Ce amendă riscă persoanele care dau foc la frunze uscate

Agenția de Mediu atenționează populația să evite arderea frunzelor și deșeurilor, menționând că acest proces poluează intens aerul, este nociv pentru sănătate, fiind și sever sancționat de autorități.

„Arderea unei tone de frunze uscate produce 53 kg de monoxid de carbon (CO), 18.5 kg de particule nocive (majoritatea fiind mai mici de 10 microni) și arderea incompletă a frunzelor determină apariția a nu mai puțin de 7 hidrocarburi aromatice policiclice, substanțe extrem de toxice și mai ales cancerigene”, conform ecologiștilor citaţi de moldpres.md.

În același timp, agricultorii afirmă că frunzele uscate pot fi de folos după ce sunt compostate și utilizate ca îngrășământ sau la mulcirea solului. „Însă, să nu uitam că astfel de arderi pot cauza și incendii de proporții ce se pot întinde pe teritorii foarte mari”, indică specialiștii.

Persoanele fizice care vor arde frunze, altă vegetație uscată și deșeuri menajere se sancționează de la 600 până la 1 200 de lei, sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de până la 60 de ore, iar persoanelor juridice li se aplică o amendă în mărime de la 4 500 până la 9 000 de lei.

Epopeea continuă. Veaceslav Platon și Natalia Morari au fost filmați într-un metrou din Londra
Articolul anterior
Obligatoriu în perioada stării de urgență! Toți cetățenii, cu excepția minorilor, trebuie să dețină un act de identitate la sine
Articolul următor