de ani, din Iași, care a decedat în urma impactului.

De asemenea, în urma impactului au mai decedat două femei, pasagere ale autoturismului, una în vârstă de 70 de ani, din municipiul Galați, și cealaltă în vârstă de 60 de ani, din Republica Moldova.

Conducătorul auto deține permis de conducere valabil și a fost testat cu privire la consumul de alcool și de substanțe psihoactive, ambele rezultate fiind negative.

În acest caz a fost întocmit un dosar penal pentru infracțiunea de ucidere din culpă, cercetările fiind continuate pentru stabilirea împrejurărilor exacte în care a avut loc accidentul.

Dezastru în mai multe țări afectate de inundații: Zeci de morți

Inundațiile și alunecările de teren din Indonezia au ucis zeci de persoane și au lăsat mai multe victime prinse sub dărâmături, în timp ce alte țări din sud-estul Asiei, inclusiv Malaezia, Thailanda și Sri Lanka, se confruntă cu fenomene meteo extreme, provocând inundații și evacuări în masă, scrie digi24.ro.

Săptămâna trecută, ploile torențiale care au lovit cea mai mare insulă din Indonezia, Sumatra, au provocat inundații devastatoare și alunecări de teren care au dus la distrugeri pe scară largă, 20 de persoane pierzându-și viața.

Joi dimineața, o altă alunecare de teren a ucis alte șapte persoane, îngropând vehicule sub noroi, pietre și copaci. Peste 10 persoane au fost rănite și transportate de urgență la cel mai apropiat spital din Medan. Eforturile de salvare continuă, cu mai multe vehicule încă prinse sub dărâmături, directorul de trafic din North Sumatra estimând că va dura până la două zile pentru a evacua persoanele afectate.

Inundații în Malaezia și Thailanda

În ultimele zile, au avut loc și inundații fulgerătoare în Malaezia și Thailanda, provocate de precipitațiile abundente din cauza musonului. Regiuna sudică a Thailandei și părțile nordice ale peninsulei Malaezia au înregistrat mai mult de 90 mm de ploaie, iar alte zone adiacente au înregistrat mai mult de 50 mm. Până joi, mai mult de 50.000 de persoane au fost evacuate în Malaezia, iar statele Kelantan și Terengganu au fost cele mai grav afectate. În Thailanda, peste 135.000 de gospodării au fost afectate de inundații.

Autoritățile din ambele țări oferă activ ajutoare pentru dezastre și efectuează evacuări de urgență. Centrul Meteorologic Specializat ASEAN a avertizat că regiunea poate aștepta în continuare precipitații abundente în săptămânile următoare, ridicând îngrijorări cu privire la inundații și disfuncționalități suplimentare.

Precipitații abundente și în Sri Lanka

Săptămâna aceasta, s-au înregistrat fenomene meteo extreme cu vânturi puternice, ploi intense și inundații pe scară largă în Sri Lanka. Până miercuri, mai mult de 100 mm de ploaie au căzut în doar 24 de ore. Furtuna a dus la moartea a 12 persoane, a lăsat șase copii dispăruți și a forțat peste 250.000 de persoane să își părăsească locuințele. Departamentul Meteorologic din India a avertizat că fenomenele meteo ar putea să se intensifice într-o furtună tropicală și să ajungă în țară până în weekend.

„Moldsilva” scoate în vânzare zeci de mii de brazi în acest an. Care sunt prețurile

Pentru sărbătorile de iarnă din acest an, Agenția ”Moldsilva” va pune la dispoziția cetățenilor peste 46 000 pomi de Crăciun, ce vor fi disponibili din data de 2 decembrie, curent, la pepinierele entităților silvice teritoriale (lista întreprinderilor silvice poate fi consultată pe www.silvicultura.md), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Tradițional, pomii de Crăciun reprezintă speciile molid (38221 ex.), pin (7863 ex.) și brazi (100 ex.) Pentru a oferi opțiuni suplimentare la ambianța de sărbători, silvicultorii au pregătit pentru comercializare și 48 211 de verticele (crenguțe).

Pomii de Crăciun sunt disponibili la mărimi de la 1 m până la peste 5 m, înălțime, iar în funcție de acești parametri și cheltuielile suportate la creșterea lor, sunt stabilite prețurile de comercializare. Astfel, la pomii de Crăciun cu înălțimea de 1-1,5 m, prețurile variază de la 60 la 180 de lei.

Totodată, menționăm că pomii de Crăciun propuși de către Agenția ”Moldsilva” nu sunt extrași din Fondul Forestier Național, ci sunt plantați și îngrijiți în pepinierele silvice din dotarea entităților silvice teritoriale, anume în scopul comercializării pentru sărbători. Totuși, pentru promovarea educației forestiere și acțiunilor de plantare, Agenția ”Moldsilva” încurajează cetățenii și instituțiile să procure pomi de Crăciun cu balot, care ulterior pot fi plantați în spațiile adiacente libere. Comenzile pentru asemenea procurări pot fi făcute tot la entitățile silvice teritoriale.

Cele mai mari cantități de pomi de Crăciun sunt disponibile la Întreprinderile Silvice Iargara, Hîncești, Tighina, Călărași, Strășeni, Glodeni și Edineț.

Agenţia „Moldsilva” reaminteşte că în această perioadă este intensificată paza și protecția pădurilor, fiind organizate raiduri în fondul forestier, cu implicarea colaboratorilor întreprinderilor silvice, ai Inspectoratului pentru Protecția Mediului și Inspectoratelor de Poliție din teritoriu.

Tăierile ilicite a arborilor de rășinoase, inclusiv molid şi pin, din fondul forestier sau din alte spații verzi, se pedepsesc cu amenzi de la 50 la 100 unități convenționale pentru persoanele fizice, iar persoanele juridice riscă de la 300 la 500 unități convenționale, sau muncă neremunerată în folosul comunității, conform art. 122, 124 al Codului Contravențional al Republicii Moldova și achitarea prejudiciului cauzat prin tăierea ilicită a arborilor și plantațiilor, conform Codului Silvic.

Menționăm că Agenția ”Moldsilva” comercializează pomii de Crăciun doar de la pepinierele silvice sau depozitele entităților silvice teritoriale și nu este implicată în comerțul stradal.

Încă un deces cauzat de virusul Covid-19
Articolul anterior
658 de lucrători din sistemul medical, infectați cu Covid-19. Astăzi au fost confirmate 14 cazuri noi
Articolul următor