Ce faci de Ziua Vinului? Vino la Château Purcari!

Ziua Națională a Vinului este o sărbătoare prin care Republica Moldova își deschide ușile pentru toți cei care sunt îndrăgostiți de vinurile moldovenești. Pe 1 și 2 octombrie, Château Purcari te invită în inima podgoriilor sale, în raionul Ștefan Vodă, dar și în Piața Marii Adunări Naționale, la standul Purcari, pentru a celebra împreună emblema neamului nostru – VINUL.

Dacă îți dorești să simți pulsul Vinului moldovenesc în centrul capitalei și să descoperi istoria și gustul vinurilor de la Château Purcari, o poți face începând cu ora 11:00 în PMAN. Îi găsești ușor, după aromele care au nuanțe de fructe dulci – prune coapte și smochine sau după notele subtile de dulceață de trandafiri și iasomie. Sunt doar unele din indiciile după care poți să găsești și să te îndrăgostești de vinurile Purcari.

Dar, dacă vrei să evadezi din oraș și să petreci Ziua Națională a Vinului într-un format mai deosebit – ești așteptat la Château Purcari.

Celebrele vinuri de Purcari, plantațiile de viță-de-vie din care iau naștere cele mai valoroase, apreciate și medaliate vinuri din Europa de Est, oamenii frumoși care și-au dedicat viața pentru această vocație, locurile pitorești te așteaptă să le cunoști sau să le revezi.

De Ziua Vinului, la Château a fost pregătit un program special, pe gustul fiecărui iubitor de vin.

  • Ghizii vor fi bucuroși să te conducă prin istoria Château Purcari, oferindu-ți oportunitatea să deguști vinuri remarcabile (11:00 – 19:00).
  • În zona Gourmet poți gusta din deliciile culinare, preparate din produsele crescute în grădinile Château-ului (11:00 – 19:00).
  • Purcari a pregătit o zonă cu activități tematice interactive, pentru toate vârstele, pe care te invită să le descoperi (11:00 – 19:00).
  • Vor fi amenajate mai multe zone foto, ca să poți păstra amintirea acestei zile frumoase (13:00 – 16:00).
  • Și pentru că vinurile de Purcari nu pot fi savurate fără o muzică pe măsură, te așteaptă un program musical, având-o ca invitată specială pe Geta Burlacu (13:00 – 16:00).
  • Pe lângă toate acestea, la magazinul de la Château vei putea cumpăra vinurile care te-au cucerit, cu 10% reducere.

Château Purcari s-a gândit și la transport, ca să poți savura liniștit experiența vinicolă și gastronomică. În prețul biletului este inclus transportul tur-retur. Punctul de pornire este situat pe bd. Grigore Vieru 9 (zona de parcare a Hotelului Turist). Pentru a fi sigur că ai un loc rezervat, alege ziua și ora pornirii:

Pentru a ajunge de Ziua Națională a Vinului în inima podgoriilor Château Purcari, ești sfătuit să îți cumperi bilete:

Au rămas zile numărate până când ne vom întâlni să celebrăm excelența vinurilor de Purcari, în PMAN sau la Château. Te îndemnăm să îți cumperi bilete și să îți rezervi transportul din timp sau pur și simplu să îți faci timp să savurezi vinurile de la Purcari.

Ne vedem în PMAN sau la Château Purcari pe 1 și 2 octombrie – orice locație nu ai alege, să știi: „Vinul nostru aduce pace, ura-n dragoste preface”!

Focul care arde neîncetat de 4.000 de ani. Nu se stinge nici când plouă sau ninge

„Muntele care arde”, aflat în peninsula Absheron din Azerbaidjan, a primit acest nume din cauza unui foc care arde neîncetat, relatează CNN.

Burning mountain in Yanar Dag, near Baku. Azerbaijan.

„Acest foc arde de 4.000 de ani și nu s-a stins niciodată. Nici chiar ploaia, zăpada, vântul nu îl sting”, spune spune Alieva Rahila, ghid turistic la versantul Yanar Dag.

Efect secundar al rezervelor abundente de gaze naturale ale țării, care uneori se ajung la suprafață, Yanar Dag este unul dintre numeroasele focuri alimentate din subteran și care i-au fascinat și înspăimântat pe oameni de-a lungul mileniilor.

Exploratorul venețian Marco Polo a scris despre fenomenul misterios când a trecut prin Azerbaidjan în secolul al XIII-lea. Alți comercianți de pe Drumul Mătăsii au adus veștile despre flăcări în călătoriile lor prin alte țări.

Acesta este motivul pentru care țara și-a câștigat supranumele de „țara focului”.

Astfel de focuri au fost numeroase în Azerbaidjan, dar pentru că au dus la o reducere a presiunii gazului în subteran, interferând cu extracția comercială a gazelor, majoritatea au fost stinse.

Yanar Dag este unul dintre puținele exemple rămase și poate cel mai impresionant.

La un moment dat, a jucat un rol cheie în vechea religie zoroastriană, care a fost fondată în Iran și a înflorit în Azerbaidjan în mileniul 1 î.Hr.

Pentru zoroastrieni, focul era o legătură între oameni și lumea supranaturală și un mediu prin care se pot dobândi înțelegerea și înțelepciunea spirituală. Este purificator și susține viața și este o parte importantă a ritualului religios.

Astăzi, cei mai mulți turiști care ajung la Yanar Dag vin mai degrabă pentru spectacol decât pentru împlinire religioasă.

Experiența este cea mai impresionantă noaptea sau iarna. Când ninge, fulgii se dizolvă în aer fără să atingă pământul, spune Rahila.

Yanar Dag, the burning mountain, in Baku Azerbaijan, a continuing natural gas fire showing the deposits below ground
Yanar Dag
Burning mountain, Yanar Dag, Azerbaijan
Yanar Dag, the burning mountain, in Baku Azerbaijan, a continuing natural gas fire showing the deposits below ground, cold tourists getting close
Yanar Dag

Incident în vamă: O femeie din Ucraina a intrat cu mașina în ghereta de control a polițiștilor

Incident la granița României cu Ucraina, în punctul de trecere al frontierei din Vicovu de Sus. O femeie din Ucraina a intrat cu mașina în ghereta de control a polițiștilor de frontieră.

pompieri langa o masina implicata in accident

Aceasta a vrut să ajungă în România, dar polițiștii au observat că mașina nu era în regulă din punct de vedere tehnic pentru a circula în siguranță. I s-a permis accesul, dar fără autoturism, așa că a hotărât să întoarcă mașina și să revină în Ucraina, conform Digi24.ro.

A fost momentul în care sa lovit ghereta cu mașina. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Polițiștii au deschis dosar penal pentru distrugere.

SMS-ul a împlinit 30 de ani. Primul mesaj a fost citit de pe un telefon care cântărea peste două kilograme

S-au împlinit 30 de ani de când a fost trimis primul SMS, un mesaj test care conţinea urarea: „Crăciun fericit!” şi care a fost recepţionat pe un telefon mobil care cântărea două kilograme şi 100 de grame, scrie BBC.

Primul SMS

SMS-ul a fost trimis de pe un computer de angajatul britanic al unei firme de telefonie către şeful său, posesorul unui dispozitiv mobil de tip Orbitel 901, care se afla la o petrecere de Crăciun şi care nu a răspuns.

Mesajul, însă, devenit faimos între timp, a fost vândut, anul trecut, la licitaţie, sub forma unui token nefungibil (NFT) cu suma de 132.680 de euro.

SMS

Tehnologia SMS a început să fie dezvoltată încă din anii ’80, însă primul mesaj a fost trimis pe 3 decembrie 1992.

Obiceiul de a trimite mesaje scrise, de pe telefon, în locul apelurilor vocale, a prins, îşi aminteşte Nigel Linge, profesor de telecomunicaţii la Universitatea din Salford, chiar dacă tastaturile de tip „qwerty”, pe telefoane, erau rare.

„Telefoanele mobile erau proiectate pentru apeluri vocale şi pentru primirea mesajelor, nu pentru scrierea lor”, spune acesta.

Oamenii s-au obişnuit însă repede cu sistemul de scriere de pe o tastatură numerică, care presupunea apăsarea în mod repetat a unei taste pentru a ajunge la o literă anume.

„Obiceiul s-a răspândit iute ca focul şi în scurt timp oamenii scriau pe tastatura numerică la fel de repede ca pe o o tastatură clasică”, îşi aminteşte Ben Wood, analist şef la o firmă de consultanţă în tehnologie.

„În prezent, oamenii petrec mai mult timp uitându-se la telefon decât vorbind la ele. SMS-ul a dus la această tranziţie”, a adăugat acesta.

sursa

Grindină de mărimea oului de prepeliță la Anenii Noi. Localnicii, îngroziți
Articolul anterior
ANSA retrage un lot de ouă din cauza unei bacterii. Consumatorii pot returna produsul
Articolul următor